Android, wel of niet antivirus

Apps in Google Play Store

Meerdere lezers vragen om wat meer informatie over hun Android telefoon. Niet zo vreemd. De huidige smartphones doen nog maar weinig onder voor de computer die in huis is. Het aantal apps dat beschikbaar is, is dan ook gigantisch. Volgens de laatste cijfers staan er zo’n 3,002,406 apps in de Google Play Store, de app winkel van Google.

Ik blijk er dus nog maar 6 te missen op mijn telefoon. *geintje*

Even teruglezen

Dat je zonder al te veel problemen veel apps op je smartphone kan installeren liet ik al zien in het artikel Smartphone of computer? Toch zijn er nog steeds bedrijven die wel een website, maar geen app hebben. Dat behandelde ik in het artikel Favoriete winkel heeft geen app? Zo los je dat op
Ik haal ze nog even aan voor de mensen die zich later hebben geabonneerd op de nieuwsbrief, waar deze artikelen worden genoemd.

Antivirus, wel of niet noodzakelijk?

Het blijft een eeuwige discussie: zijn virusscanners nu nodig op smartphones? Makers van antivirussoftware stellen dat strikt genomen virussen niet op telefoons voor komen. Andere vormen van malware echter wel, zowel op Android-telefoons als iPhones. Virussen kennen we vooral van pc’s, waar ze een reëel probleem vormen.

Antivirussoftware bedrijven hebben nog nooit een geval geconstateerd van schadelijke mobiele software die zichzelf verspreidde naar andere toestellen.

Een virus is een schadelijk stukje software dat zich nestelt op je apparaat en zich kan verspreiden naar andere apparaten. Antivirussoftware bedrijven hebben nog nooit een geval geconstateerd van schadelijke mobiele software die zichzelf verspreidde naar andere toestellen. Virussen komen dus in de strikte zin van het woord niet voor op smartphones. Maar er is een ander reëel gevaar, malware.

Andere vormen van malware (‘malicious software’, oftewel schadelijke software) komen wel degelijk voor op telefoons. De meest voorkomende vorm is adware, waarbij je ongevraagd reclame te zien krijgt. Ook kun je slachtoffer worden van spyware, waarmee je (gevoelige) gegevens worden buitgemaakt. En van ransomware, waarbij je data wordt gegijzeld voor losgeld.

Behalve bij ransomware is het niet altijd duidelijk dat je telefoon besmet is met malware. Kamp je met hoger datagebruik, pop-upmeldingen met reclame, onbekende apps die zijn geïnstalleerd, oververhitting, bovengemiddeld batterijverbruik en apps die vaak crashen? Dan kan dit duiden op malware.

Bronnen van malware op smartphones

Een besmetting met malware op je telefoon kan je op een aantal manieren oplopen. Een belangrijk deel van de infecties komt van apps die buiten de App Store van Apple en de Google Play Store om zijn gedownload. Beide app stores controleren namelijk het aanbod. Dat neemt niet weg, dat er wel eens een rotte app door de mazen van het net kan glippen. Ook kan malware zich op je telefoon nestelen doordat je op een schadelijke website op een pop-up hebt geklikt, door het openen van bestanden die worden doorgestuurd via mail, WhatsApp, sms of sociale media dan wel via onveilige wifi-netwerken.

Android bevat overigens wel standaard bescherming tegen malware. Google Play Protect controleert apps bij installatie en scant geregeld je apparaat. Bovendien geeft de functie Safe Browsing in de Chrome-browser waarschuwingen voor websites die mogelijk gevaarlijk zijn.

Het beveiligingssysteem voor bedrijven Samsung Knox combineert een aantal beveiligingstechnologieën om bedrijfs- en persoonlijke data te beschermen tegen cyberrisico’s op smartphones van Samsung. Uit tests blijkt echter dat de standaard Android-bescherming tegenvalt vergeleken met antivirusapps van de betere aanbieders, die bijvoorbeeld malafide apps en phishing veel beter kunnen detecteren. Dit soort antivirusapps heeft overigens wel nadelen. Zo verbruiken de apps veel stroom van de batterij omdat ze constant op de achtergrond draaien. En de enige echt effectieve apps kosten geld, aangezien het de betaalde versies van de bekende antivirusaanbieders zijn.

Mobiele malware tegenhouden: zes tips

  • Houd je besturingssysteem en apps up-to-date door software-updates altijd meteen te installeren.
  • Download nooit een app als die niet uit de officiële app-store komt.
  • Sta je op het punt om een app uit de App Store of Play Store te downloaden? Check dan voor de zekerheid nog even het aantal en de inhoud van de reviews.
  • Kijk goed naar de machtigingen die een app vraagt. Vraagt een weerbericht app om toegang tot je foto’s, dan is dat verdacht en kun je de app beter niet installeren.
  • Let goed op welke bestanden je downloadt en opent. Gaat het om een vertrouwde afzender of website en zijn er geen eigenaardigheden?
  • Blijf altijd logisch nadenken. Dat wil zeggen: download geen apps met weinig of verdachte reviews, let extra goed op als je merkwaardige berichten via sms, WhatsApp of sociale media ontvangt en controleer je telefoonrekening op onverwachte kosten.

Het is dus lastig om een eenduidig antwoord te geven. Wanneer je het onderwerp op Google opzoekt zal je veel hits krijgen. De artikelen van bedrijven die verdienen aan antivirus software zullen uiteraard altijd aanbevelen om een antivirus programma, het liefste dat van hun, aan te schaffen en te installeren. Naast de standaard beveiliging heb ik de gratis versies van CCleaner en Malwarebytes op de smartphone.