Beleef de maanlanding opnieuw in AR

V.l.n.r. Neil Armstrong, Michael Collins en Edwin “Buzz” Aldrin Jr.

Het is 20 juli 1969. Met rode wangen zit ik als 13 jarige snotneus bij mijn vader en moeder. Het is avond en alle ogen zijn gericht op het kleine TV scherm. Herinner jij je het nog? Het was de avond dat de mens voet zette op de maan.

Onvoorstelbaar krakkemikkig

Niet zo lang geleden zag ik een documentaire over deze reis. De titel ben ik even kwijt, maar wat diepe indruk maakte was de krakkemikkige techniek binnen de capsule. Je moest bijna levensmoe zijn om daar mee de ruimte in te gaan. Maar ze deden het. Wat een avontuur. Begeleid door het commentaar van ‘Apollo Henkie’ Terlingen keken we ademloos toe. En dan klinkt krakerig uit de speakers “That’s one small step for [a] man, one giant leap for mankind” (“Dat is een kleine stap voor een mens, een reuzensprong voor de mensheid”). Bijna niet te bevatten dat dit alweer meer dan 50 jaar geleden is.

En wat is er in 50 jaar veel veranderd. Wat toen nog onvoorstelbaar was, is nu gemeengoed aan het worden. De techniek van AR (Augmented reality) is vergevorderd, ook al staat het aan het begin wat er nog komen gaat. De term wordt in het Nederlands vertaald als toegevoegde realiteit. Het is een techniek waarbij door computer gegenereerde beelden worden toegevoegd aan een live video of beeld. In het artikel ‘Verbaas je kinderen‘ liet ik je al kennismaken met een toepassing voor kinderen. Toen werd een door kinderen ingekleurde kleurplaat tot leven gewekt. Het bekende Smithsonian Channel van het bekende instituut brengt met AR de maanlanding in je huiskamer.

Smithsonian app ‘Apollo’s Moon Shot AR’

Met de app ‘Apollo’s Moon Shot AR‘ haal je het hele project naar je huiskamer. En als je denkt dat een Apollo 11 Saturnus raket niet in je kamer past, niet schrikken. De app omvat veel meer dan alleen de Apollo 11 reis. Ook aan eerdere gebeurtenissen wordt aandacht geschonken.
Staat de app eenmaal op je smartphone, start deze dan op. Onderaan het scherm zie je het controle paneel. Dat ziet er zo uit:

Van links naar rechts zijn dat:

  • bekijk alles
  • bekijk alleen de AR video’s
  • bekijk de video’s
  • start een quiz en
  • alles over Apollo 11

Een AR experiment uit de app

De app bevat 8 AR video’s. Als voorbeeld start ik dit experiment.

De aanduiding AR geeft aan dat het een AR onderdeel is. De camera opent en je ziet een raket. Beweeg het beeld door de kamer zodat je de Saturnus V raket goed kan zien. Voor het voorbeeld heb ik mijn camera gekanteld. Tik op het scherm en de show gaat van start. Voor iedere volgende scene klik je op de ‘continue’ knop.

In de raket, die nu door mijn keuken vliegt, zie je een rood vakje met de i van Informatie. Wanneer je daar op klikt krijg je meer informatie over hetgeen je nu ziet. Om verder te gaan, ik zei het al, klik je op de ‘continue’ knop. Dit is echt weer zo’n app waarvan het het leukste is, om alles zelf te ontdekken. Veel plezier er mee.

Ik moet nu van Wil de schroeiplekken in de keuken weg gaan poetsen.