Ineens stond het in de spotlight, de web browser Brave. Het moest de tegenspeler worden van Chrome. Veelgeprezen is de privacy die Brave zou bieden. Maar weegt dat op tegen het gebruiksgemak van Chrome. Ik testte het voor je uit.
Browsen via meerdere apparaten
Het grote pluspunt van Chrome is de uitwisselbaarheid op meerdere toestellen. Of je nu met je computer, laptop, tablet of smartphone had ingelogd, de informatie en snelkoppelingen waren aanwezig op alle apparaten. Je hoefde alleen maar met je Google account in te loggen.
Bij Brave ligt dat ingewikkelder. Ja, je kan synchroniseren maar daarvoor moet je wel apparaten aan elkaar koppelen. Voor een IT’er geen probleem, maar ik denk dat menigeen daar problemen mee zal hebben. Het is een redelijk ingewikkeld proces.
Privacy vs gebruiksgemak
Wat direct opvalt, ja, Brave is sneller dan Chrome. Ook is er een advertentieblokker standaard ingebouwd. Het komt dus neer op een eigen keuze. Hoewel het werken met Brave best prettig is, begon ik op zeker moment toch het gebruikersgemak van Google te missen. Ik maak dan ook veel gebruik van Google programma’s en die zijn direct via Chrome benaderbaar. Bij Brave moet ik daar meer acties voor ondernemen. En die privacy? Ach, sinds ik op Social Media zit heb ik mijn ziel toch al aan de duivel verkocht dus ach, kan dat nog echt kwaad?
Ik maak me daar niet zoveel zorgen over. Er zijn meer partijen op de markt die gegevens van je verzamelen en dat niet vertellen. Is Brave een slechte browser? Neen, dat hoor je me niet zeggen. Wel dat het gebruikersgemak van Chrome voor mij persoonlijk belangrijker is. Maar ik adviseer je, als je interesse gewekt is, om Brave eens te installeren en te testen. Net als ik gedaan heb.
Ik hoor graag je bevindingen.