Canva, creatief op web en via app

Of het nu op of buiten het internet of Social Media gebeurd, soms heb je een programma nodig om een mooie kaart, flyer, uitnodiging of menu te maken. En als het kan… gratis.
Ook wanneer je gewoon in een creatieve bui bent, dit is het programma dat je zoekt, Canva. Zowel online als webprogramma te gebruiken maar er is ook een handige app voor onderweg.

Altijd beschikbaar

Het mooiste van Canva, het is vrijwel altijd beschikbaar. Er is namelijk een handige website maar ook een app voor de smartphone. Op het web vind je Canva via www.canva.com De app (voor Android) is te vinden in de Play Store. Voor de uitleg is de computer versie het handigste.
Ga naar de site en maak een (gratis) account aan. Laat de Pro versie voor wat het is, aan de gratis versie heb je meer dan genoeg.

Overvloed aan keuzes

Mooi onderverdeeld in categorieën vind je onder ‘sjablonen’ een keur aan voorbeelden. Na het aanmaken van een account kom je op het hoofdscherm.

Door alle voorbeelden heen scrollen is leuk, je doet dan veel ideeën op. Weet je al een beetje wat je wilt, gebruik dan de zoek optie bovenaan het scherm.

Laten we beginnen

Stel je voor, je wilt met wat gezellige buren of vrienden een paasfeestje in de tuin organiseren. Hoe leuk is het dan om daar een eigen uitnodiging voor te maken. In de categorie ‘posters’zien we al een toepasselijke. Hij heet ‘Easter Egg Race’. Laten we die gaan aanpassen. Klik er maar op.

Het voorbeelden tabblad staat nu in de weg. Die klikken we weg door het pijltje op het tabblad aan de zijkant.

Nu hebben we ons werkblad. Alle items op het voorbeeld zijn naar eigen behoefte aan te passen. Hiervoor vind je in de linker kolom allemaal gereedschappen. Ik leg ze even uit.

Ons gekozen profiel ziet er nu zo uit. Beetje wit en nog in het Engels ook nog. -niet zo vreemd, Canva is een Engels product-. Laten we beginnen met een kleurige achtergrond. Klik op het gereedschap tool ‘Achtergr.’ Voor dit voorbeeld koos ik een zonsopgang. Dat is al een stuk gezelliger. Klik nu op de tekst ‘EASTER EGG RACE’. Door 1x te klikken zie je het blauwe selectiekader. Klik je 2x dan wordt de tekst meteen geselecteerd. Type nu ‘ONZE PAAS RACE’. Net als in Word kan je naar een volgende regel springen door de enter toets te gebruiken. Zo doe je dat met alle andere teksten.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is canva-pasen-02.jpgDeze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is canva-pasen-03.jpg

Je kunt natuurlijk ook het lettertype veranderen of de tekst kleur. Het is leuk om hiermee te spelen en te zien wat het resultaat is. Klaar? Klik dan rechtsboven op delen en je krijgt een keur aan mogelijkheden.

Klik je op downloaden om de afbeelding op je computer op te slaan, kan dat in verschillende formaten. Je ziet ook het formaat ‘MP4-video’. Die gebruik je wanneer je een gedeelte van je afbeelding heb geanimeerd. Ja, zelfs dat kan met dit gratis programma.

Onze uitnodiging zou er dan uiteindelijk zo uit kunnen zien. En nogmaals, met een geheel gratis*) programma.

*) Alle items waar een kroontje bij staat, zijn alleen beschikbaar met een betaald Pro account.