Controleer je updates

In de praktijk kom ik nog steeds computers tegen die op een oude(re) versie van Windows 10 draaien. Het advies is, zorg dat je de laatste versie gebruikt. Even het geheugen opfrissen over de updates.

Na alle andere versies van Windows introduceerde Microsoft versie 10. Het zou de laatste versie worden die ze zouden uitbrengen. Dat wil zeggen, met de nodige functionele- en beveiligingsupdates.
Dat was ook het moment waarop Patch Tuesday bekender, of juist beruchter werd. Patch Tuesday was de dag van de week, dinsdag, dat updates werden uitgerold. Meerdere bedrijven hielden deze dinsdag als dag van de updates aan. Er worden nog steeds tussentijdse updates uitgerold en aangeboden.

Ieder half jaar een nieuwe Windows?

Microsoft voerde in dat ieder half jaar een grote update werd aangeboden. Het komt voor dat deze halfjaarlijkse update zo groot is, dat er in feite spraken is van een geheel nieuwe versie van Windows. Tot voor kort kregen deze updates een naam bestaande uit het jaartal en de maand waarin deze werden uitgebracht. Deze versies werden aangeboden in het voor- en najaar. Zo stond 1903 voor de update van 2019 maand maart. Deze werd gevolgd door 1909, de september update. Onlangs heeft Microsoft besloten de naamgeving te gaan wijzigen. Zo werd de voorjaars update de H1 en de najaar versie werd H2. Hiermee werd ook de onduidelijkheid voorkomen wanneer updates niet in de genoemde maand konden plaatsvinden. De huidige versie in 20H2, de najaar update van 2020.

Hoe controleer je je Windows versie

Klik Start menu en begin met tikken.

Je kunt vrij makkelijk controleren welke versie je hebt.

  1. Klik op de Start knop.
  2. Typ “winver” zonder iets in het start menu aan te klikken.
  3. Druk op Enter.

Staat er Versie 20H2? Mooi, dan ben je bij. Staat er wat anders, dan moet je even aan de bak.

Handmatig updaten

Stel je hebt versie 2004. Dan is de kans groot dat de 20H2 update voor je klaar staat heel groot. Om mensen niet steeds lastig te vallen met het opnieuw opstarten tijdens een update is deze uitgesteld. Blijkbaar gaat hier iets fout want ik kom veel achterlopende Windows versies tegen.
We doen het even zelf.

  • Klik op de Start knop
  • Klik op het tandwieltje om de instellingen te openen
  • Klik op de laatste optie, dat zou ‘Bijwerken en beveiliging’ zijn

Tip!
Wanneer je met rechts op het blokje ‘Bijwerken en beveiliging’ klikt, heb je de mogelijkheid om het updaten in het startmenu te zetten als knop.

Nu zit je in het update scherm.

Zijn er nog updates die klaar staan, voer deze dan eerst uit.

Staat de melding over update 20H2 op je scherm? Voer deze dan uit nadat alle andere update geïnstalleerd zijn.

Door op ‘Downloaden en installeren’ te klikken, zet je de update naar 20H2 in gang.

Volg de instructies op het scherm op. Het kan even duren, ook het opnieuw opstarten na de update zal even langer duren. Zet de computer NIET uit tijdens deze update. Succes!
Na de update kan je weer met ‘winver’ controleren of alles gelukt is.