Dagelijks naar school

Vrijwel iedere dag hoor ik het mezelf zeggen; “ik leer nog iedere dag!” En dat blijkt telkens weer. De schoolbanken heb ik al lang geleden achter me gelaten, maar leren doe ik nog altijd. Het leukste is wanneer je nog wat leert door contact met een van je klanten.

Blue Screen Of Death (BSOD)

Als je iemand met verstand van computers dit hoort zeggen, is het vaak foute boel. En dan bedoel ik ook foute boel. Gelukkig is Windows 10 zo stabiel dat het nog maar sporadisch voorkomt. Maar helemaal uitgebannen is het niet.

Wanneer je de bovenstaande smiley ziet, is er een serieus probleem. Windows 10 heeft meerdere mogelijkheden tot zelfherstel. Maar dit werkt niet in alle gevallen. Veel informatie biedt dit scherm ook niet. Het meldt je alleen dat er, in dit geval een ‘page fault in nonpaged area’ heeft plaatsgevonden. Leuk hoor, maar welke ‘area’? Soms staat er ook een stopcode bij. Iets als ‘0x00000050’
Dan weet je direct wat er aan de hand is, toch?

Overigens staan op meerder sites lijsten met stopcodes, bijvoorbeeld op ‘LifeWire‘. Of dat echt helpt… Zo ben ik ooit een BSOD tegengekomen die werd veroorzaakt door een defecte geheugenmodule, problemen met het stuurprogramma van een videokaart of geluidskaart of een fout in de processor (CPU) van de computer.

Windows 10 wil niet updaten

Deze week kreeg ik een melding van een computer die niet wilde updaten. Na een update verscheen een BSOD en begon de computer de update weer terug te draaien. Daarbij werden zelfs stuurprogramma’s van de geluidskaart verwijderd. Maar wat veroorzaakte dit?
Op afstand was dit niet te achterhalen. De klant in kwestie heeft de computer echter nodig voor werk en hobby. Veel tijd om te experimenteren was er dus niet.

Zelfredzaamheid

In dit geval had ik te maken met iemand die zelf de nodige computerkennis had. Hij wilde graag zelf ook uitzoeken wat het was. Dat is hem wonderwel uiteindelijk gelukt. In dit geval bleek het een mechanisme van Intel te zijn dat sinds 2008 werd uitgerold en geïnstalleerd kon worden.

De Intel Management Engine (ME), ook wel bekend als de Intel Manageability Engine, is een autonoom subsysteem dat sinds 2008 in vrijwel alle processorchipsets van Intel is ingebouwd. Het bevindt zich in de Platform Controller Hub van moderne Intel-moederborden. De Intel Management Engine werkt altijd zolang het moederbord stroom krijgt, zelfs als de computer is uitgeschakeld!
Dit probleem kan worden verholpen door de computer aan te sluiten op een stekkerdoos met schakelaar.

De Intel ME is een aantrekkelijk doelwit voor hackers, omdat het toegang van het hoogste niveau heeft tot alle apparaten en het besturingssysteem volledig omzeilt. De Electronic Frontier Foundation heeft zijn bezorgdheid geuit over Intel ME en sommige beveiligingsonderzoekers hebben hun bezorgdheid geuit dat het een achterdeur is.

Voorlopig kon het probleem bedwongen worden door dit onderdeel (service) uit te schakelen. Hoe dit is te verwijderen is nog niet bekend, maar dat zal ook wel achterhaald gaan worden. In ieder geval een situatie waar ik ook weer van geleerd heb. Geen dag is hetzelfde… gelukkig.