Da’s pech… schijf weg!

Wanneer ik de telefoon aanneem is het paniek aan de andere kant. PC zit helemaal vast. Ik plan dezelfde dag nog een afspraak en ga op weg. Eenmaal achter de bewuste PC zie ik een melding dat de PIN beveiliging niet meer zou werken. Maar opnieuw de pincode instellen werkt ook niet. Ik neem een slok van de inmiddels aangeboden koffie en ga op onderzoek uit. Wat is hier aan de hand?

Al gauw kom ik er achter dat het hier om een Windows 11 computer gaat. Deze is uitgerust met een SSD van het NVMe type. NVMe staat voor nonvolatile memory express, moeilijk woord voor een SSD in de vorm van een geheugen strip. Hoewel dit bij de meeste mensen prima werkt, heb ik al een aantal storingen met dit soort SSD’s achter de rug. De eigenaar weet te vertellen dat er een probleem met de printer van HP was geweest. Een aardige dame van HP heeft op afstand op de computer gezeten. Wat ze precies gedaan heeft weet ik niet, maar wanneer ik om de boel te herstellen eerst Windows 10 wil laden, zie ik dat de NCVMe SSD niet zichtbaar is. Compleet verdwenen!

Ook via DISKPART, een programma om schijven te controleren, blijft het scherm leeg. De trukendoos moet opengetrokken worden. Betreft het hier een gecrashte schijf of is er iets anders aan de hand? Uit eerdere gevallen weet ik dat voor sommige van deze SSD’s een stuurprogramma (driver) geladen moet worden. Gelukkig staat me ook een laptop ter beschikking. Ik surf naar de site van de computerleverancier en typ het typenummer in. Een halve pagina met drivers voor allerlei randapparatuur scrolt over het scherm. Uiteraard geen een met de naam ‘deze heb je nodig voor je SSD’. Ik weet welke ik moet hebben en zet deze op een USB stick waar ook de installatie van Windows 10 op staat.

Ik laad de driver wanneer dat gevraagd wordt en niet veel later zie ik de inhoud van…. de SSD!.
Zo snel als Microsoft dat toelaat, installeer ik eerst Windows 10. We hebben weer een werkende computer. Volgende stap is het ophalen van Windows 11. Dat duurt langer dan verwacht. Ik besluit de computer zijn werk te laten doen en vertrek. Op afstand zal ik later via Teamviewer nog het een en ander aanpassen om te zorgen dat de eigenaar weer kan werken.

Deze zal in ieder geval HP nooit meer op zijn computer laten. Denk dat dat in dit geval een wijs besluit is.