De impact van opgelicht worden

Waarschuwing vooraf. Dit is een heel open en eerlijk persoonlijk relaas. Heb je daar geen behoefte aan, wat ik kan begrijpen, sla dit artikel dan over.

In de zomer van 2021 is mijzelf overkomen waar ik zo vaak mensen voor waarschuw. Via internet opgelicht worden. Afgezien van het feit dat het juist mij overkomt, ondanks het zo alert zijn, maakt dat ik me extra schuldig voel. Het financiële verlies en de schaamte is gigantisch. We zijn een jaar verder en het gaat beter. Overigens ook de reden waarom de nieuwsbrief zo lang uit bleef.

Overleven door familie en vrienden

Voor ik inga op het hoe en waarom, wil ik kwijt dat ik zo blij ben met mijn gezin, familie en vrienden. Oplossen kunnen ze het niet, maar hun steun maakte een hoop goed. De angst voor reacties als “goh, wat stom”, “dat je dáár ingetuind bent” etc bleek ongegrond. Ze bleven gelukkig achter. Een duidend was het “als het juist jou is overkomen, moeten ze wel heel gehaaid zijn geweest.” En dat was ook zo. Het was zeker geen zoon of dochter met het bekende “pap, ik heb een ander nummer en heb geld nodig”.
Ook zijn er twee vriendinnen die heel voorzichtig toestemming vroegen om een crowdfunding te starten. Die staat er aan te komen. Het zal het immense bedrag niet op gaan brengen, maar alles helpt in deze dure tijden. Het geeft mij in ieder geval de kans om wéér te waarschuwen. Het kan niet genoeg gebeuren!

Misbruik van vertrouwen

“Maar Henk, hoe ging het nou in zijn werk?” Tijd om openheid van zaken te geven.

In mei 2021 ben ik via Facebookmessenger in contact gekomen met ene Wendy Yu. Ze bleek een bekende Chinese erfgename, investeerder, beschermvrouwe van de kunsten en filantroop. Ze is de oprichter van Yu Holdings en de eerste Aziatische medewerker aan Vogue. Ze vroeg me na wat eerste kennismakingsgesprekken om over te schakelen naar Whatsapp en gaf me haar telefoonnummer +852 5612 3566. Het nummer komt uit Hong Kong. Alles klonk oprecht en er ontstond een chat vriendschap waarbij persoonlijke verhalen werden gedeeld. Ook stuurde Wendy Yu privé foto’s van haar en haar ouders die op dat moment niet op internet te vinden waren. Er was dagelijks contact via de chat. Na enige tijd introduceerde ze me in de wereld van de FOREX handel. Een voor mij compleet nieuwe wereld. Ze vond, als selfmade miljonair en filantroop, dat ik geld nodig had en wilde mij financieel helpen om meer geld te genereren. Ze leerde me hoe ik een account moest aanmaken bij handelsbank ACC-FX.com. Hoewel de site er professioneel uit zag, bleek het later een complete fake bank te zijn.

Omdat het voor mij allemaal compleet nieuw was en er een vertrouwensband was gecreëerd had ik geen argwaan in de handelswijze. We begonnen met haar adviezen te handelen. Er werd winst gemaakt, zo leek het tenminste. Als ik op zeker moment een fout maak en in een transactie 5.000 USD verlies, stort Wendy Yu dat bedrag meteen terug op mijn rekening bij de ACC-FX bank. De bank waarvan ik op dat moment niet besefte dat die fake was. Er wordt hoofdzakelijk gehandeld in goud, een zeer onvoorspelbare markt waar ze me ook voor waarschuwt. Om me te ‘helpen’ stort ze 100.000 USD op mijn account.
Op het moment dat ik vraag hoe ik een opname kon doen, veranderde de toon van het gesprek ineens en bleef ze hameren op meer stortingen. Mails naar acc@acc-fx.com worden niet meer beantwoord. Op 12-07-2021 rond 09:00 ging haar Whatsapp-account op zwart. Op dat moment zou er een bedrag van 204.068,10 USD op mijn account staan, als dat een echt account zou zijn geweest.

The day after

De klap en het besef dat het allemaal een scam was, is zoals ik al zei groot. Professioneel als ze zijn weten deze figuren een vertrouwensband op te bouwen. Ook door de stortingen lijkt het alsof ze het meent. Nu weet ik dat ik niet met Wendy Yu gesproken heb. Ja, ze bestaat echt, maar haar naam en reputatie wordt misbruikt.
Je schreeuwt om hulp. Maar hulp en steun van officiële instanties kan je vergeten. Dat stelt niets, maar dan ook niets voor. Eerst uiteraard aangifte bij de politie. Door de corona Lock down gebeurd dat telefonisch. Om te tekenen moet ik wel even naar het bureau komen. De dienstdoende agent leest het door. “Goh, wat een bedrag hé..” is de enige reactie. Een dag later krijg ik bericht van de afdeling. “Het ging via het buitenland, we hebben geen namen dus nee, sorry… we kunnen niets.”
Tot zo ver de gendarme in Nederland.

Je meldt het bij de Fraudehelpdesk, ACM en FIOD. Die nemen het als kennisgeving aan en dat is het. Daar sta je dan. Het vertrouwen in dat soort instanties en de mensheid is in een klap verdwenen.
Het ging zo gewiekst dat je volgens instructies zelf geld hebt overgemaakt naar de criminelen. Dus zegt de bank, “ja, spijtig, maar u heeft het zelf overgemaakt dus kunnen we daar niets aan doen.”

Kortom, de ouderdomsvoorziening die we dachten te hebben door de verkoop van het huis in Almere is verdampt. Het is momenteel iedere maand met de hakken over de sloot. Een gevoel dat we kennen, maar wat oh zo pijn doet. Te meer omdat je dacht alles voor elkaar te hebben. Dit soort onmenselijke criminelen hebben geen idee wat ze iemand aan doen. En er is niemand die ze blijkbaar een strobreed in de weg legt.

Tot zo ver. Dank voor het lezen als je het helemaal tot hier hebt gered. Mij lucht het weer even op.
Kijk in godsnaam uit op internet. Het is zo’n mooi medium maar inmiddels zo gevaarlijk als je even niet op let.