Delpher, zoeken in ruim 130 miljoen pagina’s uit Nederlandse kranten, boeken en tijdschriften

Het zijn barre tijden, dat zal niemand ontkennen. Wat me opvalt is dat nu veel mensen teruggrijpen naar ‘die goede oude tijd’. Of die oude tijden inderdaad beter waren is voor iedereen anders. Feit is wel dat terugbladeren in oude geschriften een grote vlucht heeft genomen.

Een schat aan oude informatie

Bij toeval (waar ik overigens niet in geloof, maar dat is voor een ander moment) kwam ik achter het bestaan van de website delpher.nl
De website heeft een archief van meer dan 130 miljoen pagina’s uit kranten, boeken, tijdschriften en archieven. De zoekmachine werkt erg intuïtief. Er is ook een uitgebreide zoekfunctie. Deze optie wordt zichtbaar wanneer je alleen in één bron zoekt, bijvoorbeeld kranten.

Het zoeken

De simpele zoekbalk

Wanneer je het hele archief doorzoekt ‘Doorzoek alles’ is er een handige simpele zoekbalk. We gaan het zoeken laten uitvoeren in alleen kranten.

Selecteren we een zoekonderwerp verschijnt de mogelijkheid om ‘uitgebreid zoeken’ uit te voeren

Uitgebreid zoeken

Beperken we het zoeken alleen naar kranten, zien we ineens de optie ‘uitgebreid zoeken’.
Deze geeft een schat aan extra zoekmogelijkheden. (Klik in de website op de pijltjes aan de rechterkant om de menu’s open te laten klappen).

Menu uitgebreid zoeken

Voorbeeld

De zoekmachine is behoorlijk snel. Als voorbeeld het zoekresultaat naar de woonplaats waar we nu wonen, het dorpje Warns in ZuidWest Friesland, ook wel bekend als Gaasterland.

Zoekresultaten van zoek argument ‘Warns’

Met alleen al 52.976 krantenartikelen heb ik voorlopig wat te lezen. Veel plezier met dit, voor velen, nieuwe archief.