Windows 10 apps of desktop versies

Naast het besturingssysteem (operating system) kennen zowel smartphone als computer toepassingen (programma’s). Ook binnen het besturingssysteem vinden we de nodige programma’s. Bij Windows moet je dan denken aan bijvoorbeeld de verkenner, foto viewer of Microsoft Defender, het ingebouwde antivirus programma. Maar er zijn inmiddels ook Windows 10 apps of desktop versies

Microsoft Office

Naast de hoeveelheid ingebouwde programma’s in Windows, kunnen we niet zonder extra programma’s. Zo kunnen PDF’s (veel documenten die we via internet krijgen zijn in dit formaat) gelezen worden met Edge, de internet browser van Windows. Veel mensen geven de voorkeur aan een apart PDF leesprogramma zoals Adobe Reader DC
Of wat te denken van een tekstverwerker of spreadsheet programma. Om eenvoudige brieven te maken kan je gebruik maken van het Kladblok of het wat uitgebreidere Wordpad. Ook kan je natuurlijk je bericht direct in een mail tikken.

Wil je meer met teksten dan moet je al gauw kijken naar een complete tekstverwerker. Voor Windows kom je dan al gauw uit op de aanschaf van Microsoft Office. Dat is een pakket kantoorprogramma’s ineen. Er zijn veel soorten en versies van dit pakket. De basis bestaat uit: Word, Excel, OneNote, Outlook en PowerPoint. De nieuwere versies van Office werken veel met cloudopslag (Onedrive). Ook is Microsoft overgestapt op een abonnement systeem. Betaalde je voorheen eenmalig, nu zijn er versies die je per maand of jaar moet betalen. Voor particulieren adviseer ik nog steeds een versie die geen abonnement heeft en bestanden op de computer opslaat. Men kan zelf kiezen of bestanden ook in een cloud moeten worden. Denk dan aan Dropbox of Google Drive.

Kijk voor meer informatie over de geschiedenis en de vele versies van Office op de internet encyclopedie Wikipedia

Office goedkoop aanschaffen

Versies die ik momenteel adviseer zijn Microsoft Office 2019 en Microsoft Office 2021
Deze links verwijzen naar de site licentieprome.be. Hier schaf je goedkoop officiele, dus legale, licenties aan voor software. De software zelf wordt tijdens de installatie gedownload en geïnstalleerd.

Programma’s worden apps

Leveranciers van programma’s, dus ook Microsoft, nijgen er steeds meer naar om programma’s apps te noemen. Toepassing, programma of app, het is dus allemaal hetzelfde. Het begrip apps kennen we al langer van de smartphone. Maar er komt nog een benaming in beeld. Zo is er voor de op de smartphone veel gebruikte Whatsapp, Messenger en Telegram nu ook een app voor op de computer.
Vaak vind je deze onder de noemen ‘desktop versie’. Er zijn inmiddels dus ook Windows 10 apps of desktop versies Ook HP, bekend van de printers, heeft een app voor Windows.