De meeste problemen die ik de laatste tijd in de praktijk tegenkom hebben te maken met e-mail. In dit artikel leg ik wat meer uit over dit onderdeel van internet.
Provider of niet?
Iedereen die een abonnement heeft bij een leverancier van internetdiensten -de provider- krijgt daar automatisch een mail adres bij. Om dit mailadres uniek te maken, staat er vaak een nummer achter, bijvoorbeeld jjansen356@providermail.nl
In de praktijk is dat geen probleem. Vrijwel niemand tikt een mailadres in maar zal antwoorden op een door die persoon gezonden mail.
In de beginjaren van internet was een mailadres van een provider best handig. Er waren nog niet zo veel aanbieders als nu. Men wisselde dus niet vaak van provider. Daar zit namelijk het probleem. Het mailadres is gebonden aan de aanbieder. Kies je er voor om naar een andere aanbieder te gaan, krijg je dus ook een ander mailadres. Ga dan maar eens alle relaties vertellen dat je een nieuw mailadres hebt. Ook het behouden van een opgebouwd archief van belangrijke mails wordt een probleem. Heb je geen plannen om te wisselen van aanbieder is een mailadres van een provider geen probleem.
Wil je het bovenstaande probleem voorkomen, kies dan voor een gratis mail account. Zo is er keuze uit onder andere Outlook (de webclient, niet de Office app), Yahoo of Gmail. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar Gmail. Ook ingegeven door het feit dat ik een Android telefoon heb. Android is ook van Google. De samenwerking tussen Gmail en Android is dan ook optimaal. Heb je eenmaal een Gmail account aangemaakt, kan je probleemloos wisselen van internetaanbieder (provider). Het mailadres zal nooit wijzigen.
Nog even over een vooroordeel dat ik vaak hoor. Vaak denkt men dat men gebruik moet maken van Office Outlook of de webversie van de aanbieder. Naast heel veel andere voordelen is Gmail echter niets anders dan een mailprogramma. Om er gebruik van te maken moet je wel een gmail mailadres hebben. Wat veel mensen niet weten is dat je mailadressen van internetaanbieders ook in Gmail kan gebruiken. Dat is stabieler maar neemt het probleem van wisselen van aanbieder niet weg.
Dus provider mailadres of niet, aan jou de keuze.