Een complete editing studio in je binnenzak

Naast bellen wordt de smartphone nog het meest gebruikt als camera. Ontelbare foto’s worden er iedere dag weer geschoten. Maar ook het opnemen van video’s neemt een steeds grotere vlucht. Wat is er dan mooier dan ook nog in de gelegenheid te zijn om de net geschoten videobeelden te bewerken (editen).

En… actie!

Op mijn smartphone heb ik een app waar ik iedere keer weer van onder de indruk raak. De mogelijkheden zijn immens en de resultaten geweldig. Hou je van spelen met video? Dan is deze app een absolute must voor je. Ik heb het over de gratis (!) versie van ActionDirector van Cyberlink Corp. De app is te vinden in de Google Play Store.

De app is gratis. Op internet betekent dat, dat er reclame getoond wordt. In de praktijk is dat niet hinderlijk heb ik ervaren. Met ActionDirector heb je alles in één app om geweldige video’s te maken. De bediening is niet moeilijk. Om je dat nog makkelijker te maken is er zelfs een hele serie links naar video’s met uitleg in de app ingebouwd. Naast al het moois dat al standaard in de app zit, heb je de mogelijkheid om extra onderdelen te kopen. Dat zijn dan filters, stickers, titels en overgangen. Wil je na de app te hebben getest, alles in 1x tot je beschikking hebben? Dat kan voor het luttele bedrag van €15,99 per jaar. Maar eerst maar eens de ‘kale’ app uitproberen.

Aan de bovenkant van het scherm vind je twee banners. De eerste geeft toegang tot de ‘Showcase Video’. Deze laat in het kort wat mogelijkheden van de app zien. Veeg je de banner naar links, dan krijg je toegang tot ‘Watch Tutorials’, de instructie video’s waarin alles wordt uitgelegd.

Onder de banner vind je de hoofdonderdelen van de app:

 • Capture
  Deze knop geeft direct toegang tot je camera. Hier kan je je project een unieke naam geven, de opnamestand kiezen (landscape 16:9, portrait 9:16 of vierkant 1:1). Daarna wordt de camera geactiveerd en kan je kiezen tussen foto nemen of video maken.
 • Edit
  Ook de edit knop geeft bovenstaande keuzes. Daarna komt er een keuze scherm die de video’s op je toestel laat zien. Klik je een fragment aan dan kan je deze ter controle afspelen of het fragment door op de grote ‘+’ te drukken toe te voegen aan je edit scherm. Je kunt dus meerdere fragmenten aan elkaar plakken. In het keuzescherm zie je rechts bovenin ‘Stock’. Dit is nieuw en heb ik nog niet getest. Zag wel dat de content vanuit Shutterstock komt en dat er een watermerk in de content staat. Nog even links laten liggen dus. Mogelijk dat bij de betaalde versie het watermerk wordt verwijderd.
 • My Projects
  Hier komen de gekozen fragmenten te staan. Nu worden de edit gereedschappen zichtbaar. Het spelen kan beginnen. Ook hier krijg je de mogelijkheid om instructievideo’s te bekijken om wegwijs te worden in de app. De mogelijkheden doen bijna niet onder voor een duur pakker voor de computer. Zelfs aan een bibliotheek met achtergrondmuziek en geluidseffecten is gedacht.
 • Produced Video’s
  Eenmaal geproduceerde video’s komen hier te staan.
Het edit menu. Door te balk te vegen kom je bij de andere gereedschappen

Hier de 13 instructievideo’s.

De instructievideo’s zijn zo duidelijk dat ik ze hier niet in tekst herhaal. Kom je er echt niet uit, neem dan gerust contact op. Veel plezier met je video’s.