Een digitaal samenzijn

Ook ik kan er niet omheen om het er over te hebben. Corona. Om preciezer te zijn, de maatregelen tegen Corona en de impact op ons dagelijks leven. Een van de meest vervelende maatregel is het beperken van het persoonlijke onderlinge contact. Dat hakt er bij velen flink in. Zeker wanneer je al wat ouder bent en alleenstaand bent.

Opa’s en oma’s missen hun kleinkinderen, de kleinkinderen missen opa en oma. Papa’s en mama’s missen hun zelfstandig wonende kinderen, de zelfstandig wonende kinderen missen papa en mama. En dat niet voor een korte tijd. Nee, door het oplaaien van de besmettingen worden de maatregelen weer strenger. En duurt nu al maanden.

Pijnlijker wordt het wanneer men zich realiseert dat we afstevenen op de, voor velen, mooiste en gezelligste tijd van het jaar. De feestdagen. Het verlangen elkaar dan op zijn minst even te zien wordt groter en groter. Zal ik kijken of ik daar wat in kan betekenen?

Vergeet even de angst voor dat enge ding op tafel -de laptop- of de PC in de kast. Door internet is het namelijk een raam – hoe toepasselijk dan dat het besturingssysteem Windows (ramen, NL.) heet- naar de buitenwereld. Mensen met een baan die verplicht thuis moeten werken ga ik niets nieuws vertellen. Die kennen het volgende al. Maar de mensen die (nog) niet zo bedreven zijn hebben ook het recht om contact met dierbaren te maken. In simpele bewoordingen, ik heb het over beeldbellen. Dat is namelijk de beste vergelijking van de programma’s om contact te leggen. Wat heb je daar voor nodig?

Benodigdheden voor beeldbellen

Er zijn meerdere apparaten waarmee we kunnen beeldbellen. Dit heb je nodig:Bij gebruik van een smartphone

  • goed werkende WIFI verbinding (dat scheelt kosten, anders gaat het van de internetbundel af)
  • oortjes met microfoon (de meeste bij de telefoon geleverde oortjes hebben dit standaard)

Bij gebruik van een laptop

  • goed werkende internet verbinding (WIFI / bedraad)
  • hoofdtelefoon met microfoon of telefoonoortjes

Bij gebruik van een PC

  • goed werkende internet verbinding (WIFI / bedraad)
  • videocamera (ook wel webcam genoemd)
  • hoofdtelefoon met microfoon of telefoonoortjes

Opm.:
Bij de smartphone en de laptop heb je geen webcam nodig. Deze zit ingebouwd. Dat geldt ook voor de oortjes en de microfoon. Om geen last te hebben van geluiden om je heen is het echter aan te raden ze wel te gebruiken.

Voor het daadwerkelijk contact maken hebben we een programma nodig. Ik beperk me tot de programma’s voor thuis. De zakelijke oplossingen, zoals TEAMS, laat ik dus achterwege. De keuze is enorm. Sinds de opkomst van Corona heeft beeldbellen -ook wel videoconferencing genoemd- een grote vlucht genomen. Welke je gaat gebruiken is een persoonlijke keuze. We beginnen met de eenvoudigste. Dat zijn de programma’s die je mogelijk al hebt, zonder het te weten wat de mogelijkheden zijn.

Facebook/Messenger

Om messenger te gebruiken moet je een Facebook account hebben. Heb je dat al op een van bovengenoemde apparaten staan? Mooi, dan kan je binnen een paar tellen beeldbellen.
Open hiervoor messenger. Kies de persoon met wie je wilt beeldbellen. Je ziet nu rechtsboven drie icoontje. De middelste, het cameraatje, is voor beeldbellen.

Wanneer je daar op klikt wordt de verbinding gemaakt. Het is handig om vooraf met de bewuste persoon af te spreken dat je op een bepaalde tijd zal bellen via messenger. Ben je klaar met je videogesprek, klik dan op het rode telefoontje dat in beeld staat. De verbindingzal dan verbroken worden. Dit is mogelijk de makkelijkste manier, omdat veel jeugdigen ook al gebruik maken van messenger.

Whatsapp beeldbellen

Een ander programma dat deze mogelijkheid biedt is Whatsapp. Ook hier weer eerst de persoon kiezen waarmee je wilt beeldbellen. Ook nu zal in de balk rechts bovenin een cameraatje verschijnen. Via deze button start het beeldbellen.

Skype

Het grotere broertje van dit programma, Skype Zakelijk, is door Microsoft vervangen door het eerder genoemde TEAMS. Skype is nog steeds beschikbaar voor consumenten. Er zijn wat meer handelingen nodig om Skype te installeren en te gebruiken. Omdat Messenger en Whatsapp veel gebruikt worden en prima voldoen, zal ik de beschrijving van Skype even laten voor wat het is. Willen jullie dat wel gebruiken, laat het dan weten.

Opm.:
Besproken programma’s zijn voor een-op-een gesprekken. Is er behoefte met meer mensen tegelijk te beeldbellen, dan is daar het programma ZOOM voor. Net als in het geval van Skype leg ik dat graag uit wanneer daar behoefte aan is.

En voor ik het door alle commotie vergeet, alvast fijne feestdagen en doe de groeten aan je beeldbel contact.