Een monitor, toch twee schermen

Het bedienen van de PC of laptop doen we gewoontegetrouw met de muis. Laptops kennen ook dat rechthoekje onder het toetsenbord dat als muis kan werken door er met je vinger over te gaan. Het werkt, maar ik sluit toch liever een muis aan.

Met de muis klikken of dubbelklikken we op snelkoppelingen (shortcuts). -overigens, wanneer je moet klikken of juist dubbelklikken is ook een dingetje hé-. Een aantal werkzaamheden kunnen we ook met toetsencombinaties doen. Dit heeft bij sommige mensen zelfs de voorkeur. De combinatie van toetsen noemen we we ‘hotkeys’.
Bekend zijn natuurlijk (daar ga ik even van uit) de toetsencombinaties om een selectie, bijvoorbeeld een tekst, te knippen, kopiëren of plakken. Dat zijn natuurlijk:

  • Ctrl + C om geselecteerde tekst te kopiëren
  • Ctrl + X om geselecteerde tekst te knippen
  • Ctrl + V om het gekopieerde of geknipte te plakken op een nieuwe plek

Maar er zijn er nog veel meer. Zo veel dat er meerdere artikelen over te schrijven zijn. Mochten jullie dat willen… laat het me weten.

Knip je scherm in tweeën

Nee, nou niet direct naar de schuur lopen om de tuinschaar te pakken. Dat gaat makkelijker. Kijk maar. Stel je wil het een en ander tussen mappen op je computer opnieuw indelen of opruimen. Daar heb je natuurlijk de verkenner voor nodig. Je kan natuurlijk het icoontje zoeken om de verkenner te openen, dat is dat gele envelopje, weet je nog wel?

Om de verkenner te openen click je tegelijk op de Windowstoets + E. Er opent nu een scherm van de verkenner. Om een tweede scherm te openen herhalen we dit. Dus drukken we nog eens op de Windowstoets + E.

Maar nu willen we de twee schermen naast elkaar. Maak een scherm actief door er in te klikken. Druk nu op op de Windowstoets en pijltje naar links.

Maak nu het andere scherm actief en klik nu op de Windowstoets en pijltje naar rechts.

Twee verkenner schermen gemaakt met Windowstoets + E (twee keer)
Maak een scherm actief door er in te klikken en klik Windowstoets + pijltje links
Een scherm staat nu links. Klik in het tweede scherm en klik Windowstoets + pijltje rechts
Nu staan de twee verkenner schermen naast elkaar op 1 monitor.

Nu kan je makkelijk bestanden naar een andere map in het andere scherm slepen. Dit handige trucje werkt natuurlijk ook met alle andere type schermen zoals Word, Excel etc.
Even mee spelen, maar je zal het snel door hebben. Volgende keer een andere tip.