Een schone start

Hij doet het wel even voor (Foto: pexels)

Een goed begin is het halve werk. Hoe vaak heb je dat al niet gehoord. Om bij de computer te blijven, ik wil het gaan hebben over het startmenu, het onderdeel van Windows10 waarvan Microsoft vindt dat daar de werkzaamheden zullen starten. Helemaal linksonderin op de taakbalk, onderaan het scherm, vindt je het startmenu icoon in de vorm van een window (raampje). Wanneer je daar op klikt verschijnt het startmenu. Al heb je je computer al een tijdje, kans is groot dat je nog niets aan het startmenu hebt veranderd. Dat gaan we -als je dat wilt natuurlijk- veranderen.

Het startmenu

Het startmenu bestaat uit drie kolommen. De linkerkolom bevat icoontjes met koppelingen (links) naar de persoonlijke bestandsmappen. In de middelste kolom staan de koppelingen (links) naar alle programma’s die geinstalleerd zijn. Dat zijn standaardprogramma’s die al in Windows10 zitten en door jezelf geinstalleerde programma’s. De rechterkolom tenslotte, daar staan koppelingen (links) in de vorm van icoontjes die Microsoft ’tegels’ noemt.

De kolom met de tegels is door Microsoft al ingevuld. Ik kom in de praktijk weinig mensen tegen die deze gebruiken. Waarom? Simpel, omdat ze niet echt handig zijn. Zou het niet handiger zijn als dat er meer persoonlijker uit zou zien? Om dat voor elkaar te krijgen gaan we eerst grote schoonmaak houden. Klik een voor een met de rechtermuistoets op een tegel. In het kleine scherm dat nu verschijnt kies je voor ‘van Start losmaken’.

Als je alle tegels op deze manier hebt verwijderd -geen zorgen, alleen de verwijzing is weg, de programma’s staan nog op de computer!- is de rechterkolom van het startmenu leeg. Opgeruimd is netjes!

Een leeg vlak is het resultaat van je opruimen

Nu gaan we de programma’s daar in een tegel zetten die we wél vaak gebruiken. Zo’n zwart leeg vlak is ook maar niks. In de tweede, middelste kolom zie je de geinstalleerde programma’s op een rij. Ze zijn onderverdeeld in een kolom met de eerste letter van de naam van het programma. Er zijn twee manieren om het programma te vinden dat je als tegel wilt hebben. Je kan door de lijst met programma’s scrollen of je klikt op een van de letters boven de opsomming van programma’s. Kijk, zo…

Programma kiezen via alfabet

Nadat je op een letter, in het voorbeeld de ‘A’ hebt geklikt, verschijnt een venster met het alfabet. De letters waar geen programma’s van zijn, zie je grijs. Wanneer je nu op de ‘G’ zou drukken, zie je alle programma’s die met een ‘G’ beginnen. Handig hé? De volgende stap is het klikken op een programmanaam met rechts. Nu zie je een scherm waarin één van de opties ‘aan start vastmaken’ staat.

Deze klik je aan. Even later verschijnt de koppeling (link) naar het programma als tegel in de rechter kolom van het startmenu. Vaak heb je programma’s die eigenlijk bij elkaar horen. Dat kan. Wanneer je met je muis boven je eerste tegel gaat staan, krijg je de mogelijkheid dat blok een naam te geven. In het voorbeeld begin ik met Chrome. Ik noem het blok dan ook ‘Browsers’ (programma’s om te bladeren op internet).

Geef je groep programma’s een naam
Pas de grootte van je tegel aan

Vind je de tegel te groot? Maak hem dan kleiner. Klik met rechts op je eerste tegel -je hebt al begrepen, met de rechtermuistoets open je extra menu’s-. Kies dan voor ‘Formaat wijzigen’ en dan bijvoorbeeld voor ‘klein’. Het resultaat zal direct zichtbaar zijn. We voegen nog een tegel toe. Dit keer bijvoorbeeld Edge, óók een browser. Je ziet, een toegevoegde tegel wordt standaard groot weergegeven.

Maar dat is nu geen probleem meer. Je weet al hoe je dat kan veranderen. Tegels kan je simpel op een andere plaats slepen. Klik hiervoor op een tegel en hou de muistoets ingedrukt. Nu kan je de tegel naar een andere plaats, nieuwe groep, slepen. Het resultaat van dit alles is een startmenu met eigen tegels. De programma’s waar je het meeste mee werkt zijn zo handiger te bereiken.Wil je het startmenu nog meer personaliseren? Lees dan even verder. We gaan de linkerkolom aanpassen.

Hiervoor moeten we naar de instellingen. Klik op het startmenu icoontje en de instellingen staan boven het onderste icoontje van de uitknop. Juist, dat is het tandwieltje. Eenmaal hierop geklikt kom je in het scherm van de instellingen. Zoek even naar ‘Persoonlijke instellingen’. Klik hierop. In het volgende scherm zoek je ‘start’ in de linkerkolom. Nog een keer klikken en je bent er. Nu zie je allemaal schuifjes die je aan en uit kan zetten. Kijk naar de volgende afbeelding en zet de schuifjes net zo aan of uit.

Aanpassen van linkerkolom startmenu

Nu klik je op de regel ‘Kiezen welke mappen in Start worden weergegeven’ Ook nu weer de afbeelding volgen. Sluit nu alle schermen. Je hebt je startmenu aangepast!
Als je nu het startmenu open klikt zie je links o.a. de koppelingen naar je persoonlijke mappen. Dat zijn Documenten, Downloads, Muziek, Afbeeldingen en Video’s. Windows laat alleen de icoontjes zien. Als je met je muisaanwijzer op de drie streepjes -wat ze een hamburgermenu noemen- gaat staan, zie je de namen bij de icoontjes.

Lang verhaal, maar als je dit goed gevolgd hebt, heb je het startmenu naar eigen wensen aangepast. Uiteraard zijn er meer handige instellingen die Windows10 meer van ‘jezelf’ laten zijn. Die vertel ik een volgende keer. Overigens, als je dit goed hebt uitgevoerd ben je ‘beginner’ af hoor. Nog geen specialist, maar wat niet is kan nog komen. En je weet, heb je zelf een vraag, schroom niet om contact op te nemen.