Eerste kennismaking met Windows 11

Mijn eigen computers, een laptop en PC hebben beide een processor die niet geschikt is voor Windows 11. Gelukkig blijft Windows 10 nog ondersteund worden tot 14 oktober 2025. Dat wil niet zeggen dat ik in de tussentijd niet geconfronteerd zal worden met de nieuwe Windows versie.

Eerste indrukken

Uiteraard wordt ik pas gewaarschuwd als er iets niet goed gaat. Dat is bij Windows 11 niet anders dan bij Windows 10. Het lijkt in eerste instantie wel of Microsoft het uiterlijk belangrijker gaat vinden dan de gebruikerservaring. Toegegeven, het oogt fris en kleurrijk, maar daar heb ik geen computer voor. Opvallend is de keuze om het startmenu in het midden van de onderste balk te plaatsen. De vergelijking met een Apple computer is dan ook snel gemaakt. Gelukkig kan de gebruiker de zaak naar eigen hand zetten en de hele handel weer links laten uitlijnen.

Het is weer even zoeken

Wanneer je gewend bent aan de structuur van Windows 10 zal deze versie je hersenen weer laten werken. Oftewel, je weet dat een bepaalde functie er is, maar waar zit ‘ie nou?
Heb zelf nooit goed begrepen waarom ontwikkelaars dat doen. Het meest irritante is dat je, zoals je gewend bent, snelkoppelingen niet direct op het bureaublad kunt plaatsen. Ook een snelkoppeling op de balk onderin blijkt een hobbel te zijn geworden. En dan het startmenu. Ook hier weer de indeling waarvan Microsoft denkt dat we die allemaal gaan gebruiken. Niet alle koppelingen naar geïnstalleerde programma’s staan op 1 scherm. Naast het blok koppelingen staan twee puntjes. Hiermee kan je het blok naar beneden laten scrollen om de andere koppelingen te zien. En uiteraard, nieuwe koppelingen naar zojuist geïnstalleerde programma’s komen onderaan te staan.
Door ze aan te klikken en vast te houden met je muis kan je ze naar boven schuiven. Voor mensen die handig zijn met de muis geen probleem, maar ben je niet zo handig dan is het best een opgave.

De eerste hobbel ontdekt

Het is een gegeven dat iedere keer bij een nieuwe versie van het operating systeem te voorschijn komt. Enkele, soms zelfs meerdere stuurprogramma’s (noodzakelijk voor de goede werking van randapparatuur), zijn (nog) niet compatible met Windows 11. Zo is daar die klant die problemen heeft met zijn wat oudere HP printer. Het lukt me om deze weer aan de praat te krijgen.

Een eerste echte installatie

Gelukkig is daar een klant die besloten heeft zijn oudere PC om te ruilen voor een all-in-one met Windows 11. Ik doorloop de installatie gelaten. Google heeft de naam om veel gegevens van je op te slaan. Persoonlijk heb ik daar geen moeite mee. Google laat precies weten wat ze opslaan en geeft je zelfs de mogelijkheid om zaken weer te verwijderen. Microsoft daarentegen doet hetzelfde met dat verschil dat ze daar niet echt transparant en open mee zijn. Het is te omzeilen maar niet voor iemand die niet bedreven is op dit gebied. Ik heb het over de verplichting om een Microsoft account aan te maken. Noem me eigenwijs, maar die heb ik zelf liever niet. In de praktijk te veel problemen met de cloudopslag, Onedrive van Microsoft, tegen gekomen. Start je van begin af aan op met een Microsoft account, zal Windows cq Microsoft, een aantal systeembestanden in Onedrive opslaan. Ik heb het dan over de mappen, ‘Documenten’, ‘Foto’s’ en ‘Bureaublad’.

De kinderziektes voorbij

Er zal zeker een moment komen waarop de meeste kinderziektes verholpen zullen zijn. Dat het wennen zal zijn voor fervente gebruikers van Windows 10 is zeker. Of Windows 11 de beloftes van veiligheid en snelheid gaat waarmaken? We zullen het gaan zien.

Ontbreken van screenshots

Het niet bij de hand hebben van een computer met Windows 11 is lastig omdat ik nu geen screenshots kan maken om het een en ander visueel te maken. Graag adviseer ik je dan ook om ook mijn collega Menno Schoone van SchoonePC te volgen. Zijn hints en tips zijn onnavolgbaar. Schoone heeft dan ook de nodige PC bijbels geschreven over de diverse Windows versies.