Eigen handschrift als computerfont

Foto door energepic.com via Pexels

Nu bijna alles digitaal gaat, doe je het nog wel eens? Papier en pen pakken en een persoonlijke brief schrijven? Anno 2021 doen we dat vrijwel niet meer. Een tekstverwerker en een printer hebben dat persoonlijke vervangen. Zou het niet mooi zijn als we dan toch ons eigen handschrift zouden kunnen houden? Dat kan! En ik ga je vertellen hoe je dat doet.

Wat ik er van font?

Uren hebben we er op geoefend. Ons eigen handschrift. Voel je de kramp in je vingers nog, nu je er aan terugdenkt? Op de computer is het handschrift vastgelegd in een lettertype, ook wel font genoemd. Er zitten er vele standaard in Windows. Bekende fonts zijn, Calibri, Arial, Helvetica, Garamond en nog vele anderen. Moest je vroeger raden hoe ze er uit zagen, in de nieuwere versies van computerprogramma’s worden de namen van de fonts vaak als voorbeeld weergegeven. Een font is dus een handschrift op de computer.

Calligraphr.com

En toen was daar calligraphr.com, een website die het mogelijk maakt om van ons eigen handschrift een computerfont te maken. De app op deze website is gratis. Er is ook een Pro versie met nog meer mogelijkheden. Met de gratis versie kom je als particulier al een heel eind. Een compleet font met alle lettertekens telt 227 characters, de gratis versie geeft je de mogelijkheid om de eerste 74 te gebruiken.

Hoe je je eigen computerfont maakt

Het omzetten van je eigen handschrift naar een computerfont gaat in drie stappen.

Stap 1: de basis template
Wanneer je de knop ‘START APP’ hebt ingedrukt krijg je eerst de mogelijkheid om een basis te kiezen. Hiervoor moet je nog een keer op ‘Create a template’ klikken. Omdat we toch slechts 74 tekens kunnen maken, kiezen we de bovenste ‘Minimal English’

Klik nu in de grijze balk op ‘Download Template’ Het volgende pop-up scherm komt te voorschijn. Je kunt nu de template een eigen naam geven. Vink ook het vakje aan bij ‘Characters as background’
We kunnen nu de template downloaden en uitprinten.

Stap 2: Vul de template met je eigen handschrift
Ga er nu rustig voor zitten en schrijf in jouw handschrift alle gewenste letters en cijfers in de vakjes. Omdat je net het vakje hebt aangeklikt staan de voorbeeld letters in de blokjes. Klaar? Dan scan je de template door in de app op ‘Upload Template’ te klikken. Met ‘Build Font’ wordt het font aangemaakt.

Stap 3: de finishing touch, het bijwerken van je font
Uiteraard gaat dat niet in 1 keer goed. Vandaar dat de app meerdere edit mogelijkheden biedt. Zo kan je per letter de basis lijn vaststellen, de grootte wijzigen en de positie in het vakje zodat het er beter uit gaat zien. Echt een kwestie van uitproberen.
Ben je het Engels machtig lees dan vooral de tutorials. Deze vind je op de hoofdpagina onder ‘Docs’.