Zeeuws Meisje staat bekend om haar reclameslogans “Ons ben zuunig” en “Geen cent teveel hoor”. Het meisje in Zeeuwse klederdracht stond symbool voor de spaarzame Zeeuwse zuinigheid. Het merk is alom bekend bij het Nederlandse publiek. Nee, ik heb geen Zeeuwse klederdracht gedragen, toch stond het idee me aan. Al lange tijd zet ik me, waar ik kan, in voor mensen die het buiten hun schuld moeilijk hebben. Want voor het hebben of aanschaffen van een computer of software hoef je niet de hoofdprijs te betalen.
Verplichte aanschaf laptops door scholen
Al jaren lang lever ik gebruikte computers, geleverd door Ducore in Lelystad. Gebruikte computers, ook wel refurbished computers genoemd, zijn vaak een prima alternatief voor de dure exemplaren die in de diverse (web)shops verkocht worden. Zo heb ik in Almere een tijd lang laptops geleverd aan minima gezinnen die via een hulpverlener werden aangevraagd bij het Fonds Bijzondere Noden. Steeds meer scholen verplichten hun leerlingen om een laptop aan te schaffen. Dat veel gezinnen dat niet konden bekostigen, daar ging men gemakshalve even aan voorbij. Fonds Bijzondere Noden schoot te hulp.
Het was een hartverwarmende samenwerking die me veel voldoening schonk. Het begon te knagen toen de realiteit het project begon in te halen. Misbruik, iets waar ik een verschrikkelijke hekel aan heb. Na twee incidenten te hebben meegemaakt haakte ik af. Ik realiseerde me maar al te goed dat misbruik in dit geval betekende dat de zo gewilde laptops niet op de juiste plek kwamen. Mensen die er recht op hadden konden dus misgrijpen. Voor mij onacceptabel.
Zet ‘m maar naast die andere
De eerste situatie was een PC voor een meisje. De afspraak voor levering werd gemaakt en ik stond met scherm, PC en toebehoren voor de deur. Ik legde uit dat de PC ook zou worden aangesloten. Op mijn vraag waar de PC moest komen te staan, kreeg ik als antwoord, “zet ‘m maar boven in de gang op het tafeltje, naast die andere.” Andere? Ja, er stond dus al een PC. Tja…
Oh, het is een tweedehandsje
De tweede teleurstellende gebeurtenis was de levering van een laptop. Volgens afspraak belde ik aan op het door het Fonds geleverde adres. Vader des huizes deed open. Achter hem zag ik de jongedame voor wie de laptop bestemd bleek te zijn. Haar glimlachende gezichtje zal ik niet snel vergeten. Vader kijkt me aan, kijkt naar de laptop onder mijn arm en kijkt weer naar boven. Vervolgens sprak hij de legendarische woorden, “Oh, het is een tweedehandsje.”
Ik hou me groot, geef de laptop, met tegenzin af en vertrek weer. Het was de laatste levering die ik deed voor dit project. Deze gebeurtenissen zijn al weer geruime tijd geleden. Ik weet dat het bestuur van het Fonds mijn meldingen hierover serieus heeft opgepakt. Hoop dat de laptops die nu worden geleverd, wel bij de juiste kinderen terechtkomen.
Computers voor een schappelijke prijs
Nog steeds lever ik computers van Ducore. Dat de computers niet onderdoen voor nieuwe blijkt wel uit het feit dat van de vele systemen die ik inmiddels heb verkocht, er nog geen één met problemen, anders dan regulier onderhoud, terug moest worden gebracht. De laptops en PC’s die geleverd worden zijn zakelijke modellen. Dat houdt in dat ze robuuster zijn uitgerust dan de consumenten laptops in de winkel. Als gereedschap van bijvoorbeeld een vertegenwoordiger, moesten ze wel tegen een stootje kunnen.
Nog steeds kom ik mensen tegen die een nieuwe laptop gekocht hebben en al snel tegen een probleem aan lopen. Ze kunnen dan bijvoorbeeld geen update van Windows uitvoeren. De reden? De laptop is uitgerust met een SSD chip van slechts 32GB! Persoonlijk vind ik het schandalig dat dit soort systemen verkocht worden zonder dit te melden. Vandaar dat ik graag ook adviseer. Zelfs wanneer men de laptop elders koopt.
Software, kan dat ook goedkoper?
Niet alleen verplichten scholen de aanschaf van laptops, de systeemeisen die ze stellen rijzen de pan uit. Een van de vereisten is de aanwezigheid van Microsoft Office. Niet zo vreemd. De meeste bedrijven gebruiken dat nog steeds. Er zijn slechts mondjesmaat bedrijven of lokale overheden die de stap hebben gemaakt naar open source toepassingen.
Was het voorheen zo dat je een pakket Microsoft Office kocht en daar eigenaar van werd. Tegenwoordig werkt Microsoft veel met abonnementen. Je betaald dan jaarlijks een bedrag voor het gebruik van hun Office toepassingen. Maar er zijn nog pakketten zónder abonnement.
Licentie
Om software te mogen gebruiken, moet je in het bezit zijn van een gebruiksrecht. Dat heet een licentie. Eigenlijk betaal je dus niet voor de software zelf, maar via de aanschaf van een licentie. Dat is ook de reden dat je Microsoft software zo kan downloaden. Je kan er echter niets mee, want je hebt de licentie niet. Er zijn websites die goedkoop legale licenties verkopen. Hoe dat kan? Sommige kopen licenties in grote aantallen op en betalen dus minder. Die korting geven ze door aan hun klanten. Ook kan het zijn dat zo’n website de licenties overkoopt van grote bedrijven. Ook grote bedrijven kopen licenties in bulk in. Vaak houden ze dan licenties over die ze dan op deze manier ten gelde kunnen maken. Twee van dit soort websites zijn:
Je koopt hier dus het gebruiksrecht. De software zelf, zoals Office kan je vervolgens downloaden via de instructie die je ontvangt samen met de licentie.