Geen geschikte eigen foto voor kerstkaarten? Wat nu?

Iedereen die een beetje handig met de computer is zal het deze tijd van het jaar leuk vinden om eigen kerstkaarten te maken. Maar wat nou als je geen geschikte eigen foto’s op de computer hebt staan? Geen man overboord, dat ga ik je vertellen.

De geboorte van stockfoto’s

Vaak roep ik dat niets op internet gratis is. Ik moet bekennen dat dat niet helemaal waar is. Er zijn initiatieven op internet te vinden die daadwerkelijk zaken gratis weg geven. Op het gebied van foto’s heet dat dan ‘gratis stockfoto’s’. “OK Henk, niet zo moeilijk doen joh, wat is een stockfoto?”
Weet je dat het idee van stockfoto’s al heel oud is? Het eerste bedrijf dat zich er mee ging bezig houden was in 1920 door H. Armstrong Roberts. Na de introductie ging het snel. Kranten en tijdschriften wilden snel actuele foto’s maar hadden vaak zelf geen fotografen in dienst. Stockfoto bedrijven verzamelden foto’s van professionele fotografen en boden die aan, aan die kranten en tijdschriften. De fotograaf kreeg hier vaak een geringe beloning (fee) voor.

Giga verzamelingen op internet

Maar nu is er internet! Het aantal bedrijven voor stockfoto’s – met name online- is ontploft. Ook werden de sites opengesteld voor (goede) amateurfotografen. Een stockfoto site kan hierdoor wel een verzameling hebben van duizenden foto’s in elk thema. Ook hier krijgen de fotografen, als een foto gedownload wordt, een vergoeding. Maar er zijn ook veel, zo niet heel veel gratis foto’s op die sites te vinden. Wat wel belangrijk is, lees je eerst goed in wat de regels van de site zijn. Ook zijn er soms regels waar je je aan te houden hebt bij het herplaatsen van de foto’s. Respecteer deze regels!

Een van de sites waar ik dankbaar gebruik van maak is pexels.com. Voor ik door Robin Roelofsen op deze site geattendeerd werd gebruikte ik ook vaak pixabay.com. Je zal merken dat de layout van beide sites vrijwel identiek is. Mogelijk gebruiken ze dezelfde software.

Pexels.com

Wanneer je naar pexels.com gaat, zie je zoiets als onderstaande screenshot.

Ziet er simpel uit nietwaar? Maar vergis je niet, er gaat een schatkist aan foto’s voor je open. Je ziet dat je ook lid kan worden. Dat hoeft niet. Mensen die hun eigen foto’s aan de collecties willen toevoegen moeten zich wel inschrijven. Wat prettig is, de site is in het Nederlands.

Terug naar onze kerstkaarten. We zoeken dus een geschikte foto om een kaart van te maken. Tik in de zoekbalk maar eens ‘kerst’ in. Je zal zien dat de site meer alternatieve zoekwoorden aan zal geven.

Klik op het vergrootglas aan de rechterkant om het zoeken te starten. Binnen de kortste keren staan er een scala aan kerstfoto’s op je scherm. De site laat je zelfs weten hoeveel resultaten je zoekopdracht heeft voortgebracht. In dit voorbeeld 617 foto’s en 228 video’s.

Wat heel handig is, je kan de foto’s selecteren op stand. Rechtopstaand, liggend of vierkant. Klik hiervoor op het ‘stand’ icoontje rechtsboven. Het icoontje om de grootte te selecteren kan je negeren, daar kom ik zo op.

Nog even een waarschuwing. Hoewel de foto’s op Pexels gratis te gebruiken zijn, verschijnen er soms ook foto’s van iStock. Deze zijn niet gratis! Opletten dus.

Waar je ook nog mee kunt experimenteren, je hebt nu op ‘kerst’ gezocht in het Nederlands. Probeer het ook eens op zijn Engels met “Christmas’. Het resultaat zal je verbazen. Nu zijn er 9,58 duizend foto’s en 1,25 duizend video’s om uit te kiezen. Het moet raar lopen wil je daar geen geschikte foto kunnen vinden om uit te kiezen.

Het downloaden van foto’s

Aan het werk! Als voorbeeld heb ik onderstaande foto gekozen.

Dit scherm geeft meer informatie dan je denkt. Zo zie je linksboven de naam Elly Fairytale. Dat is de naam van de fotograaf. Vind je haar stijl van fotograferen leuk, dan kan je haar volgen door op de ‘Volgen’ knop te klikken. De foto is gratis, maar het staat je natuurlijk altijd vrij een (kleine) donatie te doen. Ook die knop vind je achter haar naam. Overigens kan je onder de foto lezen dat het inderdaad een gratis foto betreft.

Voor nu is de grote groene knop belangrijk. En nee, om even terug te komen op een bericht uit de laatste nieuwsbrief, dit is géén clickbait. We klikken dus op die grote knop. Oh wacht! Niet zo snel…
Naast ‘Gratis downloaden’ zie je op de knop een pijltje, klik daar eerst maar eens op. Nu zie je direct waarom ik eerder vertelde dat we nog niet hoefden te filteren op grootte. Dat kan hier ook.

Zoals je ziet heb je bij deze foto de keuze uit de formaten

  • 5760 x 3840
  • 1920 x 1280
  • 1280 x 853
  • 640 x 426
  • je kan zelfs kiezen voor een eigen formaat

Formaat gekozen? Dan kan je nu op die groene knop drukken. De foto wordt opgeslagen in de ‘Downloadmap’ op je computer. Tijdens het downloaden -wat supersnel kan gaan- zie je onderstaand scherm. Het geeft je de mogelijkheid om de fotograaf te bedanken en/of te laten weten hoe en waar je de foto voor gebruikt hebt. Hoeft niet, maar ze vinden het erg leuk.

Je hebt nu de beschikking over een foto waar je een schitterende kerstkaart van kan maken. Dat kan met Word, in Paint of een fotobewerkingsprogramma. Het resultaat kan er dan zo uit komen te zien.

Meer hulp nodig? Laat het me gerust weten.