Ongemerkt doe je veel met teksten op de computer. Soms voor jezelf, soms voor een club of vereniging. Lokaal op de computer of online, we schrijven wat af. Gebruikten we voorheen daar het nu antieke WordPerfect voor. De mogelijkheden zijn (bijna) eindeloos.
Wordperfect
Wordperfect heeft vele versies gekend. Het deed exact waar we het voor nodig hadden, teksten verwerken. Het werd een van de bekendste tekstverwerking programma’s.
WordPerfect was rond 1990 ’s werelds populairste tekstverwerker voor een PC met DOS. Sinds de introductie van Windows (met TrueType-lettertypen), is WordPerfect langzaam maar zeker uit de gratie geraakt. De makers van WordPerfect probeerden in de jaren negentig van het product meer te maken dan alleen een tekstverwerker. E-mail- en documentbeheer werd ook in het pakket opgenomen, wat resulteerde in de WordPerfect Office-suite.
WordPerfect nam pas laat de beslissing om een Windowsversie te ontwikkelen. Zo hebben de programmeurs van WordPerfect rond 1991 geprobeerd WordPerfect onder Windows precies zo te laten werken als WordPerfect 5.1 voor DOS. Voor WordPerfect betekende dit het begin van de terugval in marktaandeel. WordPerfect veranderde in de overgangsperiode in de eerste helft van de jaren 90 verschillende malen van eigenaar.
In 1993 ging WordPerfect Corporation een co-licentie aan met Borland Software Corporation en werd het een onderdeel van een kantoorpakket. Dit bevatte WordPerfect, Quattro Pro, Borland Paradox en een LAN-gebaseerd groupware-pakket WordPerfect Office.
Novell vond de verzameling kantoorapplicaties die de twee bedrijven samen ontwikkelden een waardevolle uitbreiding op haar Netware-besturingssysteem. In juni 1994 nam het bedrijf WordPerfect over. WordPerfect Office werd omgedoopt tot GroupWise. Later verkocht Novell de tekstverwerker WordPerfect door, maar behield GroupWise.
Sinds 1996 is WordPerfect eigendom van Corel, bekend van het tekenpakket CorelDraw. De laatste Nederlandstalige versie is 9.0 uit 2000. WordPerfect heeft met de huidige, enkel voor Windows verkrijgbare, Engelstalige versie X8 (wat een marketingterm is voor versie 18) uitgebreide ondersteuning voor HTML, XML, SGML en PDF, alsook de documentformaten van MS Office.
Microsoft Office
Uiteraard volgde Microsoft dit alles met argus ogen. Het werd tijd om de strijd aan te gaan. Het wapen van Microsoft? Microsoft Office!
Microsoft Office is een kantoorsoftwarepakket van Microsoft en is ontwikkeld voor Windows, Windows 10 Mobile, macOS, iOS en Android. Het werd op 1 augustus 1989 geïntroduceerd als marketingterm voor een softwarepakket van Microsoft. Het pakket bestond uit Microsoft Word, Microsoft Excel en Microsoft PowerPoint. In de loop der jaren zijn er nieuwe Office-toepassingen bijgekomen, andere zijn verdwenen. De programma’s delen ook enkele functies. Office wordt wereldwijd door meer dan een miljard mensen gebruikt.
- Word
Microsoft Word is een tekstverwerker en wordt gezien als hoofdonderdeel van Office. Word gebruikte tot Office 2007 standaard het .doc-formaat. Sinds 2007 is dit formaat vervangen door het verbeterde, op XML-gebaseerde .docx. Word is ook beschikbaar in sommige versies van Microsoft Works. Het is beschikbaar voor Windows, Windows Phone, Mac, iOS en Android. De eerste versie van Word werd vrijgegeven in de herfst van 1983 en was enkel voor het besturingssysteem MS-DOS. Word 1.0 werd gebundeld met een muis, toch was dit geen vereiste voor het gebruik van Word. Word had in 1994 een marktaandeel van 90%. - Excel
Microsoft Excel is een spreadsheet-programma en nam het oorspronkelijk op tegen Lotus 1-2-3 en won deze strijd om het grootste marktaandeel. Het programma is beschikbaar voor Windows, Windows Phone en Mac. De eerste versie van Excel voor de Mac was beschikbaar in 1985, de eerste versie voor Windows kwam er in november 1987 als versie 2.05 om gelijk omhoog te gaan met het Mac-versienummer. - Outlook
Microsoft Outlook (niet te verwarren met Outlook Express en Outlook.com) is een personal information manager en e-mail-programma, voor Windows en Mac. Het is sinds Office 97 de vervanger voor Windows Messaging, Windows Mail en Schedule+. Het beschikt over e-mail, kalender, takenbeheer en adresboek. - PowerPoint
Microsoft PowerPoint is een presentatieprogramma voor Windows, Windows Phone en Mac OS en is er om presentaties mee te maken. Het is een onderdeel van Microsoft 365. - OneNote
OneNote maakte zijn intreden in Office 2003. Het doet dienst als een notitieprogramma ter vervanging van een notitieblok. OneNote is het eerste Officeprogramma om breed beschikbaar te zijn op zowat alle platformen: Windows, Windows 10 Mobile, macOS, iOS en Android.
Andere programma’s in Office, deze worden gebruikt in een kantooromgeving: - Microsoft Sway: een presentatieprogramma
- Microsoft Access: gegevensbeheer (in professionele versie)
- Microsoft InfoPath: dynamische XML-formulieren
- Microsoft Lync: een communicatieprogramma
- Microsoft Project: projectmanagementprogramma
- Microsoft Publisher: desktop-publishing (in professionele en SBE-versie)
- Microsoft Visio: zakelijk visualisatieprogramma (niet beschikbaar in iedere Officebundel)
LibreOffice
LibreOffice is een afsplitsing van OpenOffice. Het is tegenwoordig de meest gebruikte gratis kantoorsuite. LibreOffice is een complete vervanging voor Microsoft Office. De kantoorsuite omvat tekstverwerker, spreadsheet, presentatieprogramma en databasefunctionaliteit. LibreOffice is beschikbaar voor Windows, macOS en Linux.
LibreOffice is in 2010 afgesplitst van OpenOffice.org uit onvrede over het open source-beleid van Oracle, de toenmalige nieuwe eigenaar van OpenOffice.org. In 2012 is duidelijk dat LibreOffice actiever ontwikkeld wordt dan OpenOffice (dat door eigenaar Oracle is ondergebracht bij de Apache Foundation – waar het een bijna slapend bestaan leidt). Ook zijn veel Linux-distributies, zoals Ubuntu, overgestapt op LibreOffice. Eem prima gratis alternatief voor het betaalde Office van Microsoft.
Einde geschiedenisles. Maar wat kan je met die pakketten, en met name de tekstverwerkers doen?
Wordt vervolgd.