Gespreksweergave in Gmail uitzetten

Ik maak er geen geheim van dat ik dol ben op de programma’s en mogelijkheden van Google. En dat allemaal gratis!

Veel van de problemen die ik in de praktijk tegen kom, zijn die op het gebied van e-mail. Keer op keer bevestigen klanten dat ze gewoontedieren zijn. Niet erg, tot het problemen gaat geven.

Er zijn ondertussen veel verschillende programma’s om mail te ontvangen en te versturen. Zo zit er in Windows 10 een eigen mail programma. Kennen we natuurlijk Outllook, als onderdeel van het Office pakket, maar ook Outlook als webmail. Een ander voorbeeld is Mozilla’s Thunderbird. Kortom, keuze te over.

Als ik de kans krijg -en men staat er voor open- zet ik de mail graag om naar Gmail, het mailprogramma van Google. Gebruik het zelf al jaren tot volle tevredenheid. Het is uiterst stabiel en geeft geen problemen die ik in de praktijk bij andere mailprogramma’s vaak tegen kom.

Even voor alle duidelijkheid, ik merk dat daar nogal wat onduidelijkheid over bestaat, Gmail is niets anders dan een programma om mail te ontvangen en te verzenden. Net als alle andere voornoemde mailprogramma’s. Je hebt inderdaad een Google account nodig -een account dat dus eindigd op @gmail.com- maar dat heb je nodig voor alle Google programma’s. En dan nu het grote vooroordeel even killen, je bent niet verplicht om dat Gmail account ook te gaan gebruiken!

Zoals ik al vertelde, Gmail is een mailprogramma. Daarom kan je alle andere mail accounts binnen Gmail gebruiken. Of dat nou eindigt op @ziggo.nl, @kpnmail.nl of welke dan ook. Hou er wel rekening mee dat je voor de goede werking van Gmail de POP3 versie gebruikt van je mail account.

En dan begint het grote wennen. Ja, het ziet er wat anders uit dan je waarschijnlijk gewend bent. Maar als Outllook bijvoorbeeld een grote update krijgt, ziet dat er ook soms heel anders uit. Dus ja, even doorbijten, maar geloof me, het went snel.

Een van de standaardopties van Gmails levert voor veel mensen een probleem op. Gewoon omdat ze het niet kennen. En dat is het bundelen van bij elkaar behorende mails. Als je een mail verstuurd en je krijgt daar een antwoord op, ziet Gmail dat als een ‘mail conversatie’. Voor het gemakt worden vraag en antwoord dan aan elkaar geplakt. Ook wanneer jij weer reageert, komt dat er onder te staan. Veel mensen vinden dat handig omdat je dan een heel gesprek na kunt lezen. Maar anderen vinden dat vervelend en willen dat niet hebben.

Welnu, die optie kan je uitzetten! Ga hiervoor naar de instellingen van Gmail. Dat is dat tandwieltje rechtsboven het scherm. Eerst zie je de meest belangrijke instellingen. Scroll nu helemaal naar beneden.

Daar zie je het onderdeel ‘E-mailgesprekken’. Zet het vinkje vóór ‘Gespreksweergave’ uit. Dat is alles. De mails zullen nu niet meer worden gegroepeerd. Maar he, de zoekfunctie binnen Gmail is geweldig. Drie keer raden wie die heeft gemaakt.

Lukt het niet of je hier nog vragen over? Neem gerust contact op, ik ben er voor.