Gezonde smartphone spellen

Lichaamsbeweging is goed voor je. Zeker wanneer je door de lockdown veel binnen zit is een wandeling in de buitenlucht een verademing. Nog leuker wordt het wanneer je tijdens een wandeling een doel voor ogen hebt en daar ongemerkt de nodige stappen mee verzet. Er zijn meer mogelijkheden. In dit artikel laat ik je kennis maken met een spel dat ik zelf weer heb opgepakt. Het heet Ingress.

Wie zit er achter Ingress?

Niantic is een bedrijf met een missie. Zoals ze zelf verklaren op hun website:
“Bij Niantic hebben we een lange geschiedenis in het anders kijken naar de wereld. Wij zijn ’s werelds toonaangevende augmented reality-bedrijf met een initiële focus op augmented reality-games. We zien een toekomst waarin onze technologie de weg effent voor nieuwe entertainmentervaringen, geavanceerde robotica en geschaald adaptief computergebruik – en games zijn de plek waar we onze meest gedurfde denkwijzen ontwikkelen.”

Inderdaad, ook Niantic werkt aan toepassingen van augmented reality. Ik heb je daar eerder mee laten kennismaken met o.a. de ruimte apps. We duiken de geschiedenis in van een bedrijf dat de wereld om ons heen kan veranderen.

In 2004 werkte Google aan Google Earth. Een interactieve wereldmap, later gevolgd door Google Maps. Uit die groep ontwikkelaars startte in 2010 Niantic Labs. Het ene na het andere succes volgde. De lijst werd gestart met de ontwikkeling van Ingress. Een interactief spel dat je alleen kon spelen wanneer je daadwerkelijk van de bank af kwam om kilometers te lopen. Ingress werd in 2016 gevolgd door nog een augmented reality spel, Pokémon Go. Het spel met de vreemde wezentjes die je uit daagden en die je, ook nu weer, alleen in de buitenlucht kon vangen en trainen. Een volgend succesverhaal begon in 2018 met een compleet nieuwe versie van Ingres, namelijk Ingress Prime. In 2019 probeerde Niantic het nog eens, nu met met de komst van Harry Potter: Wizards Unite. Grafisch erg mooi, maar het haalde niet de successen van Ingress en Pokémon Go.

Overal ter wereld worden grootse Pokémon Go en Ingress Prime events georganiseerd

Ondertussen zorgden zowel Pokémon Go als Ingress Prime voor hele communities over de hele wereld. Dat was namelijk een van de mooiste aspecten van beide spellen. Je kon ze overal ter wereld spelen. Je hoefde tijdens een vakantie je favoriete buitenlucht spel niet te missen. De cijfers liegen er niet om. Pokémon Go telt momenteel meer dan 800 miljoen spelers wereldwijd. Ingress Prime werd 20 miljoen keer gedownload. Dit zijn overigens de cijfers uit 2018.

Pokémon Go

Wie kent de kleine wezentjes niet? Ze blijken overal om ons heen te zitten. Wanneer je de app op je smartphone zet en naar buiten loopt kan het niet anders of je komt ze tegen. Nu is het een kwestie van vangen en trainen.

De Pokémon Go trailer

Het blijkt een erg onderhouden spel dat er voor zorgt dat je onbewust je stappenteller laat over werken. Kortom, je komt in beweging en van de bank af.

Ingress Prime

Heeft Ingress je eenmaal te pakken, zal het je moeilijk los laten. Het verhaal is wat erg sci-fi achtig, maar hé… het gaat om het spel. Niantic legt het als volgt uit:

Een onbekende, transdimensionale kracht genaamd Exotic Matter (XM) werd ontdekt als bijproduct van het Higgs deeltje onderzoek (Large Hadron Collider) door een team van wetenschappers van CERN in Zwitserland. Deze stof wordt in verband gebracht met de Shapers, een mysterieus fenomeen of buitenaards ras.

Binnen het spel vallen menselijke reacties op deze ontdekking uiteen in twee facties die bekend staan ​​als de Enlightened en de Resistance. De verlichte factie (Enlightened) omarmt de krachten van XM om de mensheid te overstijgen en geloven dat het hun missie is om te helpen bij de verlichting van de mensheid door deze energie te benutten. De verzetsfractie (Resistance) ziet XM als een potentiële bedreiging voor de mensheid en geloven dat het hun missie is om het menselijk ras te verdedigen door weerstand te bieden aan de effecten van degenen die anderen met XM willen beheersen.

Deze twee facties zijn de tegengestelde “kanten” of “teams” in het spel: het verzet wordt in het spel weergegeven door de kleur blauw en de verlichte door groen. Beide teams hebben van nature de neiging gehad om elkaar qua bevolking in evenwicht te houden.

Simpel gezegd, het is een strijd tussen de blauwe en de groenen. Bij het in gebruik nemen van het spel kies je dus een kant, blauw of groen. Overal om je heen zal je portals vinden. Die zie je doordat je gebruik maakt van een scanner. Je moet zorgen dat je scanner altijd voldoende energie heeft om te kunnen functioneren. Portals kunnen van alles zijn. Een monumentaal pand, een historische plek, straatkunst etc. Standaard zijn de portals wit. Zodra een team een portal veroverd krijgt deze de kleur van het team. Blauw of groen. Ongeacht de kleur kan je elke portal hacken. Hierdoor krijg je attributen die je verder in het spel nodig zal hebben. Dat kunnen wapens zijn, schilden om een portal te beschermen, resonators om een portal te kunnen veroveren of sleutels van de portal.

Een witte, vrije portal kan je je toe-eigenen door daar resonators bij te plaatsen. Je hebt er acht nodig om de portal volledig in bezit te krijgen. Ook kan je schilden bij de portal leggen om deze beter tegen aanvallen te beschermen. Heb je eenmaal sleutels van portals in je bezit, dan kan je ze linken. Dat kan over grote afstanden. Drie met elkaar gelinkte portals die een driehoek vormen, maken een veld. Dat krijg je extra punten voor.

Het zal enige tijd duren voor je alles in de vingers hebt. Ben je eenmaal fan van het spel zal je er moeilijk van los kunnen komen. Ook omdat je het werkelijk overal ter wereld kan spelen. Maar ik ga zo nog even mijn dochter naar buiten. Sharon gaat Pokemons vangen en ik… ik ga de portals in de buurt even langs. Lekker, de frisse lucht in.