Google Lens, een heel veelzijdige app

Google heeft ondertussen zo veel handige apps dat ik eerlijk gezegd iedere keer weer verbaasd ben wanneer ik er een ontdek. Hou er van om met de telefoon mooie foto’s te maken en heb verschillende foto apps op mijn toestel. Ik ben me wat meer gaan verdiepen in Lens. Dat kan veel meer dan het zich op het eerste oog laat zien. Google Lens, een heel veelzijdige app

Met afbeelding zoeken

Open je de app dan start deze met de mogelijkheid om met een foto te zoeken in Google. Je hoeft zelfs niet een foto te maken. De app zit vol met kunstmatige intelligentie (Artificial Intelligence of AI).
Klik op ‘Zoeken met je camera’ terwijl je op iets richt. Er verschijnt een blauw bolletje. Wanneer je daar op klikt zal Lens afbeeldingen van soortgelijke items tonen.

Als voorbeeld heb ik mijn kopje koffie genomen. Nu zal je zien dat er onderin onder ‘Visuele overeenkomsten’ veel meer afbeeldingen van blauwe kopjes komen te staan. Je zal maar op zoek zijn naar zo’n kopje.

Vertalen met Google Lens

Niet alleen met foto’s kan Google Lens overweg, de app is ook een meester in het omgaan met teksten. Zo is het mogelijk om met de app te vertalen. Onderin het scherm is een scrollbalk (schuifbalk) waar je onder andere ‘Vertalen’ ziet staan.

Bovenin het scherm heb je de mogelijkheid om aan te geven van welke taal naar welke taal je wilt vertalen. Stel je wilt iets vertalen vanuit het Nederlands voor een Engelse vriend.

Maak nu een foto van de gewenste tekst. De tekst zal op het scherm direct vertaald worden. Maar we kunnen meer doen. Onderin in het scherm vind je nu de opties ‘Tekst kopiëren’ en ‘Kopiëren naar computer’.

Tekst kopiëren

Hiermee wordt de tekst naar het kladblok op de telefoon gekopieerd. Maar het kan handiger!
En dan merk je weer de kracht van het hebben van eenzelfde account op je Android telefoon en je Google account op de computer.

Kopiëren naar computer

Staat je computer aan? Mooi, klik dan maar eens op ‘Kopiëren naar computer’. Kies je computer in het lijstje. Deze zal op ‘actief’ staan. Kies die.
Er verschijnt nu een popup schermpje op je computer.

De tekst is zojuist van je telefoon gekopieerd naar het kladblok van je computer. Open Word of een andere tekstverwerker en klik op Ctrl + V (de toetsencombinatie om te plakken).

In plaats van te vertalen is er ook een optie om tekst te selecteren en op deze manier over te brengen naar de computer. Zo heb ik laatst wat teksten van documenten overgezet naar de computer.
Verder zijn er naast ‘Vertalen’, ‘Tekst’ en ‘Zoeken’ nog de opties ‘Huiswerk’, ‘Winkelen’, ‘Plaatsen’ en ‘Dineren’. Ga maar eens op onderzoek uit. Bij nader inzien, leer dit je kinderen maar niet. Dan heb ik het over ‘Huiswerk’. Kies maar eens ‘Huiswerk’ en schrijf op een papiertje 118 x 73. Maak hier een foto van. Probeer ook het volgende eens, schrijf op een papiertje ‘wie was Napoleon’?
Ervaar de kracht van kunstmatige intelligentie.

Kom je er niet uit? Vraag het me gerust. Veel plezier.