Het laatste, en in mijn ogen het leukste onderdeel van Google Photo, zijn de albums. Krijg je dit eenmaal onder de knie, mag je hopen op een strenge winter. Het eerste onderdeel van Google Photo waren de foto’s zelf. Je weet nog wel, dat gedeelte waarvan ik vertelde dat je dat als zolder mocht zien die niet opgeruimd hoefde te worden, weet je nog wel. Uiteraard wel onscherpe of echt mislukte foto’s, die mogen natuurlijk weg. Onder- of overbelichte foto’s laat je staan, dat kan je herstellen zoals ik al aangaf in de vorige nieuwsbrief.
Oh, er werd een opmerking gemaakt waarom ik het over Google Photo heb en niet over Google Foto. Welnu, de voertaal in de computerwereld is Engels en zo heb ik ook ooit kennisgemaakt met Photo’s. Voor de uitleg maakt het niet uit, ze betekenen beide hetzelfde. Aard van het beestje zullen we maar zeggen.
Het Google Photo menu
Open je in je browser Google Photo dan zie je links het hoofdmenu. Van boven naar beneden;
- Foto’s – je gehele verzameling geüploade foto’s. Let op! Gooi je hier iets weg, dan is het ook weg!
- Delen – hier kan je albums gaan delen met anderen. Standaard ben jij de enige die de foto’s en albums kan zien.
- Fotoboeken – via dit menu onderdeel kom je op een pagina waar je fotoboeken kan maken en laten afdrukken als fotoboek. Zal ik een aparte uitleg voor maken.
- Albums – het onderdeel van Google Photo waar je online foto albums kan maken. Dit ga ik zo uitleggen.
- Tools – een verzameling gereedschappen waar je van je foto’s filmpjes en animaties kan maken.
- Archief – mocht je foto’s gearchiveerd hebben, dan vind je ze hier terug.
- Prullenbak – hier staan alle verwijderde items. Net als de Windows prullenbak. Je kan hier dus nog foto’s redden die je per ongeluk hebt verwijderd. Eenmaal geleegd is alles echt weg wat in de prullenbak zat.
Verschillende albums
Voor nu houden we ons bezig met het onderdeel ‘Albums’. Google maakt het je wel heel makkelijk om albums te maken. Zo zijn er automatisch gegenereerde albums, kan je reeds bestaande albums op de computer zo in een online album zetten en uiteraard heb je de mogelijkheid om vanuit je verzameling foto’s albums te maken.
Voor de luie mensen
Heb je al een behoorlijke verzameling foto’s naar de cloud laten kopiëren dan hoef je alleen nog maar te wachten tot Google je eerste albums heeft klaar gezet. Want wat doet Google? Omdat we ooit bij het in gebruik nemen van Google toestemming hebben verleend om onze inhoud (content) te gebruiken -ja, echt waar- is het programma in staat van foto’s te leren en te herkennen. Aan de bovenkant van de album pagina zie je deze automatisch gegenereerde foto’s staan.
Ze zijn onderverdeeld in ‘mensen’, ‘plaatsen’, ‘dingen’, ‘video’s’ en ‘collages’. Laten we ‘plaatsen’ eens openen. Klik er maar eens op.
“Hoe doet ‘ie dat?”
De kans is groot dat je nu een hele pagina met locaties ziet. Hierboven zie je slechts een gedeelte van zo’n pagina. Ik hoor je denken: “Hoe doet ‘ie dat?” Daarvoor moet ik even een zijsprongetje maken. Welkom in de won’dre wereld van de digitale fotografie.
Exchangeable Image File Format of EXIF
Moeilijk woord? Onthoud maar EXIF of het ezelsbruggetje ‘EXtra Informatie Foto’. Wanneer je met een digitale camera of je smartphone een foto maakt, slaat de camera meer informatie in het plaatje op dan alleen het gefotografeerde. Voor de smartphone moet dan wel de locatie aan staan. Naast technische informatie als type camera, worden ook de gebruikte camera instellingen opgeslagen, zoals ƒ/2,2, 1/261, 1,8 mm en ISO 50. Leuk voer voor fotografen, wij mogen dat vergeten. Wat voor ons handig is, ook de locatie waar de foto gemaakt is wordt opgeslagen! Ik zal het je laten zien.
De foto hierboven is gemaakt met de digitale camera van Sharon. Mooi he? Maar na verloop van tijd vraag je je af, waar is dit ook alweer? We vragen de EXIF informatie op. Het blijkt dat de foto gemaakt is op vrijdag 26 mei 2017 om 20:28 uur. Sharon’s camera is een FUJIFILM FinePix XP125. En de locatie? Dat was in Almere. En als je die info opvraagt van een foto in Google Photo dan zie je zelfs op een Google Map plaatje precies waar de foto gemaakt is.
Tot zover even de uitleg wat EXIF is en wat er in wordt opgeslagen. We gaan terug naar de albums.
Alles netjes gerangschikt
Onder ‘Plaatsen’ zie je allemaal tegels met namen van locaties. Klik je bijvoorbeeld op de tegel ‘Citymall Almere’ dan zie je een pagina met alle foto’s die in de Citymall gemaakt zijn. Handig? Ik vind van wel, maar wie ben ik. Als je een pagina terug gaat, naar het overzicht. Klik dan eens op dingen. Verrassend hoeveel Google al geleerd heeft te herkennen he? Heel veel albums en we hebben zelf nog niets gedaan. Tijd om onze eigen albums te gaan maken.
Reeds bestaande albums op de computer online zetten
Als je eerder naar me geluisterd hebt dan heb je alle foto’s netjes in de map ‘Afbeeldingen’ of sub folders daaronder gezet. Zo heb ik zelf onder ‘Afbeeldingen’ de map ‘Albums’ aangemaakt. Daarin staan weer de mappen met foto’s. Kijk, zo.
Als back-up wil ik deze albums net zo op Google Photo hebben. Laat de verkenner zo staan en open in een ander scherm je browser met Google Photo in het onderdeel ‘Albums’. Klik nu rechtsboven op ‘Album maken’ Spreekt voor zich, toch? Slim als ‘ie is zal Google constateren dat er (nog) geen foto’s zijn. Dat gaan we Google vertellen.
We klikken als eerste weer de verkenner naar voren en nemen de mapnaam die we hebben gekozen als titel. Tik die in over ‘Voeg een titel toe’. Zo, de naam hebben we. Nu de foto’s. Klik op de blauwe knop ‘Foto’s toevoegen’. Nu zal de foto pagina worden geopend. Vanuit hier kunnen we dan foto’s selecteren waar we een album van willen maken. Maar voor nu hadden we die al in een album staan. We klikken dus rechtsboven op ‘Selecteren op computer’. Er zal weer een verkenner scherm openen. Navigeer nu naar de map ‘Afbeeldingen’ en daaronder naar de map waar we een online album van willen maken. Uiteraard staan hier meer dan 1 foto in. We willen ze allemaal!
Weet je nog hoe je moet selecteren? Klik de eerste foto 1x aan. Hij wordt dan blauw. Houd nu de Ctrl toets vast en druk op ‘A’. Nu zullen alle foto’s in de map geselecteerd worden.
Als alle foto’s geselecteerd zijn klik je op ‘openen’. De foto’s worden nu online gezet. De voortgang zie je linksonder. De foto’s zullen in het onderdeel foto’s komen, waar alle foto’s staan, maar omdat we dit vanuit ‘Albums’ doen wordt er gelijk een album gemaakt. En voila, je album is klaar.
Volgend onderdeel van Google Photo, het bewerken, komt volgende week. Veel plezier met het maken van je eigen online foto albums.