Google Photo – Foto’s

Na de installatie van de app ‘Back-up en Sync’ zal Google je foto’s gaan uploaden naar je Google Drive. Open je in je browser je fotomap, dan ziet dat er uit zoals boven. De eerste map waar je in terecht komt is de map ‘Foto’s’. Een ander onderdeel van Google Photo is de map ‘Albums’. Maar eerst de Foto map.

ZOLDER

Er is één ding dat je niet moet vergeten. Het kan zijn dat je uit oogpunt van gebrek aan opslag de oorspronkelijke foto’s van je computer of smartphone hebt verwijderd. Dat houdt in dat wanneer je nu in de map ‘Foto’s’ afbeeldingen weggooit, ze ook écht weg zijn! Niet vergeten hé.
Ik leg altijd uit dat je deze ‘Fotomap’ moet zien als een zolder. Een verzamelbak voor alle foto’s waar het een rommeltje mag worden. Niet erg, je hebt toch nog onbeperkte opslag. Natuurlijk, onscherpe of bewogen foto’s mogen weg. Daar kunnen we niets mee. Laat onderbelichte of overbelichte foto’s staan! Google Photo is de opvolger van Picassa. Dat was een opslagmedium voor foto’s waar fotobewerking was ingebakken. Google Photo gaat daarin een stapje verder.

Het onderdeel Foto’s is in de eerste plaats een viewer om je foto’s te bekijken. Laat ik eens een foto pakken om dat duidelijk te maken.

Ga je met je muis over de foto dan verschijnen er bewerkingsicoontjes. Linksboven zie je een pijl. Wanneer je daar op klikt ga je terug naar het overzicht. In het midden aan de rechterkant zie je ook een pijl. Met deze pijl kan je door de foto’s heen bladeren. Aan de linkerkant komt er ook een wanneer je daar je muis heen zet. Speel er maar eens mee.

Het echte werk, dat zijn de bewerkingsicoontjes rechtsboven de foto. Van links naar rechts zijn dat:

DELEN

Delen (de drie bolletjes) geeft je de mogelijkheid om een foto (of meerdere) te delen met bekenden. Er zijn verschillende mogelijkheden om foto’s te delen. Je kan delen met contacten die ook een Google account hebben. Daarvoor zie je een overzicht, maar je kan ook op naam zoeken. Onderaan zie je de opties ‘Link maken’ ‘Facebook’ en ‘Twitter’. De laatste twee spreken voor zich. Deel je in Facebook dan moet je wel even opletten welke privacy setting je bericht heeft. Deel je je bericht met ‘Iedereen’ of alleen ‘Bekenden’. De optie ‘Link maken’ geeft je de mogelijk om een link naar de foto te maken en die link te delen door het bijvoorbeeld naar iemand te mailen. Let op, iedereen die die link heeft kan de foto zien. Dit delen kan straks ook op album niveau, maar we concentreren ons eerst op de enkele foto’s.


BEWERKEN

Het volgende icoontje is echt voor de lange strenge winters. Klik er maar eens op. Het bewerkingsscherm zal nu openklappen. Ook hier weer diverse mogelijkheden. Daar gaan we: de pagina opent met voorgestelde filters. Klik maar eens op de voorbeelden. Geen paniek, zolang je niet op ‘Klaar’ drukt wordt er niets aan je foto gewijzigd. Klik je op een filter dan kan je de intensiteit aanpassen. Ben je tevreden dan klik je op klaar. De foto wordt dan opgeslagen. Je kan ook op de drie puntje klikken. Je krijgt dan de optie om een kopie op te slaan. Zo blijft je originele foto bewaard.

Het middelste icoontje (de drie balkjes boven elkaar) is het bewerkingsicoontje. Hiermee kunnen licht, kleur en scherpte worden aangepast. Het laatste icoontje is het draai icoontje. Staat een foto verkeerd, dan kan je hiermee de foto draaien zodat deze goed staat. De andere mogelijkheden is een kwestie van uitproberen. Maak je per ongeluk een fout, in het vervolgscherm kan je de bewerkingen weer ongedaan maken. Je hebt met Google Photo dus ook meteen een fotobewerkingsprogramma tot je beschikking. Het laatste onderdeel in deze serie is het onderdeel ‘Albums’.

Call Now Button