De app voor het back-uppen van foto’s (maar ook documenten) noemt Google, ‘Google Back-up en Sync’. De desktop versie download je hier. Voor een goede werking dienen we eerst wat instellingen aan te passen. In dit geval willen we de app alleen gebruiken voor het veiligstellen van foto’s. Na het downloaden start je de installatie. Wanneer de app er naar vraagt geef je aan dat je alleen de map Afbeeldingen wilt back-uppen. Die keuze zie je hier.
De eerste keer zal de app er om vragen, maar achteraf kan je het ook wijzigen, de wijze waarop Google Photo je foto’s op slaat. Dat gaat veranderen vandaar dat ik juist nu Google Photo promoot. Wat is er aan de hand? Je kan de foto’s op twee manieren opslaan. Dat is ‘Hoge kwaliteit’ en ‘Oorspronkelijke kwaliteit’. De laatste spreekt voor zich. Er wordt niets aan de foto’s veranderd. Echter, de opgeslagen foto’s gaan van je totale quotum van 15Gb af. Fotografeer je heel veel dan kan je dus je Google Drive laten vollopen. Nog geen man overboord. Net als bij Dropbox, een andere clouddienst, kan je bij Google extra opslag kopen. Maar hé we zijn Nederlander he. Graties dus…..
Vandaar dat menigeen kiest voor de optie ‘Hoge kwaliteit’. Bij deze optie is de opslag gratis en… onbeperkt!
Maar daar gaat verandering in komen. Vanaf 21 juni 2021 zal Google dat veranderen en gaat ook nu weer de grootte van de opgeslagen foto’s van je quotum af! Maar, en nu komt het, alle foto’s die voor die datum worden opgeslagen in Google Photo blijven staan en gaan NIET van je quotum af. Heb je dus veel foto’s, is het juist nu interessant om ze te back-uppen naar de cloud.
Verander voor de veiligheid ook even de optie onder ‘Items verwijderen die zijn gesynchroniseerd tussen Google Drive en deze computer’ Klik op het pijltje aan de rechterkant en kies ‘Nooit beide kopieën verwijderen’. Gooi je nu foto’s weg, dan blijft de andere versie gewoon staan.
Klik nu op OK en laat de app zijn werk doen. Langzaam maar zeker zullen de foto’s van je computer gekopieerd worden naar de cloud. Maar er is meer! -lijk wel een TellSell reclame-
Mogelijk heb je ook een Android telefoon. Controleer in dat geval of het Google account dat je op je telefoon gebruikt hetzelfde is, als het account dat je op de computer gebruikt. Open hiervoor op je telefoon de instellingen. Ook hier is dat het icoontje met het bekende tandwieltje. Rechtsboven zie je een plaatje van je account, je avatar. Klik daar op. Nu zie je met welk Google account je telefoon is ingelogd. Is dat hetzelfde als op de computer? Mooi! Zo niet, Overweeg een van je apparaten, telefoon of computer van account te laten wisselen. Dat heeft nogal wat impact dus twijfel je bel me dan. De kans is groot dat de Google Back-up en Sync app al op je telefoon staat. Controleer dan ook hier even de instellingen. Ze zijn hetzelfde als op je computer.
Als alles goed is ingesteld zal het volgende gebeuren. Wanneer je met je smartphone een foto maakt en je maakt thuis verbinding met je Wifi, zal de app je net gemaakte foto’s automatisch uploaden naar de cloud! Dus geen gepriegel met kabeltjes of schijfjes meer. Maar ook wanneer je foto’s met een digitale camera maakt en deze netjes opslaat in de map ‘Afbeeldingen’ of een submap daarvan, zullen de foto’s wederom gesynchroniseerd worden met je cloud. Als zowel je smartphone als je computer bij zijn met het synchroniseren (alle foto’s zijn gekopieerd) dan kan je onafhankelijk van elkaar alle foto’s bekijken met je Google Photo app, het bekende zonnetje. Alle, maar dan ook alle foto’s zijn zichtbaar zowel op computer maar ook op je smartphone ZONDER dat de foto’s op je telefoon staan. Ze staan in de cloud. Mooi toch?
Opmerking: heb je een iPhone dan kan je de Google Photo app downloaden vanuit de Apple iStore. De werking is verder hetzelfde.
Even ter geruststelling, ook al staan je foto’s nu online in je Google Drive, alleen jij kan ze bekijken.