HEICa over foto’s

Een noodkreet

“Help, ik kan bepaalde foto’s niet meer openen,” een zeer ongeruste klant aan de telefoon. Tijd om eens op afstand in te loggen en te kijken wat er aan de hand is. Lees je mee?

Extensies zichtbaar maken

Eerst even wat uitleggen. Om bepaalde Windows vreemde bestanden te kunnen openen heeft Windows hulptroepen nodig. Vaak gaat het om mediabestanden, geluid, foto en videobestanden. De meeste zijn door Windows zonder problemen te openen. Maar dat lukt niet altijd. Hoewel er een aantal extensies zijn die veel gebruikt worden, er zijn uitzonderingen. Weet je nog wat extensies zijn? Een bestand op een Windows systeem heeft een bestandsnaam, bestaande uit twee delen. De prefix en de extensie. Was vroeger de prefix en de extensie beperkt tot 8.3 (prefix kon 8 posities lang zijn, de extensie slechts 3). Vandaar dat Windows systeembestanden nog steeds van de korte namen hebben. Nu we wat ruimer in het opslag- en werkgeheugen zitten, zijn de teugels wat gevierd. Vandaar dat bestanden nu gerust ‘de vakantie van 2019’ mogen heten. Vaak staat standaard het tonen van de extensies uit. Dat is makkelijk op te lossen door de bestandsverkenner te open. Klik op de tab ‘BEELD’ en zet rechts bij ‘BESTANDSNAAMEXTENSIES’ het vinkje aan. Nu worden in de verkenner ook de extensies getoond.

Bekende extensies

Omdat we het over foto’s hebben zal ik me beperken tot fotobestand extensies. De extensies mogen nu 4 posities groot zijn. De meest gebruikte zijn:

  • JPEG (ook wel JPG genoemd) – ‘joint photographic experts group’
  • PNG – ‘Portable network graphics’
  • GIF – ‘graphics interchange format’
  • TIFF – ‘Tagged image file format’

Deze zullen zonder problemen te bekijken zijn in Windows. Voor de technische verschillen en meer uitleg verwijs ik graag naar een overzicht van alle extensies.

Microsoft versus Apple

Inderdaad zijn er enkele foto’s op de computer van de klant die niet worden getoond. Deze bestanden hebben een ‘HEIC’ extensie. “Huhh, wat? Wat is dat?” hoor ik je vragen. ‘HEIC’ is de extensie van een ‘High Efficiency Image File Format’ bestand. Het toont de rivaliteit tussen Microsoft en Apple. Eerdere Windows versies konden gewoon deze extensie openen en dus tonen.

Vanaf iOS 11 gebruikt je Apple iPhone en iPad een nieuw bestandsformaat voor foto’s en video’s: HEIC, ook wel bekend als HEIF en HEVC. Windows van Microsoft is daar eigenlijk nog niet klaar voor, dus hoe houd je alles uitwisselbaar? Er zijn twee mogelijkheden. We leren Windows het HEIC formaat te lezen. Of we veranderen de HEIC bestanden in het door Windows te lezen JPG formaat.

CODEC de hulptroepen voor Windows

Het Windows leren om ‘exotische’ formaten te openen kan door het inzetten van codecs. Dat zijn hulptroepen die het mogelijk maken dat Windows om leert te gaan met de nieuwe formaten. Codecs zijn er voor vrijwel alle mediabestanden. Een codec is soft- of hardware die toelaat data te coderen/decoderen of te comprimeren/decomprimeren. Software om HEIC om te zetten kan worden gedownload en geinstalleerd. Er is zelfs een online dienst die het online voor je doet. Deze vindt je hier.
Een andere optie is om je iPhone of iPad te vertellen dat images moeten worden opgeslagen als JPG.

Het voordeel van het HEIC formaat

Het HEIC-formaat heeft een veel betere compressie dan de veel populairdere JPG-indeling. Het komt erop neer dat dezelfde afbeelding in HEIC-formaat de helft minder opslagruimte inneemt dan in het JPG-formaat. Je kunt zo dus veel meer plaatjes kwijt op hetzelfde toestel. Apple belooft zelfs om de kwaliteit en de compressie van HEIC in de toekomst nog verder te verbeteren. De keerzijde van de medaille is dat andere besturingssystemen dan die van Apple nog geen ondersteuning hebben voor deze nieuwkomer. Totdat het HEIC-formaat is ingeburgerd, zijn er gelukkig oplossingen zoals CopyTrans HEIC.

Google Photo heeft maling aan de formaten

Na het installeren van een programma dat de HEIC bestanden kon omzetten naar JPG was het probleem van de onleesbare foto’s opgelost. Ondertussen bemerkte ik wel een ander fenomeen. De HEIC foto’s die al waren geüpload naar de Google Photo cloud konden gewoon worden bekeken en bewerkt! Google heeft dus maling aan de strijd der titanen en trekt zijn eigen plan. Goed om te weten als je HEIC foto’s niet kan openen dus.