Herhaling maakt een pro van je

Afgelopen week kon ik weer wat mensen op afstand helpen. Gezien de situatie omtrent corona wel zo handig. Wat me wel opviel was dat termen die bekend zouden moeten zijn, voor veel van jullie nog vragen op roept. Tijd voor wat herhalingsoefeningen denk ik zo.

Basiskennis van het bureaublad

Kijk eens wat mooi, kan hier uren naar kijken. Jij ook? Maar alle gekheid op een stokje, plak je er het volgende onder dan heb je….. het Windows bureaublad!

Het bureaublad is niet alleen mooi (je kunt je eigen foto’s als achtergrond gebruiken) maar het is tevens de plek waarvandaan jij alle controle over je computer hebt. En dat is allemaal ondergebracht in één balkje, de taakbalk. Normaal gesproken staat deze onderaan het scherm. Mijn bureaublad ziet er bijvoorbeeld zo uit.

Gaan we van links naar rechts dan zien we eerst het icoontje van het startmenu. Het zal je niet verbazen dat het de vorm van een raampje heeft. We werken tenslotte met Windows (raampjes).

Het voorbereiden op hulp op afstand

Is je computer al eens bij mij geweest voor onderhoud, is de kans groot dat ik het programma Teamviewer al heb geïnstalleerd voor je. Het icoontje van Teamviewer zie je rechts. Zoals ik het vaak beschrijf, “een blauw blokje met een witte cirkel. Daarin een pijl van links naar rechts”. En toch zien sommigen het niet staan. Later blijkt dan dat het icoontje er wel degelijk staat. Maar het kan ook voor komen dat Teamviewer nog niet is geïnstalleerd. Dan probeer ik via de telefoon de mensen er doorheen te praten. En dat is soms niet makkelijk, kan ik je zeggen.

Je hebt mensen die al overal op gaan klikken nog voordat ik wat zeg. Of mensen die uit onwetendheid niet weten wat ik bedoel. Is dat erg? Nee, natuurlijk niet.
Om mensen te kunnen helpen heb ik een betaalde versie van Teamviewer. Hierdoor heb ik de beschikking over een klein programmaatje dat mensen kunnen gebruiken. Dat is voor hun natuurlijk gratis. Mijn arbeidsuren zijn natuurlijk niet gratis (even voor de duidelijkheid). En ik geef toe, de pagina die je ziet wanneer je mijn instructies opvolgt zijn niet al te duidelijk. Ik leg het je uit.

Instructies voor het installeren van Teamviewer

Als het zeker is dat Teamviewer niet op de computer staat, leg ik ze uit wat er moet gebeuren. Als eerste dient men via een browser naar internet te gaan. Een browser is bijvoorbeeld Chrome, Edge of Firefox. Dan tik je in de adres balk het volgende in: ‘get.teamviewer.com/pcprive
De adresbalk is de balk helemaal bovenaan waar het adres van de webpagina staat.

Na het intikken van het adres en het op ‘enter’drukken, zal Teamviewer worden opgehaald (download). En hier gaat het fout. In het scherm staat namelijk dat de download nog bezig is. Kijk maar:

Deze tekst op het scherm negeren

In werkelijkheid is het programma al opgehaald en staat in de downloadmap op de computer. Je kan de tekst op het scherm dus negeren. Als ik vraag om even te kijken in de downloadmap, merk ik dat veel mensen niet weten hoe je dat doet.

Met de verkenner naar de downloadmap

Om te kijken of een bestand dat is opgehaald vanaf internet binnen is gekomen, gebruik je de verkenner. Op je taakbalk vind je (als het goed is) een geel mapje. dat is het icoontje van de verkenner.

Wanneer je daarop klikt start je de verkenner. Staat het gele mapje er onverhoopt niet, gebruik dan de sneltoets WIN + E. Die WIN toets wordt wel vaker gebruikt, onthouden dus!

De WIN toets

In de verkenner, die uit twee kolommen bestaat, zie je in de linker kolom de mappen op je computer staan. Daar staat ook de ‘Downloadmap’. Klik je daar op, dan zie je in het rechter scherm de inhoud van diezelfde downloadmap. Als alles goed is gegaan, staat daar tussen de bestanden TeamviewerQS.exe

Als je tot slot op TeamviewerQS klikt en toestemming geeft (op ‘ja’ klikken dus), dan kan ik de bediening van je computer overnemen en kijken wat er aan de hand is.

Ter geruststelling

TeamviewerQS geeft mij en mij alleen direct toegang tot je computer. Dit doen we ALTIJD in overleg. De verbinding loopt via de beveiligde systemen van Teamviewer. Via deze weg inbreken is vrijwel onmogelijk. Toch goed om te weten nietwaar.