Hoeveel postzegels gaan er op een email?

Rare vraag, zeg je? Ik leg het je uit. De Corona lockdown duurt en duurt maar. Contact, hoe spaarzaam ook, gaat via Social Media en chat- en videoprogramma’s. Zou het niet leuk zijn om eens contact te maken met andere mensen? Die in andere landen wonen en mogelijk een geheel andere cultuur hebben? Voor velen is het inmiddels een leuke hobby geworden. In dit artikel laat ik je kennis maken met Postcrossing.

Hoe begon Postcrossing?

Het Postcrossing-project werd in 2005 opgericht door Paulo Magalhães toen hij student was in Portugal. Paulo ontvangt vooral graag post en ansichtkaarten; van vrienden, familie – of van wie dan ook ter wereld. Het vinden van een ansichtkaart in de brievenbus maakt altijd zijn dag goed!

Hij wist dat meer mensen dezelfde interesse deelden, maar er was nog geen goede manier om iedereen met elkaar in contact te brengen. En zo kwam hij op het eerste idee om hiervoor het online platform te creëren dat hij Postcrossing noemde. Het doel: mensen over de hele wereld met elkaar verbinden via ansichtkaarten, onafhankelijk van hun land, leeftijd, geslacht, ras of overtuiging. Na een tijdje met het idee te hebben gespeeld, besloot Paulo in zijn vrije tijd de website te maken. Vrienden hielpen bij het testen van de eerste versie, Ana Campos ontwierp het eerste logo en na veel aarzeling over de naam, stond op 14 juli 2005 het Postcrossing Project voor iedereen open.

De cijfers

Het project telt momenteel 801,601 deelnemers en is actief in 206 landen. De deelnemers ontvingen in totaal 60,289,695 postkaarten. Op het moment van schrijven zijn er nog 407,038 postkaarten onderweg.

Postcrossing, de website

Om met Postcrossing te beginnen ga je naar de website postcrossing.com. En ja, ook hier maak je eerst een account aan. Gebruik hiervoor de knop op de voorpagina van de website.

Vul nu alle gegevens in. Wees gerust, dat is veilig. Wanneer je een account hebt aangemaakt schrijf je de gegevens op. Later kan je dan met de knop rechtsboven waar ‘LOG IN’ staat met die gegevens aanmelden.

Postcrossing starten

Nu je een account hebt kan je beginnen met Postcrossing. Je gaat als eerste een prentbriefkaart sturen naar… ja, naar wie eigenlijk?
Om hier achter te komen leggen we vast een prentbriefkaart klaar. Mag in een envelop, maar hoeft niet. We openen de site en zien het volgende:

Je ziet het vast al, de knoppen ‘Send a postcard’ en ‘register a postcard’. Deze gebruik je om een kaart te versturen of een ontvangen kaart te registreren. Voor iedere kaart die je verstuurt ontvangt een andere deelnemer jouw adres. Dat is dus NIET dezelfde als waar je de kaart heen stuurt.

Belangrijkste spelregel: wanneer je op de knop SEND drukt en een adres krijgt is het zaak de kaart ook daadwerkelijk te versturen! Overigens zie je op deze pagina ook hoeveel kaarten je hebt verzonden en hebt ontvangen. Op dit moment is er nog een kaart van mij op weg naar Rusland.

Kaart versturen

Drukken we op de verzendknop dan zien we het volgende scherm.

Je kan 8 kaarten tegelijk versturen. Verder worden hier nog eens de spelregels uitgelegd waar je mee akkoord moet gaan om verder te kunnen. Je zal dan een postkaart ID nummer toegewezen krijgen. Deze schrijf je op de kaart of envelop. De ontvanger heeft dit nummer nodig om je kaart te registreren. Het adres van de ontvanger krijg je ook in je mailbox. Klik de box aan wanneer je akkoord gaat en klik op ‘Request address’.

Je eerste adres (en uiteraard de volgende), bevatten:

  1. Je verzend ID nummer, dit schrijf je duidelijk op de kaart of envelop
  2. de account gegevens van de ontvanger
  3. het postadres waar je de kaart heen gaat sturen
  4. persoonlijke informatie, vaak ook wensen wat wel of niet op prijs wordt gesteld
  5. kaartje met de route die je kaart gaat afleggen.

Nu schrijf je de kaart, misschien een persoonlijke boodschap en doet hem op de post. Nu maar wachten wanneer er een kaart van ergens op de wereld op jouw deurmat valt. Wees wel geduldig want het kan soms enige tijd duren. Happy Postcrossing.