“Ik vind die cloud eng…”

Het is inmiddels een bekend begrip in de hedendaagse internet beleving. Het werken ‘in de cloud’. Dat daar nog steeds veel onduidelijkheden over zijn blijkt wel uit de opmerkingen en vragen die ik terloops krijg. Wat is dat nou, die cloud en is het inderdaad ‘eng’?

De cloud hangt niet ergens in de lucht

Door Icons:Tango!-Project / Layout:Sam Johnston

Cloud computing houdt in dat hardware, software en data on-demand beschikbaar worden gesteld via een netwerk – vaak internet, op een manier die vergelijkbaar is met het elektriciteitsnet. De term is afkomstig van schematische computertechnieken waarbij een groot, gedecentraliseerd netwerk (bijvoorbeeld internet) wordt aangegeven door de cloud.

Cloud betekent een netwerk dat samen met alle aangesloten computers een soort ‘cloud (wolk) van computers’ vormt waarin de eindgebruiker niet weet op welke computer (s) hij draait of waar precies ze staan ​​op deze computers. Op deze manier hoeft de gebruiker niet langer de eigenaar te zijn van de gebruikte hardware en software en is hij dus niet verantwoordelijk voor het onderhoud.

De eindgebruiker weet niet op welke computer(s) hij draait of waar precies ze staan

Google datacenter in de Eemshaven / foto: propertynl.com

Naar alle waarschijnlijk is dit de bron van de angst voor de Cloud. Onbegrip doet een hoop met een mens. Om even een wijdverspreid misverstand uit de weg te ruimen, de Cloud hangt dus niet ergens in de ‘de lucht’. Het is niets anders dan een verzameling grote computers (servers) die in een grote ruimte staan opgesteld. Dat noemen we ook wel een serverpark of datacenter. Zoals hierboven al werd gezegd, je bent niet eigenaar en ook niet verantwoordelijk voor het onderhoud. Is dat niet fijn?

De apparatuur die thuis staat is onderhevig aan onderhoud en kan uiteraard ook defect raken. Ik kan niet vaak genoeg hameren op het maken van back-ups. Dit voor het geval een harde schijf, intern in de computer of extern op de computer aangesloten, kapot gaat en je je data kwijt bent. Die zorg wordt weggenomen door in de Cloud te gaan werken. De eigenaar van die service is dan verantwoordelijk voor het onderhoud en dus ook de back-up van je kostbare gegevens.

Toch kan ik me indenken dat dat door veel mensen juist eng gevonden wordt. Je kan er geen invloed op uitoefenen. Je kan alleen vertrouwen dat je data daar veilig is.

Reputatie is heilig

Het beheren en onderhouden van een datacenter is een kostbare aangelegenheid. Je kan er van verzekerd zijn dat bij de gerenommeerde bedrijven de laatste beveiligingstechnieken worden toegepast. Neemt niet weg dat er altijd een kans bestaat dat zelfs een bedrijf als bijvoorbeeld LastPass (online wachtwoordkluis), FireEye (zelf een cyberbeveiliging gigant in Amerika) en Sony Playstation Network (game platform) wordt gehackt, wat dan ook in het verleden is gebeurd. Deze bedrijven zullen dan ook alles op alles zetten op hun reputatie van veilig bedrijf eer aan te doen.

Eigenaar van de Cloudservice kan spelregels veranderen

Hoewel je betaald of gratis gebruik kan maken van alle functionaliteiten van een Cloud dienst wil niet zeggen dat dat voort zal duren. Je bent geen eigenaar. En de werkelijke eigenaar kan de spelregels voor het gebruik veranderen. Dat gaat binnenkort gebeuren met de Cloudservice Google Photo. Dit roept ook de nodige vragen van mijn klanten op. “Ben ik straks mijn foto’s kwijt?” Ter geruststelling, “NEE!”. Maar wat verandert er dan?

Google opslag wijziging per 1 juni 2021

Iedereen met een Google account (Gmail adres) heeft de beschikking over een opslag in de Cloud, Deze Google opslag (zie het als een grote externe schijf), heeft een quota (limiet) van 15GB. Deze 15GB opslag mag je gratis gebruiken. De opslag wordt gebruikt voor o.a. de opslag van je mails binnen Gmail, de foto’s die in Google Photo staan en documenten die je daar hebt opgeslagen in Google Drive, al dan niet gemaakt met Google Docs of Google Sheets.

Zoals vermeld, de opslag is gelimiteerd op 15GB. Tot voor kort waren er een aantal bestanden die je onbeperkt kon opslaan in de opslag. Die bestanden hadden dus GEEN invloed op je 15GB limiet. Gedwongen door het succes van deze service, gaat Google dit per 1 juni 2021 wijzigen. Volgens Google worden op dit moment ongeveer vier biljoen foto’s bewaard via Google Foto’s en komen daar elke week 28 miljard foto’s en video’s bij. De bestanden die je onbeperkt kon opslaan waren:

  • Google Drive – bestanden die opgeslagen werden in het formaat voor Google Docs of Google Sheets
  • Google Photo – de opgeslagen foto’s in Google Photo die met hoge kwaliteit (dus NIET de oorspronkelijke kwaliteit zijn opgeslagen.

Geen paniek

De wijziging gaat in per 1 juni 2021. Alle foto’s die voor die tijd onbeperkt zijn geüpload naar Google Photo tellen NIET mee voor de 15GB opslag. Deze blijven dus gewoon staan en tellen niet mee.

Opmerking: wie een Pixel-telefoon van Google gebruikt, kan voorlopig blijven rekenen op de oude regeling. Zij zullen ook na 1 juni onbeperkt gecomprimeerde beelden kunnen uploaden.

Hoop dat ik hiermee wat onrust heb weggenomen. Heb je dus nog veel foto’s op je computer of smartphone staan en gebruik je nog geen Google Photo als back-up? Ik adviseer je om dat voor 1 juni 2021 te gebruiken, dan is de opslag nog onbeperkt!