IMAP of POP

We kunnen niet meer zonder de electronische mail, beter bekend als e-mail. In dit artikel zal ik wat meer uitleggen over de techniek er achter. Mogelijk heb je de termen IMAP of POP wel eens gehoord. IMAP staat voor Internet Message Access Protocol. POP is de afkorting van Post Office Protocol. Beide zijn technieken die ervoor zorgen dat je je mail via de systemen van je internetaanbieder (provider) kan lezen. Je kan je post op twee manieren ontvangen en lezen, via webmail of een mailprogramma. Webmail gaat via een website zoals bij Gmail, voorbeelden van mailprogramma’s zijn o.a. Outlook, Windows Mail en Mozilla Thunderbird.

POP

POP (Post Office Protocol) is het meest vanzelfsprekende e-mailprotocol. Dit protocol haalt de mailberichten van de postbusserver van je internetprovider. De e-mailberichten staan vervolgens alleen op jouw computer en zijn niet meer online via webmail te bekijken. POP is het meest geschikt als je gebruikmaakt van een enkele thuis-pc of laptop.

IMAP

IMAP (Internet Message Access Protocol) is een uitgebreid protocol voor het lezen, opslaan en beheren van je e-mail, waarbij je online of via webmail kunt werken. Dit betekent dat de acties die jij in het e-mailprogramma op je computer uitvoert, worden geynchroniseerd met je postbus op de server. Dit maakt het mogelijk dat je thuis, onderweg en op kantoor altijd je e-mail bij de hand hebt. Een nadeel is dat de e-mail wordt opgeslagen in zowel je e-mailprogramma als je postbus bij je internetprovider, waardoor je mailbox sneller vol raakt.

Bij de meeste internetaanbieders kan je kiezen of je de POP instellingen of de IMAP gaat gebruiken in je mailprogramma. Veel mensen geven daarbij de voorkeur aan IMAP.