Er is niet meer aan te ontkomen. Bijna alle websites verlangen dat je een account aanmaakt. Zo ‘binden’ ze je. Een account is een naam om je kenbaar te maken (dat noemen we een login naam) en een bijbehorend wachtwoord. Met name dat laatste is belangrijk.
Is je wachtwoord veilig?
Hoewel er veel aandacht aan wordt besteedt, kan het geen kwaad het nóg eens te herhalen hoe je met wachtwoorden moet omgaan om veilig te internetten. Met de kanttekening dat iemand met verstand van computers als hij dat wil, bijna altijd wel binnen komt. Maar het ze lastig maken, ja, dat kan jij ook. Er zijn een paar belangrijke spelregels voor. Hier komen ze:
- Gebruik unieke wachtwoorden
Het is verleidelijk om steeds hetzelfde wachtwoord te gebruiken voor verschillende websites. Dan doen we (bijna) allemaal. Toch wil ik je adviseren om dat niet meer te doen. “Ja, maar dat onthoud ik nooit…”, ik hoor het je denken. Maar daar zijn ook oplossingen voor. Heb ze al eens behandeld maar zal dat binnekort nog eens doen, het gebruik van programma’s die je helpen je wachtwoorden te onthouden. We noemen zo’n programma in goed Nederlands een password manager. -kan het ook niet helpen dat Engels nog steeds de voertaal is in computerland-. - Maak een wachtwoord niet makkelijk te raden
Hilarisch is de video van Michael McIntyre (sorry, vond het alleen in het Engels).
Ik heb de tekst voor jullie vertaald:
“Denk nu terug, nu het internet zozeer deel uitmaakt van ons leven, denk terug aan ons eerste wachtwoord, want onze hersenen zijn zo vol met wachtwoorden. Het is zo moeilijk voor ons om alle wachtwoorden te onthouden. We gaan online naar bedrijven en weten onze wachtwoorden niet meer. Soms sluiten ze je buiten en zeggen ze “nee, dat ben je niet. Probeer nog een keer uw eigen wachtwoord in te tikken” Je klikt maar was het vergeten en ze stellen je vragen over je leven en je herinnert je de antwoorden niet eens meer. “Wat is je favoriete huisdier?” Oh, nee, ik kan niet geloven dat ik er een heb uitgekozen.
En in het begin hadden we allemaal één wachtwoord. Het was onze eerste keer dat we ons nu nostalgisch kunnen herinneren. En we gebruikten het voor elk online bedrijf. “Mag ik uw wachtwoord?” Ja, dat is mijn speciale woord en dan beginnen bedrijven onbeschoft te worden. Je tikt je wachtwoord in en ze laten je weten “ZWAK”. Internet is erg populair geworden en je moet je wachtwoord versterken. Bedrijven staan er op dat je een hoofdletter moet hebben. “Het spijt ons, we accepteren geen wachtwoorden meer tenzij het minstens één hoofdletter bevat.” We overwogen allemaal even onze opties voordat we besluiten om van de eerste letter een hoofdletter te maken.
Goed, maar het internet werd zelfs nog populairder en bedrijven begonnen te zeggen “ik ben bang dat je niet lid kunt worden tenzij je tenminste één hoofdletter hebt en tenminste één cijfer.” In minder dan een halve microseconde besloten we dat je het nummer één gaat gebruiken en zetten dat achter aan ons wachtwoord.
Voor een tijdje werd dit geaccepteerd. Er ontstond een nieuwe onverwachte en opwindende werkelijkheid, een wereld van speciale karakters. We wisten zelfs niet wat ze waren. En bedrijven zeiden dat we een hoofdletter nodig hadden, een nummer, maar we hebben ook een speciaal teken nodig.
We klikten op de knoppen, mag ik alsjeblieft een paar voorbeelden hebben van deze speciale tekens waarvan je wist dat ze op je toetsenbord moeten staan en geen idee hadden dat deze tekens zo speciaal waren. Onze ogen stopten bij het uitroepteken. En dat plaatsten we achter aan ons wachtwoord met een hoofdletter. Het is op dit moment dat iedereen in de zaal denkt “ik moet waarschijnlijk mijn wachtwoord veranderen.”
De sketch is leuk gevonden maar doet niet veel af aan de huidige standaarden voor wachtwoorden. Een veilig wachtwoord is minstens 8 tekens lang en bevat hoofdletters, kleine letters en speciale karakters. Iedereen zal begrijpen dat wanneer je hier enkele verschillende van hebt, je die niet zal kunnen onthouden. Veel van mijn klanten schrijven ze op. Dat is voorlopig prima, maar leg dat schriftje dan NIET in de buurt van de computer. De tijd van het gele plakpapiertje met je wachtwoord onder het toetsenbord plakken is echt voorbij.
Een andere manier van wachtwoorden maken zijn de wachtwoord zinnen. Die zijn wat makkelijker te onthouden maar moeilijk te raden voor anderen. Plak hiervoor een paar woorden die je makkelijk kan onthouden aan elkaar. -gebruik hier niet de namen van (klein)kinderen of huisdieren voor, dat is te makkelijk-
Een voorbeeld van zo’n wachtwoordzin is bijvoorbeeld ‘StraatVoordeurFietsBoodschappen’.
- Als login naam mag je bij bedrijven vaak je voor- en achternaam gebruiken. Het komt ook voor dat ze je mailadres gebruiken om je te laten inloggen (aanmelden).
Is je login gekraakt?
Als particulier thuis ben je niet zo interessant voor hackers. Bedrijven wel. Vandaar dat ze proberen om in de systemen van de bedrijven te komen. Verzamelingen met login namen en bijbehorende wachtwoorden zijn op de zwarte markt veel geld waard. Om te controleren of bedrijven die je gegevens hebben zijn gekraakt, zijn er websites waar je dat kunt controleren. Hieronder staan er twee.
Kies een van de twee (of gebruik ze alle twee) en tik het gevraagde in, vaak je mailadres. Krijg je een waarschuwing, volg dan de instructies op en wijzig alle wachtwoorden waar je dat mailadres hebt gebruikt. Soms een rotklusje, maar noodzakelijk om veilig te blijven internetten. En dat willen we toch allemaal?