Is Windows 11 werkelijk zo veilig?

Het is al eerder vermeld, Windows 11 stelt hoge eisen aan de hardware. Dit alles in het kader van veiligheid. De volgende praktijksituatie deed dan ook mijn wenkbrauwen fronsen.

“Henk, kan je me helpen? Heb de laptop al heel lang niet meer gebruikt en weet mijn wachtwoord niet meer.” Het is één van de vele vragen die ik via de telefoon binnenkrijg. De beller woont vlakbij en is, op mijn verzoek, snel aan de deur. Ik start de laptop en bekijk de situatie.

Het is een nieuwe laptop met Windows 11. Dat wordt even uitzoeken. Met Windows 10 weet ik dat ik via een opstart USB stickje via de command prompt (het zwarte DOS scherm) commando’s kan geven om wat bestanden te hernoemen om het verloren wachtwoord te kraken. Moet je wel kennis van hebben. En zonder USB stick om op te starten lukt dat niet.

Wie schetst mijn verbazing wanneer ik bij Windows 11 dezelfde handelingen kan verrichten ZONDER vanaf een USB stick op te starten! Iedereen met die kennis kan dus iedere Windows 11 machine zonder problemen hacken. Ik verbaas me slechts. Jij ook?