Knippen en aantekenen

Creatievelingen gebruiken nog wel eens een knip & plak programma. Zo heb ik me jaren kunnen helpen met het programma Screenhunter. Een knip & plak programma gebruik je om een scherm of een gedeelte van een scherm te kunnen gebruiken als afbeelding. Vandaar de Engelse naam screenshot. Een screenshot is dus eigenlijk een selfie van je computerscherm, zeg maar.

Deze functie zat al in Windows. Bij een van de laatste updates, -de oktober update- is deze functie sterk verbeterd. Reden voor mij om vaarwel te zeggen tegen Screenhunter. Ik neem graag afscheid van overbodige programma’s om een beetje opgeruimd systeem te hebben.

Het starten van Knippen en aantekenen

De volledige naam van het ingebouwde programmaatje is ‘Knippen en aantekenen’. Je kan het via meerdere manieren starten. Uiteraard kan dat via het startmenu.

Klik daarvoor op het startmenu icoon links onder je scherm.(Dat raampje).
Wanneer je nu op een letter klikt, verschijnt er een alfabet. Dat ziet er zo uit.
Het programma begint met een ‘K’. Klik dus op de ‘K’ in het menu. Je ziet nu het programma ‘Knippen en aantekenen’. Maar het kan handiger.

Sneltoetsen gebruiken

Veel functies en ingebouwde programmaatjes kunnen worden gestart door gebruik te maken van sneltoetsen. Sneltoetsen zijn een combinatie van toetsen op je toetsenbord. Voor dit programma klik je tegelijk op de Windowstoets, Shift en de ‘S’. Doe maar eens.

Nu verschijnt er bovenin je scherm een bedieningspaneel van het knip programma. Er zijn vier mogelijkheden. Van links naar rechts zijn dat:


Een rechthoekig knipsel maken – selecteer een vierkant of rechthoek

Een vrije vorm-knipsel – selecteer ongelijkmatige vormen

Een vensterknipsel – maak een afbeelding van het actieve venster

En tenslotte een volledig scherm-knipsel – maar een afbeelding van het volledige
scherm inclusief werkbalken

Koppel de PrintScreen knop op je toetsenbord

Vind je het programma handig en denk je het vaker te zullen gaan gebruiken? Dan is het misschien een goed idee om in plaats van de drie toetsen van de toetsencombinatie de PrintScreen knop van je toetsenbord een andere functie te geven. Die van baas van de knip en aantekenen app.

Zoals je wellicht weet, legt de PrintScreen-toets in op je toetsenbord in Windows 10 normaliter het scherm vast op ’t Klembord. Nadeel van die methode is, dat je niet die handige knoppenbalk van Knippen en aantekenen te zien krijgt, waarmee je een selectie kunt maken betreffende wat je precies wilt vastleggen. Het is mogelijk om Knippen en aantekenen een eigen sneltoets toe te wijzen voor het maken van screenshots.

Open eerst de app ‘Knippen en aantekenen’ via het startmenu. -Dus niet via de sneltoetsen-
Klik in de app op de knop met de drie puntjes rechtsboven in beeld, en dan op Instellingen. Klik vervolgens op de blauwe link Schermknipsel maken met PrtScn-toets. Klik op Ja in het dialoogvenster dat je vraagt of je echt wilt overschakelen naar een andere app (Instellingen om precies te zijn). Scroll een stukje naar beneden tot aan het kopje Snelkoppeling voor PrintScreen. Zet dan de schakelaar onder Gebruik de knop PrtScn om schermknipsels te maken aan. Druk je nu op de PrintScreen-toets, dan zie je na een druk daarop wel het selectie-knoppenbalkje verschijnen. Maak een selectie, en deze wordt op het Klembord geplaatst. Van daaruit plak je ‘m zo in Paint!

“Leuk Henk, is dat het?” Nee natuurlijk niet. Met TellSell stem…. “maar wacht, er is meer!”

De app Knippen en aantekenen

Tot nu toe heb ik het alleen over het bedieningspaneel gehad. Maar de app zelf, kan veel meer.
Om een nieuwe afbeelding te maken klik je linksboven op ‘Nieuw’. Hiermee open je het nu bekende bedieningspaneel. Maar nu wordt het knipsel direct zichtbaar in het scherm van de app.

Klik je overigens op het pijltje naast de ‘Nieuw’ knop, dan kan je een timer instellen zodat je de gelegenheid krijgt om bijvoorbeeld een website te openen.

Is je knipsel zichtbaar in het scherm van de app, verschijnen er bovenin nog meer gereedschappen. De meest linker mag je voorlopig vergeten, dat is voor een aanraakscherm (touchscreen) en niet iedereen heeft dat. Vervolgens zie je icoontjes voor, een balpen, een pen, een markeerstift, een gum, een liniaal en afbeelding snijden.

Kies je een van de tekenstiften dan zie je onder het gekozen icoon een pijltje. Klik je daar op dan kan je de penkleur en de dikte van de streep kiezen. Met het gum kan je aangebrachte strepen of teksten verwijderen. Kies je onder het gum voor alle inkt wissen wordt alles verwijderd dat je zojuist hebt getekend. De liniaal is handig om rechte strepen te tekenen. Met je muis kan de liniaal worden verschoven. Met je scroll wieltje op je muis, kan je de liniaal laten draaien. Kies je onder de liniaal voor protractor kan je hetzelfde doen, maar dan met (delen van) cirkels. Nu kan je met het scroll wieltje de cirkel kleiner of groter maken. Nog meer spelen?

Open de app en klik op Ctrl en ‘o’. De verkenner zal openen en nu kan je een eigen foto in de app importeren en aanpassen. Tot slot, met het floppy rechtsboven kan je je werk opslaan bijvoorbeeld als JPG afbeelding. Heb je een eigen foto bewerkt, geef die dan bij het opslaan een andere naam, anders wordt de oorspronkelijke foto overschreven. Veel tekenplezier.