Kunst vs corona

De Nachtwacht – Rijksmuseum

Nu de besmettingen met het coronavirus weer angstaanjagende statistieken laten zien, wordt de wens om te ontspannen steeds luider. Google komt daarbij de kunstliefhebber tegemoet met een wel heel speciaal project. Heb daar al menig liefhebber heel blij mee gemaakt.

Op zeker moment wordt ik te hulp geroepen via een bewonersstichting in Almere Haven. Het ging om een oudere heer die wat computerproblemen had. Wat voor een leek vaak grote problemen lijken, blijkt voor professionals vaak een simpel vraagstuk. Zo ook hier. Al snel had ik het probleem gefikst en had ondertussen kunnen rondkijken in de kamer. De heer was duidelijk een liefhebber van kunst. Ik maakte daar een opmerking over en hij knikte bevestigend. Zijn ogen begonnen te glinsteren.

Nu wil het geval dat de heer zeer slecht ter been was en bijna niet zijn huis meer uit kwam. Ik keek hem aan en besloot hem te helpen. “Heeft u wel eens het Louvre bezocht?” vroeg ik hem. Verbaasd keek hij me aan. “Neen, jammer genoeg niet en daar zal ik nu nooit meer komen ook.” Ik lachte terwijl ik hem vroeg, “zin om mee te gaan naar het Louvre?” Hij keek me wat vreemd aan en moet hebben gedacht “die spoort niet.” Hij zei het niet maar zijn houding sprak boekdelen. Ik nam weer plaats achter zijn computer en opende de browser Chrome.

De site die ik zocht was al gauw gevonden, het was de Arts & Culture site van Google. Ik opende de toer in het Louvre museum en zag zijn ogen steeds groter worden. Rustig legde ik hem de site uit.

Eenmaal op de site klik je op de drie streepjes linksboven. Weet je het nog? Dat noemen we een hamburgermenu. In het overzicht wat nu verschijnt klik je op ‘collecties’. Je kunt hier verder op drie manieren zoeken. Op ‘alles’, ‘alfabet’ en via een ‘kaart’,

Soms zetten museums hun deelname aan het project stop. Dit blijkt het geval met het Louvre. Maar er is nog genoeg te verkennen. Laten we op bezoek gaan in het Van Goghmuseum. Staat in het overzicht en je kan dus op het plaatje klikken. Het wordt pas écht leuk als je rechtsonder het gele poppetje, bekend van streetview, ziet staan. Klik daar maar eens op en niet schrikken.

Let op het streetview poppetje

Geklikt? Mooi dan sta je nu in de hal van het Van Goghmuseum. Let wel, droog, alleen, dus geen last van corona. Je kan op verschillende manieren door het museum manoeuvreren. Beweeg je je muis dan zie je pijltjes verschijnen. Die kan je aanklikken om van richting te veranderen. Ook kan je ergens klikken, de muistoets ingedrukt houden en dan het scherm slepen. Sta je voor een kunstwerk is het ook mogelijk om in te zoomen. Ga er maar eens mee spelen. Veel plezier en kijk uit met corona hé.