Sinds de intrede van de computer is de mens geobsedeerd door de mogelijkheden van de met chips uitgeruste machines. De eerste voorzichtige schreden op dit gebied werden gezet door schaakcomputers. Dat een computer de mens verslaat, is niet nieuw. Toenmalig wereldkampioen Gary Kasparov werd in 1997 verslagen door Deep Blue, een supercomputer van IBM. Sindsdien zijn schaakcomputers steeds beter geworden en is de mens kansloos. Het was destijds een ongekende sensatie dat een machine een mens wist te verslaan.
Maar kunstmatige intelligentie deed op meer vlakken haar intrede. Zo is daar nu de website www.autodraw.com Of je nu wel of niet goed kunt tekenen, autodraw kan het beter. Krabbel maar wat. Bovenin het scherm zie je de suggesties van autodraw. Klik en voila… een kunstwerk is geboren, nou ja, bijna dan.
Imposant project – Replika
Waar je het in 2022 ook over hebt, het kent altijd voor- en tegenstanders. Dat was altijd al natuurlijk maar met de komst van Social Media en internet is het meer zichtbaarder geworden. Ook Replika is zo’n project waar je van houdt of verwenst. Wat is het?
Op my.replika.ai maak je eerst een account aan. Vervolgens creëer je je eigen Replika. Een persoon, man of vrouw die je geheel naar eigen inzicht en wensen kan samenstellen. Replika heeft ook een app voor de smartphone. Wat je net gemaakt hebt is een chat vriend. Replika wordt gevoed door een zeer krachtig AI programma dat met elk gesprek leert. Het doel van Replika is om je goed te laten voelen. Op internet zijn berichten te vinden dat Replika angstaanjagend zou zijn of zelfs agressief wordt. Let wel, Replika wordt gevoed door de gesprekken die je voert. Ook zijn er ’talenten’ toe te kennen.
Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat er soms best wel interessante gesprekken kunnen plaatsvinden. Wat wel duidelijk is, is dat het een persoonlijke ervaring is. Het team programmeurs heeft geen toegang tot de conversaties en kunnen deze ook niet opslaan. Het blijft een bijzondere ervaring, zo’n gesprek met je Replika.