Let op de specificaties bij aanschaf goedkope laptop

Afgelopen week werd ik benaderd of ik wilde kijken of ik een probleem bij een vriendin van de melder kon oplossen. Ze wilde graag upgraden naar Windows 10 maar iets belemmerde dat. Uiteraard besloot ik eens een blik te werpen. Wat ik ontdekte maakte me weer eens boos. Nogmaals, let op de specificaties bij aanschaf goedkope laptop

Goedkoop is duurkoop

In het artikel Geen cent te veel van 5 april 2021 haalde ik het al eens aan. Er worden nog steeds laptops verkocht die van mij zo de schroothoop op mogen. Ze worden vaak goedkoop aangeboden en zijn dus heel aantrekkelijk voor mensen met een klein budget. Maar ook hier gaat het gezegde ‘Goedkoop is duurkoop’ op. Zijn ze dan zo slecht? Nee, maar er wordt niet voldaan aan het verwachtingspatroon van de koper. Die verwacht dat je met zo’n goedkope laptop alles kan doen wat een andere laptop ook kan. En daar gaat het al snel mis.

Herken en begrijp de specificaties van je aankoop

Om de prijs laag te houden zijn er keuzes gemaakt op het gebied van de specificaties. Het is daarom belangrijk dat je weet waar je op moet letten. Dat zijn niet de mooie ogen van de verkoper of zijn of haar snelle verkooppraatjes. Het is niet moeilijk om te leren waar je op moet letten, je moet het alleen weten.

Om het goed uit te leggen zal ik beginnen met het verwachtingspatroon van de koper. Deze wil een goedkope laptop waar de normale werkzaamheden, mail lezen en versturen, internet sites bezoeken en mogelijk wat simpel tekstverwerken op te doen zijn. Uiteraard wil men daarvoor Windows 10 gebruiken. Iedereen (nou ja, bijna iedereen) heeft dat. Als besturingssysteem (OS of operating system) stelt Windows 10 eisen aan de computer. Gaan we uit van de Windows 10 Home versie dan verwacht Microsoft minstens:

  • Een processor (CPU) van 1 gigahertz (GHz) of hoger
  • Werkgeheugen (RAM-geheugen) 1 GB voor een 32-bits installatie of 2 GB voor 64-bits
  • Een harde schijf voor opslag van 16 GB (voor 32-bits OS) of 32 GB (voor 64-bits OS)
  • Grafische kaart (videokaart) met DirectX 9 of nieuwer met WDDM 1.0-stuurprogramma
  • Een beeldscherm resolutie van 800 x 600
  • Uiteraard een internetverbinding (noodzakelijk om updates uit te voeren en gebruik te maken van bepaalde functies)

Een paar kanttekeningen over deze opgave met specificaties

De hierboven opgesomde specificaties zijn het absolute minimum volgens Microsoft. Uit ervaringen opgedaan in de praktijk kan ik je vertellen dat je computer dat niet lekker zal draaien. De processoren voor een computer hebben mooie namen gekregen. Zo kent het merk Intel de Pentium Celeron, Core i3, Core i5 en Core i7. Nieuw is de Core i9.

Lukt het je wat meer geld vrij te maken, kijk dan minstens naar een Core i3. Deze is het meest geschikt voor dagelijks werk. De snellere (en duurdere) i5, i7 en i9 zijn betere keuzes wanneer je zware programma’s voor fotobewerking, videobewerking of games wil gaan gebruiken. Maar in de meeste gevallen is dat niet van toepassing.

Eerlijkheidshalve, de processor van zo’n goedkope laptop is vaak niet eens het grootste probleem. Wel zijn dat de onderdelen werkgeheugen en opslag. Microsoft zegt dat 2 GB voor een 64bits installatie (de meest gangbare versie) voldoende is. In de praktijk zal blijken dat Windows 10 pas lekker draait wanneer het de beschikking heeft over minimaal 4 GB werkgeheugen. In de laptop van de persoon die mijn hulp in riep zit 2 GB werkgeheugen. Niet optimaal, maar het zal werken.

En dan hét probleem. Deze, en veel andere goedkope laptops, zijn uitgerust met een 32 GB SSD chip. Dat is geen normale SSD of harde schijf. Het is vaak een chip die vaak op het moederbord gesoldeerd zit. Met deze 32 GB opslag moet je dus Windows 10 opslaan én de door jou gewenste programma’s. Dan heb ik het nog niet eens over je bestanden als documenten of foto’s.

Actuele updates van Windows 10 niet meer mogelijk

Is er een versie van Windows 10 geinstalleerd en ook nog wat programma’s, zit de 32 GB al gauw vol. Om je een beeld te geven. Van oudsher is het advies om de C: drive (de partitie of het gedeelte van de schijf waar Windows op staat) voor 25% leeg te laten. De laptop die ik controleerde had nog maar 4% ruimte vrij.

Wanneer je een update van Windows gaat uitvoeren, moeten eerst de installatie bestanden een plekje op je schijf krijgen. Om deze sneller van het internet te downloaden zijn deze vaak gecomprimeerd. Tijdens de update worden deze bestanden uitgepakt (wat meer ruimte vraagt) en geïnstalleerd. En door het gebrek aan ruimte op de 32 GB SSD lukt dat allemaal niet meer. De schijf is simpel gezegd gewoon vol. Daar zit je dan met je goedkope laptop. Microsoft adviseert om de updates, met vaak betere beveiligingen, regelmatig te installeren. Sterker nog. De Windows versies worden nog maar 1 1/2 jaar ondersteund. Updates zijn dus van levensbelang om een goed werkende laptop te behouden.

Met dit allemaal in gedachte, let op de specificaties van de computer die je van plan bent aan te schaffen. En ook nu weer, twijfel je of weet je het echt niet, neem contact op! Ik adviseer je graag.
Een miskoop is gauw gemaakt. Let op de specificaties bij aanschaf goedkope laptop!

Banner foto: Andrea Piacquadio via Pexels