“…maar geen cent te veel hoor”

Deze bekende slogan kwam uit de mond van Zeeuws Meisje. Ze was het beeldmerk voor een merk margarine en was de verpersoonlijking van de Hollandse Zuinigheid. Bestaat deze zuinigheid anno 2020 nog? Blijkbaar niet.

Om met de deur in huis te vallen, de werkwijze die ik hieronder zal bespreken is legaal en is toegestaan in Nederland. Maar toch wringt het ergens. Ben benieuwd hoe jullie er straks over denken. Ik heb het over een nieuw internet fenomeen, dropshipping.
Facebook staat er inmiddels vol mee. Eerst waren daar de advertenties van slimme, vaak jonge jongens die er een manier in zagen om snel veel, heel veel geld te verdienen. Die storm is wat geluwd en heeft plaatsgemaakt voor de daadwerkelijke advertenties.

Het gaat vaak om (schijnbaar) handige hebbedingetjes. Door snelle teksten en flitsende foto’s of video’s onder de aandacht gebracht. Om je aan de haak te slaan word je met interessante kortingen om de oren geslagen. “Nu twee voor de prijs van een”, “wees snel, nog maar 4 op voorraad”, of “u kunt nog met deze korting tot 24:00 uur bestellen”. Wie zou dan niet denken gebruik te maken van een lucratief aanbod?

Maar wat is dropshipping? Het begint allemaal met een simpele webshop. Die kan vanaf ieder zolderkamertje gestart worden. Vervolgens doen de dropshippers gedegen onderzoek naar hardlopende producten bij de bekende Chinese groothandel, Ali Express. Ze kiezen wat producten uit en plaatsen die, uiteraard met aangepaste prijs, in hun webshop. Deze websites zijn Nederlands en het lijkt dus net alsof je met een Nederlandse leverancier te maken hebt. Maar die Nederlander is alleen maar tussenpersoon tussen jou en Ali Express. De bestellingen die ze binnen krijgen bestellen ze in China en laten deze op jouw adres afleveren. Ze hebben dus géén voorraad en géén verzendkosten. De grotere jongens leggen later wel voorraden aan zodat ze sneller kunnen leveren.

“Maar wat is hier dan zo vreemd aan?,” hoor ik je vragen. Dat zal duidelijk worden wanneer ik wat voorbeelden geef. Let wel, de linkerafbeelding is die van de advertentie op Facebook, de rechter van Ali Express

FacebookAli Express

Hiernaast een handjevol voorbeelden die iedereen binnen 10 minuten zoeken op Ali Express kan vergelijken. Is dit erg? Nee! Ik zei het al, het is volkomen legaal en toegestaan. Toch denk ik dat menigeen zich bekocht zal voelen. De winstmarges zijn enorm. Daarom groeit dit soort webshops dagelijks in aantal.

Ik ga nog niet eens in op de situatie dat een artikel onverhoopt moet worden teruggezonden. En toch is de tussenpersoon die de webshop beheerd dat verplicht goed af te handelen. Iets waar ze zich vaak niet bewust van zijn. En raad eens wie dan de klos is?

Niet alleen de webshops via het dropshipping gebeuren groeien gestaag, ook Ali Express gaat het niet in de koude kleren zitten. De Chinese internetgigant Alibaba stak in 2018 nog 75 miljoen euro in zijn eerste Europese distributiecentrum. Na veel lobbywerk werden eindelijk de papieren getekend voor de bouw. Daarmee kan het moederbedrijf van AliExpress bestellingen binnen 72 uur bij jou in huis krijgen.

Winkelen via internet krijgt steeds meer voet aan de grond. Belangrijk daarbij is wel dat je alert blijft en niet te veel betaald voor het o zo gewenste artikel. Je weet het hé… “ons ben zuunig”.

Zoals ik in het begin al zei, ik ben nu wel nieuwsgierig hoe jullie op deze informatie en werkwijze reageren. Laat het me gerust weten.