“Elke keer loop ik tegen een probleem aan als ik een afbeelding (meestal foto’s) op Facebook wil plaatsen. Niet in de gewone berichtjes maar de afbeelding voor je profiel en de omslag. Wat ik ook probeer, het gaat altijd 5 tot 10 keer mis en daarna is het resultaat nog steeds niet wat ik graag wil zien.”
vraag via mail
Een situatie die voor veel mensen vast herkenbaar is. Wanneer je een website laat maken, heb je daar geen omkijken naar. Daar zorgt de websitebouwer voor. Maar op Social Media, zoals Facebook, is dat een ander verhaal. Daar ben je helemaal zelf de baas. (Nou ja, zolang Mark Zuckerberg dat goed vindt natuurlijk). Tijd voor wat uitleg.
Opslag versus grootte
Allereerst is het belangrijk te weten dat het niet gaat om de hoeveelheid opslag, maar of het formaat van de foto. De dimensies breedte en hoogte dus. Het comprimeren van een foto verkleind de opslag maar heeft geen effect op de grootte van de foto. Dat is het belangrijkste om te weten. Verder is het zo, ook al wil je dat graag, je zal vrijwel nooit je hele foto kunnen gebruiken voor de omslagfoto of je avatar. Als we het hebben over Facebook dan is de grote foto bovenaan je pagina de omslagfoto. De kleine afbeelding heet avatar. Die is bedoeld om je eigen foto te laten zien. Veel mensen plaatsen daar echter mooie gekleurde creaties of een foto van het huisdier. Daar is het dus eigenlijk niet voor bedoeld, maar weinigen zullen je daarop aanspreken.
De belangrijkste foto is dus die omslagfoto. Wanneer je gaat zoeken op Google naar ‘Facebook afmetingen’ of iets als ‘maten afbeeldingen Facebook’ zal je verdwalen in de maten die worden aangegeven. Lastig he. Nog lastiger… Facebook heeft de onhebbelijke gewoonte om regelmatig hun layout te veranderen. Dus ook de grootte van die foto’s. Om dit moment -heb het net gecontroleerd- speel je op veilig met een foto van 820 x 312 pixels. “He… wat? Pixels… wat zijn dat?”
Beeldpunten, ook wel bekend als pixels
Een computer beeldscherm is opgebouwd uit pixels, beeldpunten. Zou je heel dicht op je scherm zitten dan zou je ze kunnen zien. Niet doen want dat is slecht voor je ogen.
Wordt het formaat van een computer beeldscherm opgegeven in inches of centimeters, belangrijker zijn het aantal beeldpunten dat het scherm kan tonen. Hoe groter dat aantal, hoe scherper het beeld. Dat noemt men de resolutie. Waren het vroeger (bijna) vierkante beeldschermen met een resolutie van 640 x 480 pixels. De breedbeeld computerschermen van nu draaien hun hand niet om voor resoluties van 4096 x 2160 pixels of hoger.
Om de informatie compleet te maken, er waren andere aanduidingen voor deze formaten die jullie ook wel eens gehoord zullen hebben. Ik noem er een paar:
- 640 x 480 noemt men ook wel VGA
- 800 x 600 noemt men ook wel SVGA
- 1024 x 768 noemt men ook wel XGA
- 1280 x 720 noemt men ook wel HD
- 1920 x 1080 noemt men ook wel Full HD
- 4096 x 2160 noemt men ook wel 4K
Hoef je niet te onthouden hoor. Maar als je deze termen nu hoort klinkt het wat bekender. Terug naar onze foto’s.
Facebook’s omslagfoto
De omslagfoto boven je pagina heeft een formaat van 820 x 312 pixels. Om dit te bereiken hebben we dus een foto bewerkingsprogramma nodig. Gratis bewerkingsprogramma’s die dit kunnen zijn bijvoorbeeld Gimp en IrfanView. De namen van de programma’s zijn links die direct naar de download gaan. IrfanView wordt geïnstalleerd in het Engels met deze download kan je de Nederlandse taal installeren, nadat je IrfanView hebt geïnstalleerd.
Gebruik voor een omslagfoto een foto die groter is dan 820 x 312. Zou je namelijk een kleinere foto nemen en deze opblazen (groter maken) dan wordt de foto onscherp. Heb je als voorbeeld een foto van bijvoorbeeld 1024 x 728 pixels, verklein deze dan naar 820 x 615 pixels. Dat doe je proportioneel. Dat houdt in dat de verhouding tussen breedte en hoogte gelijk blijft. Anders krijg je uitgerekte foto’s of gezichten. Je hebt nu de juiste breedte. Nu moet je nog met een van de foto bewerkingsprogramma’s de foto snijden tot 820 x 312. Je verliest dus wat aan de bovenkant en de onderkant van de foto. Overigens noemen ze dat snijden croppen. Hoe je dat in IrfanView doet wordt keurig beschreven door de collega’s van Seniorweb. Dat artikel vind je hieronder (klik op het logo).
De profielfoto
Een andere belangrijke foto op Facebook is je profielfoto. Ook wel avatar genoemd. Deze moet volgens de meeste pagina’s over dit onderwerp 170 x 170 pixels groot zijn. Dat is onjuist. Zoals ik al eerder vertelde, Facebook wil onderdelen nog wel eens veranderen. Je foto moet minstens 180 x 180 pixels zijn. De genoemde 170 x 170 zal dus worden geweigerd. En, verrassing, het maakt ook weinig uit sinds de laatste aanpassing. Neem bijvoorbeeld een foto en verklein deze tot zo’n 250 x 250 pixels. -Het is handig een foto als vierkant te snijden- Wanneer je deze upload naar je avatar (klik hiervoor op het witte cameraatje rechtsonder je huidige avatar) zal je zien dat er een tool tevoorschijn komt waarmee je je foto kan aanpassen door een schuifje te verplaatsen.
Deze informatie is correct… tenzij Facebook weer de boel gaat aanpassen. Ach, het houdt ons van de straat zullen we maar zeggen. Ook hier weer het credo, kom je er niet uit, neem gerust contact op.