Het komt nog steeds voor dat Microsoft updates aanbiedt die niet goed getest zijn. Dat kan soms vervelende consequenties voor je hebben. In de praktijk ben ik al een aantal computers tegengekomen die na de laatste updates ineens geen verbinding met internet kunnen maken. Tijd om even wat na te lopen om er zeker van te zijn dat we dit kunnen oplossen.
Veel instellingen worden opgeslagen in een serie bestanden dat we register noemen. Hoewel daar veel problemen mee op te lossen zijn, moet ik waarschuwen dat zonder kennis rommelen met het register desastreus kan zijn. Doe dat dus niet zo maar. ‘Vroegah’ stond er standaard een optie binnen Windows aan, die we systeemherstel noemen. Installeerde je een programma dan was de kans groot dat je zag dat het systeem een herstelpunt ging maken. Een herstelpunt is eigenlijk een selfie van het systeem op dat moment. Alle noodzakelijke instellingen om Windows goed te laten draaien werden opgeslagen. Mocht er na het installeren van een programma, of het installeren van een update iets fout gaan, dan kon je via de herstelpunten terug naar een moment waarop Windows nog prima functioneerde.
Herstel? Wat herstel…?
Gebruikers van Windows 10 computers laten steeds vaker weten dat het systeem van de herstelpunten uit staat. Ook laatste updates blijken niet alleen het herstelsysteem uit te zetten, maar zelfs al aangemaakte herstelpunten te verwijderen. Tijd om in te grijpen dus.
Laten we eerst eens kijken hoe het gesteld is met het eigen systeem. Hiervoor moeten we dus naar het onderdeel herstelpunten. Hoe we daar komen? Let goed op!
Klik eerst op het startmenu. Het startmenu zal verschijnen. Laat nu de muis los. Begin direct via het toetsenbord te typen, nergens op klikken, gewoon beginnen met typen. Wat je moet typen is ‘herstelpunt’. Als bij toverslag verschijnt er een scherm met de zoekresultaten. Wat dat is wat je net op een simpele manier hebt gedaan. Windows laten zoeken naar ‘herstelpunt’.
Wat we zoeken is ‘Een herstelpunt maken’. Dat is niet alleen de mogelijkheid om een herstelpunt te maken, maar ook om de instellingen te controleren. Klik daar dus op. Het scherm dat nu verschijnt geeft ons alle gevraagde informatie. Als het goed is opent het scherm in het tabje ‘Systeembeveiliging’. Klopt dat niet, open dan dat tabje.
Om te beginnen kijken we eerst of systeemherstel aan staat. Kijk daarvoor in het rechthoekige vak in het midden van het scherm. Daar zie je de schijven in je systeem. In dit voorbeeld de C:, D: en E: schijf. De belangrijkste is de C: schijf, daar moet achter staan dat deze is ingeschakeld. Staat deze op ‘Uitgeschakeld’ dan moeten we dat herstellen.
Hiervoor klikken we op de regel van de C: schijf binnen het rechthoek. Klik dan op ‘configureren’. In het volgende scherm kunnen we de functie aan- of uitzetten (1). Hoeveel ruimte er gebruikt mag worden staat meestal goed. Zet deze niet hoger dan 10%, dat is meer dan voldoende. Dat is het. Je hebt Windows 10 de opdracht gegeven om wanneer dat noodzakelijk is een herstelpunt aan te maken.
Laten we maar direct een herstelpunt maken. Ga hiervoor weer naar het scherm met de tabjes. Daar waar je de knop ‘configureren’ zag staat ook ‘Maken’. Klik daar op.
Omdat we nu zelf een herstelpunt maken, zal Windows je vragen om een omschrijving in te voeren. De datum en tijd worden automatisch ingevuld. Geef het herstelpunt een naam, bijvoorbeeld ‘eerste herstelpunt’. Tot slot klik je op ‘Maken’.
Een herstel uitvoeren
Hiervoor gaan we weer naar het beginscherm met de tabjes. Boven de rechthoek waar we de schijven zagen staan, staat de knop ‘Systeemherstel’. Om een herstel uit te voeren klikken we op deze knop. Eerst krijgen we een info scherm. Klik dat door met ‘Volgende’. Nu krijgen we een overzicht te zien van de herstelpunten die gemaakt zijn. Je ziet nu ook het nut van de omschrijving.
Normaal gesproken kies je nu de actueelste datum om het systeem naar terug te zetten. Met de knop ‘Zoeken naar programma’s die worden beïnvloed’ kan je bekijken welke gevolgen de herstel actie zal hebben op geïnstalleerde programma’s. In het geval van een draadloze verbinding die met geen mogelijkheid aan de praat te krijgen is, negeer ik deze knop. Klik de bewuste regel aan en druk op ‘volgende’. Na de nodige waarschuwingsschermen zal het systeem worden teruggezet naar de datum en tijd van het herstelpunt. Onderbreek dit niet!
Na enige tijd zal het systeem zijn teruggezet. Mogelijk even opnieuw opstarten en kijken of de internetverbinding weer werkt. In veel gevallen is het in de praktijk gelukt om de verbinding zo te herstellen.