Muis of toets?

Het bedienen van de computer kan op twee, eigenlijk drie manieren. De meest gebruikte is met de muis. Dan via het toetsenbord. We gebruiken dan vaak toetsencombinaties, ook wel hotkeys genoemd. De derde manier is als we de beschikking hebben over een touchscreen. We geven dan de commando’s via onze vingers op het beeldscherm. Wel eerst je handen wassen hé…

Hotkeys, muis of misschien wel beide

Iedereen zal een voorkeur hebben. Ikzelf ben gewend aan het werken met een muis. Maar steeds meer kom ik toetsencombinaties tegen waarvan ik denk “dat is toch wel handig”. Er zijn er veel, heel veel. Het onthouden daarvan gaat, net als in iedere andere situatie, door ze veelvuldig te gebruiken. De meest handige (voor jou) onthoud je al snel, de andere vergeet je toch gewoon. Ik zal er weer een paar geven.

Programma’s starten

“Er zijn veel wegen die naar Rome leiden”, er zijn meer wegen om programma’s te starten. In het artikel ‘Een schone start‘ heb ik het al over het opruimen van je startmenu gehad. Veel computer gebruikers hebben echter de voorkeur om het bureaublad helemaal vol met snelkoppelingen naar bestanden en programma’s te zetten. Het is maar wat je zelf handig vindt.
Een andere plek waar je de snelkoppelingen naar programma’s (apps) kan zetten, is de taakbalk. De balk helemaal onderaan je scherm. -tenminste, als je je taakbalk niet heb verplaatst, want dat kan ook-

Taakbalk verplaatsen

Even snel tussendoor dan. Standaard staat je taakbalk onderaan het scherm. Maar wist je dat je dat zelf kan bepalen? Klik maar eens met rechts op een leeg gedeelte van de taakbalk.

In het menu dat nu verschijnt kies je de onderste optie ‘Taakbalkinstellingen’. Je komt dan in het menu waar je allerlei instellingen van je taakbalk kan aanpassen naar eigen wens.

Zoek even naar ‘Locatie van taakbalk op het scherm’. Als je daar op het kleine pijltje klikt, kan je kiezen waar de taakbalk moet worden getoond. Probeer maar eens. Je kunt op deze manier ook altijd weer terug.

Programma snelkoppelingen op de taakbalk

Naast het startscherm en het bureaublad kan je de snelkoppelingen naar programma’s ook op de taakbalk zetten. Sleep maar eens een programma icoontje dat op je bureaublad staat naar de taakbalk en laat het daar los. Programma’s die actief zijn hebben een streepje onder het icoontje staan. Altijd handig.

Het eerste gekleurde icoontje is nummer 1. Vanaf daar tel je door. Elk icoontje op je taakbalk krijgt zo een plaatsnummer. Hieronder zie je de taakbalk van mij.

Zoals je ziet is Chrome nummer 1, de verkenner nummer 2, Paint Shop nummer 3 (én actief, er staat een balkje onder), Word is nummer 4 etc.

WINDOWS + PLAATSNUMMER

Wat je mogelijk nog niet wist, is dat je die plaatsnummers kunt gebruiken om je programma te starten. Dat doe je met de hotkey combinatie Windowstoets + plaatsnummer.
Druk ik, in mijn voorbeeld op Windowstoets + 1, dan start Chrome. Doe ik hetzelfde met plaatsnummer 5 dan start Excel. Natuurlijk kan dit ook met muisklikken. Zoals ik al zei, je hebt de keuze. Jij mag bepalen wat handiger is.