Niet te veel info online zetten

“Meld niet op Facebook of Instagram of andere sociale media dat je op de uitslag van je corona-test wacht”, dat is de waarschuwing van een veiligheidsregio in Nederland.
Volgens een woordvoerder kan zo’n mededeling oplichters namelijk op een idee brengen. Hoe dan?

Veiligheidsregio’s waarschuwen

Woordvoerder De Jong: “Ze zouden je persoonlijke contacten kunnen benaderen onder het mom van bron- en contactonderzoek.” Voorbeelden van zulke oplichterij zijn er nog niet maar alle 24 veiligheidsregio’s in Nederland waarschuwen er wel alvast voor In oktober dit jaar waren er bijvoorbeeld meldingen van mensen die nep-telefoontjes kregen over zogenaamde positieve corona-uitslagen

Controlevraag stellen

Als je gebeld wordt voor bron. en contactonderzoek kun je bij wijze van check altijd vragen of de beller weet wanneer je precies getest bent, tipt woordvoerder De Jong. “En als je het niet vertrouwt, mag je de GGD ook altijd zelf bellen.”
Nog een tip: “Wij vragen nooit om financiële gegevens. Als iemand dat wel doet, klopt er iets niet!”

Coronacrisis voer voor oplichters

Oplichters maken overigens op meer manieren gebruik van de coronacrisis. Ruim een week geleden besteedde het televisieprogramma ‘Opsporing Verzocht’ aandacht aan fraudeurs die met een babbeltruc bij ouderen binnenkwamen en er vervolgens met horloges en pinpassen vandoor gingen. Ze deden zich voor als corona-schoonmakers die namens de GGD of de Thuiszorg woningen kwamen ‘ontsmetten’. Blijf dus alert!