Opslag op harde schijf of SSD

Of je nu (hobby)fotograaf, schrijver of kantoormedewerker bent, je wilt vaak het geproduceerde werk opslaan voor later. Werk je op de computer dan sla je dat op in bestanden (files). Een bestand kan dus een foto, tekening, verhaal of excelsheet zijn. Om daar duidelijkheid in te verschaffen heeft Microsoft al lang geleden de volgende standaard naamgeving voor bedacht.

Toch zie ik in de praktijk vaak dat mensen hun eigen structuur aanmaken. Uiteraard mag dat, maar of dat verstandig is?

Roep je de hulp in van iemand om een computerprobleem op te lossen, zal deze er vaak van uit gaan dat alles in de daarvoor bestemde mappen staat. Het kan bij herstelacties dan wel eens voor komen dat (onbewust) bestanden worden weggegooid. Dat willen we natuurlijk niet. Op het gebruik van standaard mappen zal ik daarom in een volgende nieuwsbrief op terugkomen.

Dit keer gaat het om het computeronderdeel waar de bestanden op opgeslagen worden, de harde schijf (ook wel HDD genoemd, dat staat voor hard disc drive). Op de foto boven zie je een opengewerkte harde schijf. Zoals je ziet bestaat deze uit meerdere plaatjes waar, net als bij een langspeelplaat, een leeskop overheen gaat. In tegenstelling tot de naald van een platenspeler die in de groef valt, blijft de leeskop van een harde schijf een fractie boven de plaat hangen. De afstand ertussen is slechts enkele nanometers. Voor je begrip, de dikte van een mensenhaar is 80.000 nanometer!

Nu begrijp je misschien ook dat de harde schijf best wel kwetsbaar is. De leeskop mag de plaat namelijk niet raken, anders wordt de laatste beschadigd. Ook in een laptop wordt nog veel gebruik gemaakt van een harde schijf. Wanneer je de laptop afsluit en direct oppakt en in je tas stopt, zal de schijf nog steeds draaien en is de kans op een defecte schijf nog steeds aanwezig. Wacht dus altijd nog even voor je de laptop oppakt. Terwijl de opslagcapaciteit van een harde schijf steeds groter werd, daalde de prijs. De prijs van een harde schijf is vaak een dagprijs. Deze kan dus dagelijks veranderen. Momenteel koop je een 4TB schijf voor €139.

Als je alle tekst die op een harde schijf van 1 TB past zou uitleggen in de vorm van scrabble-letters, zou de rij letters lang genoeg zijn om 500 keer rond de Aarde te gaan!

De harde schijf is een mechanisch onderdeel. Inmiddels is de techniek zo ver dat de opvolger al gemeengoed begint te worden. De opvolger van de harde schijf is de solid state drive (SSD). Dat is een harde schijf zonder bewegende delen. De bestanden worden nu opgeslagen in geheugenchips. De meest gangbare SSD van dit moment is die van 500GB opslag. Deze koop je momenteel voor €75. De grootste in de handel zijnde SSD heeft een opslagacapaciteit van 4TB. Hiervoor dien je wel €559 af te tikken. In een PC worden SSD en HDD vaak gecombineerd. De SSD wordt dan gebruikt voor het besturingssysteem Windows en de programma’s. Op de HDD komen dan de bulk bestanden. De SSD heeft geen bewegende delen, daarom is deze ook stukken sneller dan een HDD. Het opstarten van een computer met SSD zal ongeveer slechts 15 seconden duren. Opstarten vanaf een HDD duurt aanzienlijk langer. Let op, hoewel een SSD veel minder kwetsbaarder is dan een HDD wil dat niet zeggen dat een SSD niet defect kan raken! Maak dus van de meest belangrijke gegevens altijd een backup.

Opengewerkte SSD

Wanneer je handig en zelfverzekerd genoeg bent, is het installeren van een SSD best wel zelf te doen. Op een bestaande computer is het een kwestie van de bestaande opstartpartitie (vaak de C:) klonen naar de SSD. De computer openschroeven en de SSD plaatsen. Heb je geen idee waar ik het nu over heb. laat het dan door een expert doen. Overigens is het plaatsen van een SSD in een wat oudere trage computer de manier om deze te upgraden zodat je er weer voorlopig plezier van kan hebben.