Powerpoint presentatie als video, kan dat?

Wie kent het programma niet, Powerpoint? Bedoeld om zakelijke of educatieve presentaties te maken, komt het ook vaak voor dat men het gebruikt om nostalgische presentaties te maken.

PPT en PPS bestanden

Aan de hand van de extentie kan men zien met wat voor bestand we te maken hebben. Eindigt de bestandsnaam op .pps dan is het de presentatie zelf. Klik je daar op, zal de presentatie direct gaan draaien. Een .ppt bestand is een bestand om de presentatie te bewerken. Klik je hierop dan zal Powerpoint zelf openen en kan je de dia’s gaan bewerken. In de verkenner kan je met ‘naam wijzigen’ de .ppt direct veranderen in .pps. Best handig nietwaar?

PPS naar video

Foto: Cottonbro/Pexels

Een vraag die ik kreeg was de volgende, “kan ik een Powerpoint presentatie omzetten naar een video?” Welnu, het kostte dit keer wat moeite om achter het antwoord te komen. En dat antwoord is, “dat ligt er aan.”
Om dat bij oudere versies van Powerpoint te kunnen doen is vaak een extra programma nodig. Echt goedkoop zijn deze echter niet. Een programma waar dat mee kan is bijvoorbeeld Camtasia.
De nieuwere versies van Powerpoint, bijvoorbeeld die in Office 365 zit, kan rechtstreeks een presentatie opslaan als video. Of dit echt goed werkt heb ik niet kunnen testen.

Als het echt moet

Mijn advies? Bekijk de shows gewoon in Powerpoint. Maar wil je het echt, dan moet ik je waarschuwen, het is bewerkelijk met de nodige opmerkingen.
Een work-around is om gebruik te maken van een screen capture programma. In ‘goed’ Nederlands, een programma dat beelden van het scherm op kan vangen. Een die ik net heb getest is de Icecream Screen Recorder. Het is gratis met beperkingen (waar mee te leven valt).
Zo is de maximum opnametijd 5 minuten. Ook zal er rechtsonder een watermerk van de maker worden getoond, maar of dat écht storend is?

Wil je deze beperkingen niet, dan zal je de Pro versie moeten aanschaffen á €29,95 (eenmalig). Het programma is te downloaden via deze link. Installeren en gaan….

Icecream Screen Recorder

Zet de PPS vast klaar en open de screen recorder. Kies voor ‘Neem video op’

Je hebt nu verschillende mogelijkheden. Om het beeld mooi te kaderen kies je hier voor ‘Aangepast gebied’.

Er verschijnt nu een selectiekader, dat gaan we zo gebruiken. Dat het nu zo klein is, is niet erg.

Het is tijd om de Powerpoint te starten. Als de presentatie start, klik dan direct met rechts op de presentatie. Je kan in het nu geopende menu de presentatie onderbreken.

Gebruik het selectie kader om het scherm van de presentatie te selecteren. Tijd om de opname te starten. Klik hiervoor op F7. Na afloop beeindig je de opname met F8. Je krijgt nu de mogelijkheid om de video te trimmen (aan begin en einde wegsnijden).

Tip: Begin met het eindpunt, daarna het beginpunt. Doe je het andersom dan springt het beginpunt weer naar de nulstand.

Het uiteindelijke resultaat ziet er dan zo uit:

Conclusie

Ja, het kan maar is heel bewerkelijk. Nogmaals, kijk gewoon de shows via Powerpoint. Maar wil je gaan experimenteren, dan weet je nu hoe. Veel succes.