Printers die dwars liggen, wat te doen?

Men wil al langer naar een papierloos kantoor. Een nobel streven, maar nog steeds niet behaald. Ook thuis wordt de printer nog gebruikt. Weliswaar steeds minder, maar helemaal zonder blijkt lastig. Niet alleen om te printen maar ook kopieën worden nog regelmatig met de machine gemaakt. Maar wanneer printers dwars liggen, wat te doen?

Print of PDF?

Wanneer we documenten van het internet downloaden, zoals een formulier of een handleiding, zal dat steeds vaker in de vorm van een PDF zijn. PDF staat voor ‘portable document format’. Het werd ontwikkeld in 1993 met het idee in het achterhoofd dat een PDF qua lettertype, afbeeldingen en opmaak van elk willekeurig brondocument behouden zou blijven, ongeacht het programma of het platform waarmee het document werd gemaakt. Een universele opmaak dus.

Een digitaal document als een PDF kon je dus simpelweg opslaan op harde schijf of in een online omgeving (cloud opslag). In de nieuwere versies van tekstverwerkers zit vaak al een optie om het door jou gemaakt document op te slaan als PDF. Zoals bijvoorbeeld in Word 2010 te zien is onder het tabje ‘Bestand’ waar je de optie ‘Opslaan als Adobe PDF’ ziet staan.

De zakenmarkt omarmde het formaat al snel. Dat kwam mede omdat een PDF heel lastig te veranderen is. Nu kan dat wat makkelijker, mits je het juiste programma daarvoor hebt geïnstalleerd.
In Windows wordt een PDF standaard geopend in de Microsoft browser Edge. Wil je daar een geschikter programma voor gebruiken, installeer dan Adobe Reader DC. Laat de hokjes onder de optionele aanbiedingen uit staan. Vind je het handig om de mogelijkheid te hebben om een PDF in de Chrome browser te lezen, vink dat dan aan onder ‘HAAL MEER UIT ACROBAT:’ De Chrome browser plug-in voor PDF wordt dan ook geïnstalleerd. Tot zo ver even het alternatief voor een print.

Printer heeft status OFFLINE

Printers die dwars liggen, wat te doen? Een breinbreker is de status offline. Wanneer een printer deze status heeft zit er geen enkele beweging meer in. Wanneer je er op gaat zoeken zie je al gauw door de bomen het bos niet meer. Adviezen variëren van het wisselen van WIFI naar een USB kabel tot het installeren van nieuwe stuurprogramma’s.

Heel eerlijk, volgens mij weten ze het eigenlijk zelf niet. Lees voor de aardigheid eens deze pagina met adviezen, dan zie je wat ik bedoel. Overigens tevens een goed voorbeeld hoe fabrikanten proberen hun programma’s te verkopen. Dit keer een programma om stuurprogramma’s te updaten. Het is vervelend om te moeten melden, maar deze storing komt veel bij HP printers voor. Je bent vaak redelijk wat tijd kwijt om dit op te lossen.

Controleer de wachtrij

Bij een offline situatie controleer ik eerst de wachtrij. Klik daarvoor op het tandwiel om de instellingen te openen. Dan kies je ‘Printers en scanners’. Zoek in het overzicht je printer. Overigens is in dit voorbeeld mijn printer offline omdat hij uit staat. Klik op je printer en kies ‘Wachtrij openen’
Je ziet dan een lijstje met print opdrachten. Het komt voor dat een printer zich heeft ‘verslikt’ in de printopdracht. Klik de documentnaam in de bovenste regel aan en annuleer de print opdracht.
Loopt de printer nu weer door? Mooi, probleem opgelost.

Lukt dit niet dan zit het probleem dieper. Het kan dan helpen om de printer te deinstalleren. Doe dat door in de instellingen niet ‘Wachtrij openen’ te kiezen, maar ‘Verwijderen’. Start nu de computer even opnieuw op om instellingen te wissen en ga weer naar instellingen. Klik nu op ‘Een printer of scanner toevoegen.’ Vaak herkend de computer de printer weer en zal deze installeren. Ook deze actie kan in veel gevallen het probleem oplossen.

Lukt al het bovenstaande niet? Wederom verwijderen, het complete pakket aan software en stuurprogramma’s van de website van de fabrikant downloaden en schoon installeren.