Profiel verplaatsen

Nee, ik ga je gezicht niet verbouwen. Maar wel uitleggen hoe ik een probleem heb opgelost. De telefoon gaat, “Henk, ik zit met een probleempje, mag ik je wat vragen….” Nu mag dat altijd, ik kan je alleen niet garanderen dat je een antwoord krijgt. Maar dit terzijde. Wat was het geval…

Systeemschijf vol

De beller, overigens een naamgenoot van me, was bezig met de PC van zoonlief. Er zat een SSD schijf in de PC als systeemschijf. Even je geheugen opfrissen? Een SSD is een harde schijf, maar dan zonder bewegende onderdelen. Niet zo kwetsbaar en een stuk sneller dan een gewone harde schijf (HDD) dus. De systeemschijf, of systeempartitie, is in normale omstandigheden de C: drive.
Je spreekt over een partitie (of gedeelte) wanneer je de schijf in stukjes hebt opgedeeld. Met andere woorden, je kan fysiek twee schijven in je PC hebben. Deze heten dan C: en D:

Windows en geïnstalleerde programma’s vind je op de C: schijf. De D: schijf wordt dan gebruikt voor de opslag van bestanden, zoals foto’s, documenten, video en muziek.

De andere situatie die je kan tegenkomen, is wanneer er 1 schijf in de PC zit en je toch een C: en D: in je bestandenverkenner ziet. De fysieke schijf is dan gepartitioneerd (in stukken verdeeld). Deze verdeling in een C: en D: schijf, of dat nou fysiek of via partitioneren is gedaan, is best handig. Zeker als je weet dat een computervirus in 9 van de 10 gevallen Windows of andere programma’s zal aanvallen. Is de boel helemaal niet meer te herstellen is een nieuwe Windows installatie op de C; schijf voldoende. Je bestanden staan veilig op D:.

Heb je geen D: schijf? Dan vertel ik je de volgende keer hoe je die kunt maken. Heb je die wel en is deze groot genoeg, lees dan verder.

Toch gaat dit niet helemaal op. Al eerder heb ik uitgelegd dat Microsoft al een vaste indeling voor bestanden gemaakt heeft. (Waar sommige eigenwijze computergebruikers van af wijken of het niet weten). Zo verwacht Windows foto bestanden in de map Afbeeldingen, brieven en dergelijke in de map Documenten, muziekbestanden in de map Muziek en zo verder. En die staan standaard op de C: schijf. Terug naar het telefoontje.

De 25% regel

Of het echt regel is weet ik niet. Wel weet ik dat een computer het lekkerste loopt wanneer de C: schijf meer dan 25% lege ruimte heeft. Is de schijf te vol, zal deze een rode kleur laten zien in de verkenner. Tijd om in te grijpen. Dat was in het geval van de computer waarover gebeld werd. Ik liet wat opschoonacties uitvoeren. Dat hielp niet. Tot het moment dat er een opmerking gemaakt werd over een D: schijf waarop nog meer dan voldoende ruimte zat. Voila, daar was de oplossing.

De gebruikersmap

Eén van de standaardmappen op de C: schijf is de Users of Gebruikersmap. Dat wordt ook wel het profiel genoemd. In deze map vind je alle standaardmappen terug waar je kostbare data in staat. Om ruimte vrij te maken op de C: schijf, gaan we dit profiel verplaatsen. Dat doe je op de volgende manier. Dus NIET knippen en plakken op een andere plek!

Om te beginnen openen we de Users of Gebruikersmap in de bestandenverkenner. We zien dan onder je naam de volgende structuur.

Dit is een standaard overzicht. Het kan zijn dat er meer mappen staan. Offline mappen van clouddiensten als Dropbox en Onedrive moeten via die programma’s verplaatst worden. Dat laat ik voor nu even buiten beschouwing.

Klik nu met rechts op de eerste in de lijst, 3D-objecten. Scroll in het menu dat nu openklapt helemaal naar beneden, naar Eigenschappen. Klik dat aan. Ga nu naar het tabje Locatie. Open het tabje Locatie.

Hier zie je de huidige locatie vermeld. Verander voorzichtig de C in een D. Laat de rest staan. Nu staat er dus D:\Users\Henk\3D Objects. In jouw geval dus je eigen naam!
Klik nu op Verplaatsen en accepteer de volgende schermpjes. Je kan ook een paar keer achter elkaar op Enter drukken. Op zeker moment is 3D objects verdwenen uit je lijst. Deze map staat nu op D:. Doe dit voor alle items in de lijst.

Dit is de enige juiste manier om je bestanden te verplaatsen. Windows zal ondertussen het register hebben bijgewerkt zodat Windows weet dat je bestanden nu op een andere plaats staan. Niet alleen veiliger, maar het levert je ook nog eens vrije ruimte op. En daar was het ons dit keer om te doen.