Programma grapjes vernoemd naar Pasen

Het verstoppen van Paaseieren stamt uit de Germaanse traditie om eieren, als symbool van vruchtbaarheid, in akkers te begraven zodat deze akkers op hun beurt vruchtbaar zouden worden. Het is een traditie die nog steeds voortduurt. Ook de digitale wereld heeft deze traditie omarmt. De term hiervoor is paaseieren in het Engels, dus Easter Eggs.

Easter Eggs

Paaseieren zijn een grap of verborgen boodschap die is verwerkt in computerprogramma’s, films, websites, computerspellen, dvd’s, cd’s (verborgen nummers), foto’s, pretparkattracties of boeken. Net als echte paaseieren zijn deze gadgets verborgen en moeten ze worden gezocht. In computerprogramma’s verschijnen paaseieren wanneer u iets speciaals typt of een bepaalde toetsencombinatie gebruikt. Als u bijvoorbeeld in Word ‘=rand()’ (zonder de quotes) typt, verschijnt een lange tekst. Probeer ook maar eens met ‘=rand.old()’ of ‘=lorem()’. Hoewel ze er in 2002 mee gestopt zijn staat Microsoft nog steeds bekend om deze paaseieren, maar veel andere bedrijven nemen ze ook op in hun programma’s.

Paaseieren zijn onder andere te vinden in Google bij het zoeken naar de woorden Tilt (let op het scherm), Askew, Do a barrel roll, Zerg rush (klik in plaats op ‘zoeken’ op ‘Ik doe een gok’) en Atari breakout (klik in plaats van ‘zoeken’ op ‘Ik doe een gok’). Meer verstopte spelletjes in Google, zoek op ‘play snake’, ‘play solitaire’, ‘play Tic Tac Toe’ of ‘play Pac Man’. Nog een leuke, zoek op ‘google in 1998’ en klik weer op ‘Ik doe een gok’.
Even pauze met een dansje? Zoek op ‘Cha-Cha Slide’ en klik op het gekleurde microfoontje en verder….

De Konami code

Een andere manier om verborgen paasei-schatten te vinden, is door middel van de Konami-code, ontwikkeld in 1986 door Kazuhisa Hashimoto. Hij overleed in februari 2020. Hashimoto ontwikkelde de code om de concurrentie voor te blijven in het spel ‘Gradius’ van Nintendo. Wat is de Konami-code? Als je het spel stopt en de code “omhoog, omhoog, omlaag, omlaag, links, rechts, links, rechts, B, A” invoerde, ontving je verschillende bonussen.

Om de code op websites te gebruiken, ga je naar de startpagina en gebruik je de pijltjestoetsen op je toetsenbord en de B- en A-knoppen om de code in te voeren. Soms moet je aan het einde op Enter drukken, en soms niet. De Konami-code ontgrendelt speciale functies of games die je anders niet zou ontdekken.

Probeer de Konami code maar eens op:
www.buzzfeed.com/ – voer de Konami code in en let op de achtergrond
kuppiya.com/ – voer de Konami code in en klik in het witte scherm
www.nikdaum.com/ – de site van een creatieve artiest