Smartphone of computer?

Android smartphone

Een van de lezers vroeg me om meer informatie over Android smarthones en programma´s (apps). Een heerlijk onderwerp waar je een boek over kunt schrijven (ik zal me inhouden). De draagbare telefoons van vroeger hebben zich inmiddels ontwikkeld tot ware intelligente computers. Had je vroeger spierbundels nodig om de ´draagbare´ telefoons mee te zeulen, tegenwoordig passen ze in ieders broekzak.

Google account

Er werd expliciet gevraagd naar Android smartphones. Android is het besturingssysteem van de smartphone. Net zoals Windows dat is voor de PC of laptop. Android is een produkt van Google. Dat maakt dat de samenwerking tussen Google/Gmail en Android optimaal is. Het is geen must, maar het heeft heel veel voordelen wanneer op de computer gebruik gemaakt wordt van Google Chrome. Een vereiste is dan wel dat men op de Android smartphone en de computer met hetzelfde Google account wordt gewekt. Weet je nog? Bij de installatie van de Android smartphone werd je om een Google account gevraagd. Datzelfde account gebruik je dus in Chrome en Gmail. Dan pas zal het synchroniseren (sync) tussen beide systemen zonder problemen werken.

Deze kan echt niet meer

Een van de voordelen is dat de contactpersonenlijst gelijkgetrokken wordt. Een adres dat op de smartphone wordt ingevoerd zal ook op de PC verschijnen en andersom. Gebruik dus niet de opslag optie op de SD kaart of het interne telefoongeheugen. Bij de aanschaf van een nieuw toestel log je daar weer in met je Google account en voila, alle adressen staan weer in je contactpersonenlijst. In de praktijk kom ik nog wel eens tegen dat men op de smartphone en de computer een verschillend account gebruikt. Advies… niet doen. Gebruik je op beide systemen, smartphone en computer, Gmail? Dan laat dit op beide toestellen hetzelfde zien. Omdat Google in de cloud werkt, kan je in principe niets kwijtraken. Tenzij je het bewust weggooit natuurlijk.

Ontwikkeling

Het is niet zo vreemd dat we een telefoon een smartphone noemen. De tijd dat we er alleen maar mee konden bellen of SMS´en ligt lang achter ons. Eind jaren ´70 ben ik ooit begonnen als operator op een mainframe. Dat is een computer die niet eens in je huiskamer zou passen. Wist je dat de smartphone in je broekzak een veelvoud aan rekenkracht heeft ten opzichte van zo´n mainframe? Bijna onvoorstelbaar, maar het is echt zo.

Net als op de computer kent Android een bureaublad. Sterker nog, je kan meerdere bureaubladen hebben zelfs. Op deze bureaubladen staan de icoontjes van de geinstalleerde programma´s (apps).
Het is een persoonlijke keuze of je het hele scherm, of schermen, helemaal vol zet met de icoontjes of kiest voor een opgeruimd bureablad.

Wat veel mensen niet weten is dat je diezelfde icoontjes in mappen kunt zetten. Zodoende kan je op 1 scherm heel veel icoontjes kwijt. Bij veel Android smartphones is het maken van zo´n map heel makkelijk. Klik een icoontje aan en hou deze vast. Op zeker moment kan je deze, nog steeds ingedrukt, verslpen en op een soortgelijke app laten vallen. Er zal dan automatisch een map gemaakt worden. Deze map kan je een naam en een kleurtje geven. Dat ziet er zo uit:

Het valt misschien niet direct op, maar er staan tientallen apps op 1 scherm. Kijk maar eens in het mapje ´VERVOER´ Daar staan in 1 mapje alleen al 16 apps. Keuze genoeg in de Google Play Store. Volgens de statistiekensite Statista telt de Play Store momenteel 2.96 miljoen apps.

Welke app?

Over vrijwel ieder onderwerp is wel een app te vinden. Maar ook hier is een waarschuwing op zijn plaats. Hoewel Google er alles aan doet om gevaarlijke apps te weren, kan het altijd zo zijn dat er een door de controle glipt. Download dan ook alleen apps die in vakbladen worden besproken of van gerenommeerde bedrijven. Van veel apps zijn er gratis en betaalde versies. De gratis apps ´betaal´ je door de reclames die getoond worden. Soms niet, soms wel storend.

Welke apps moet je hebben? Van mij? Geeneen. Dat bepaal je namelijk zelf. Er is zoveel keuze dat er altijd wel een leuke app te vinden is. Dat is afhankelijk van je interesse. Organisaties waar je bij bent aangesloten, winkels waar je vaak koopt, tankstations waar je regelmatig komt… kans is groot dat ze een app hebben. De volgende keer zal ik proberen wat algemene apps te benoemen die altijd wel handig zijn (denk ik). Maar nogmaals, het blijft een persoonlijke keuze. En vergeet niet, je zit nooit vast aan een geinstalleerde app, je kan ze altijd weer verwijderen. Heb je specifieke vragen? Stel ze gerust.