Social Media, blijf trouw aan jezelf

Het is eigenlijk onvoorstelbaar hoe snel het internet ons leven is gaan beheersen. Wist je dat internet zoals wij dat kennen pas op 25 april 1986 van start ging. Op deze dag werd als eerste het landendomein .nl geregistreerd. Een onderdeel van het huidige internet is Social Media. Ooit bedoelt om mensen met elkaar in contact te brengen. Dat kon een-op-een of groepsgewijs. En toen veranderde ons leven voorgoed. Over het ontstaan van internet zal ik het op een ander moment hebben, is best wel interessant.

Social Media, het idee was goed

Je haat het of je houdt er van, Sociale Media. Het aanbod is groot. Programma’s als Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram, Pinterest, YouTube, Vimeo, WhatsApp, Telegram, Signal, TikTok… het aanbod is gigantisch. Sterker nog, regelmatig komen er nog nieuwe aanbieders bij. Sommige zijn bedoeld voor contact op een-op-een basis. Met andere kan je met meerdere mensen tegelijk communiceren. Vrijwel alle programma’s bieden op dat gebied de keuze of je alleen met ‘vrienden’ wilt communiceren of met letterlijk en figuurlijk de hele wereld? Een lastige keuze.

Basis idee was het in contact brengen van mensen met dezelfde interesses. Neem nou Facebook. Je begint met een eigen persoonlijk profiel. Het is belangrijk om in dat stadium al je grenzen te stellen. Dat doe je door de vele privacy instellingen die het programma biedt. Naast de persoonlijke profielen zijn daar de (bedrijfs)pagina’s en veel, heel veel groepen. De pagina’s zijn te vergelijken met websites. Ze zijn door Facebook in bruikleen gegeven aan bedrijven, personen of verenigingen. Ik zeg, in bruikleen. Verlies nooit uit het oog dat je nooit, werkelijk nooit, eigenaar bent of wordt van een pagina of groep. Het is en blijft eigendom van Facebook en die bepaalt de regels. Regels die op zeker moment kunnen veranderen. Hou je je aan de regels, is er niets aan de hand.

Wanneer ging het fout?

Zelf ben ik in december 2010 (weer) begonnen met Facebook. Daarvoor had ik ook al een account, maar daar kan ik niets meer van terug vinden. Op zeker moment ging bij mij de knop om en besloot ik in alle openheid te gaan posten. Dit met het idee in mijn achterhoofd dat Social Media inderdaad ‘sociaal’ zou betekenen. Wat kan een mens zich vergissen zeg.

Soms post ik zaken waar ik een bepaalde mening over heb. Een andere keer streef ik er naar om een glimlach op het gezicht van de lezer te krijgen. Dat laatste lukt me aardig. Met de eerste blijf ik het moeilijk hebben. Sociale Media biedt mensen namelijk de mogelijkheid om anoniem te reageren en je af te branden. Dat kan soms pijn doen, geloof me. Het is dan ook belangrijk om met jezelf af te spreken dat je alleen bekenden toe laat tot je profiel, pagina of groep. Negeer de ‘haters’ zoals ze genoemd worden. Die zijn anoniem en ik ken geen anonieme ‘vrienden’. Ik weet het, dat is makkelijk gezegd dan gedaan. Maar bescherm je hiertegen.

‘Vrienden’ kwetsen ook

Er is regelmatig een grote tweespalt in Nederland. Dat zag je met de Zwarte Piet discussie, felle voetbalaanhangers en nu met Corona. Het is mens eigen denk ik dan maar. Waar het lastiger wordt is wanneer bekenden die je graag mag en soms zelfs in je hart gesloten hebt, een andere mening is toegedaan dan de jouwe. Dan kan soms gaan knetteren en pijn doen. Net zoals ik de vrijheid heb om mijn mening te verkondigen, hebben zij dat echter natuurlijk ook. Ook moet je beseffen, dat doe ik ook ter bescherming, dat het niet iedereen gegeven is om tekstueel vriendelijk te blijven. Dat is namelijk de grootste valkuil met Sociale Media. Teksten, hoe goed bedoelt ook, kunnen verkeerd door jezelf geïnterpreteerd worden. Dat doet soms pijn. Is dat erg? Als ik er goed over nadenk, nee. Wanneer iedereen het met elkaar eens zou zijn bevind ik me in een wereld waar ik me snel dood zou vervelen. Van conflicten kan je leren, dat is inmiddels mijn credo. De kortstondige pijn neem ik dan maar voor lief.

Juweeltjes op Social Media

Wanneer je je open stelt voor Social Media in het algemeen, merk je dat het ook mooie kanten heeft. Gezegd moet worden dat iedere vorm van Sociale Media zijn eigen eigenschappen en beoefenaars kent. Laat ik als voorbeeld TikTok nemen. Het platform dat je in staat stelt om (korte) video’s te plaatsen is een ware sensatie te noemen. Maar ook TikTok heeft zijn ‘gebruiksaanwijzing’.
Mij zal je namelijk niet of nauwelijks een video zien posten. Die drempel is me te hoog. Maar meekijken, dat doe ik graag. Even kort door de bocht, prik op TikTok even door de op likes jagende ‘schoonheden’, de betweterige bedpoema’s die kronkelend in een niemendalletje staan te dansen maar die, als je ze zou aanspreken op straat, je honend voorbij zouden lopen. Vreemd volk.
Maar zoals ik al zei, er zitten juweeltjes tussen.

Absolute toppers zijn:
@blue_eyed_darkness – een jongedame die door haar postuur moeite had met het maken van video’s. Ze verschool zich achter haar alter ego, Skulzzy. Haar video’s zijn een mix van emoties, humor en levenslessen. De video waarin ze door de1 miljoen volgers grens heen brak, is zo mooi…

@nastmartynova – een Russische die sinds 2018 in de Efteling werkt. Uiteraard is het park vaak onderwerp van haar video’s. Maar ook andere weetjes komen aan de beurt.

@zachking – werkelijk een professional op het gebied van editing. Vaak laat hij ook zien hoe een bepaalde video is gemaakt. Werkelijk fantastisch om te zien.

@crystal.g.katsini – Zuid-Afrikaanse die, zoals ze zelf zegt, een elastiek gezicht heeft. Veel humor.

@jmac8781 – een onderwijzeres die op komische wijze verteld hoe ze van 8 jarigen computertips leert

@lara_cakeanything – heeft onlangs haar baan opgezegd. Nu maakt ze full time taarten. Maar OMG wat voor taarten….

@happykelli – voel je je wat down? De video’s van Kelli zijn daar een prima medicijn voor. Haar video’s zijn juweeltjes van de kunst van het editen.