Toch een nieuwe versie van Windows

Tegen alle verwachting in gonsde het ineens op het wereldwijde internet. Microsoft zou tóch met een opvolger van Windows 10 komen. Had de software gigant eerder laten weten dat Windows 10 toch echt de laatste versie zou worden, nu staat een versie 11 in de steigers. Toch een nieuwe versie van Windows.

Gebruikers verzaken te upgraden

Naar verluidt zou Microsoft dit besluit genomen hebben omdat mensen niet consequent de aangeboden updates installeren. Dat maakt het bekende computer besturingsprogramma (OS of operating system) kwetsbaar voor internet criminelen. Het idee was om jaarlijks twee grote updates uit te brengen. Een in het voorjaar en een in het najaar.

Deze grote updates konden gezien worden als ‘nieuwe’ versies van Windows. Aanpassingen en uitbreidingen werden in deze updates aangeboden. Deze updates kregen het jaar en de maand als naam mee. Soms liep dat niet helemaal gelijk. Zo werd de update 1809 (september 2018) pas op 13 november 2018 aangeboden. Vervolgens verschenen nog 1909 en 2004.

Microsoft wijzigt naamgeving van updates

Na de publicatie van update 2004 besloot Microsoft ineens de naamgeving te wijzigen. Na deze voorjaarsupdate verscheen in het najaar van 2020 ineens de 20H2. Deze trend werd voortgezet. Zo werd de voorjaarsupdate van 2021 de 21H1.
De geplande 21H2 die dit najaar zou verschijnen onder de naam ‘Sun Valley’ zal mogelijk de introductie zijn van Windows 11.

Microsoft moet komst Windows 11 gedwongen prijsgeven

Ineens was daar een ruwe installatie van Windows 11 die op onverklaarbare wijze werd aangeboden op een site met de naam Beebom. Microsoft Japan diende direct een copyright claim in waarmee men indirect de komst van Windows 11 vrijgaven. Dit kwam onder andere naar buiten in een artikel van Tweakers.net.

Inmiddels zijn er verbeterde versies vrijgegeven aan Microsoft testers die direct hun tanden in de nieuwe versie zetten. Uit zogenoemde vergelijkingstesten (benchmarks) blijkt dat Windows 11 lichter en sneller is dan Windows 10. Het Windows-evenement waar Windows 11 waarschijnlijk officieel wordt aangekondigd, was donderdag 24 juni en begon om 17.00 uur Nederlandse tijd.